Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ Η ΧΑΣΑΠΙΚΟ? ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΓΕΙΣ!


Έτσι είναι ο Έλληνας φίλε μου,
όταν θέλει να εκφραστεί χορεύει. Χορό αετού με απλωμένα τα χέρια, λεβέντικα. Χορεύει έναν χορό που εκπέμπει συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, νοσταλγίας, ψυχικού βασανισμού και μελαγχολίας, ενώ όταν κοιτάζει αγέλαστος τη γη. Χορεύει αρχαιοελληνικό χορό αντρίκιο. Χορεύει ζεϊμπέκικο και εκφράζεται. Αλλά μόνος.

Έχουμε όμως και το Χασάπικο, αλλά τι είναι το χασάπικο. Χορός και αυτός. Ωραίος, με ρίζες στη βυζαντινή περίοδο. Χορός ομαδικός, σε σειρά που στα παλιά τα χρόνια η πρώτη σειρά συνήθιζε να κρατά μαχαίρια, ραβδιά και μαστίγια. Και έτσι ονομάστηκε και μακελάρικος.


Θα μου πείτε, τι έπαθε η Ξανθιά και μας ζαλίζει με τους χορούς?
Θα σας πω. Μας είδα που μας χορεύουν όλους στο ταψί, κανονικά και με τον νόμο. Αλλά μας είδα πάλι, ο καθένας να χορεύει μόνος του, με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Να χορεύει δηλαδή ζεϊμπέκικο, πιστεύοντας ότι χορεύει καλύτερα από τον άλλον. Και ότι θα ξεχωρίσει, θα κάνει την διαφορά, ρε παιδί μου, πώς να το πω?

Αλλά, λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω φίλε μου, εδώ δεν χρειαζόμαστε κάποιον για να ξεχωρίσει σε αυτόν το χορό ζωής. Εδώ θέλουμε χέρια απλωμένα, να πιαστούν όλα μια αγκαλιά, ένα βήμα, ένας σκοπός, μία δύναμη. Εδώ χρειαζόμαστε την κραυγή που βγάζει το χασάπικο, με καταλαβαίνεις?
Εδώ χρειαζόμαστε τα χέρια ενωμένα σε μία γροθιά.

Αν είσαι χορευτής, θα με καταλάβεις.
Αν πάλι έχεις το χαρακτηριστικό του Έλληνα, και θέλεις να ξεχωρίζεις, πάλι θα με νιώσεις, και θα θυμώσεις που σου ζητώ να βάλεις την τελειότητα σου δίπλα στην τελειότητα του άλλου. Ξέρεις, πολλά ζεϊμπέκικα μαζί στην ίδια πίστα σε κουράζουν, σε μπερδεύουν. Και τελικά γυρνάς το βλέμμα και μένεις ένας ακόμα μόνος.

Έλα φίλε μου να χορέψουμε όλοι μαζί. Όπως ξέρουμε οι Έλληνες.
Ένας λαός που χορεύει, κάνοντας το ίδιο βήμα, σαν είναι ένα σώμα, στην πρώτη γραμμή, πάντα μπροστά και όλοι ενωμένοι. Να θυμάσαι, ένα βήμα ένα σώμα. Τώρα που μας βαράν το ντέφι θα χορέψουμε, αλλά όπως θέλουμε εμείς. Μετά, φίλε μου, μετά που θα τελειώσει ο χορός έχεις το χρόνο να ξεχωρίσεις.

Εσύ διαλέγεις, τι θέλεις. Ζεϊμπέκικο ή μακελάρικο?
ΜΟΝΟΣ? Η ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΛΕΨΟΥΜΕ??


Πηγή ..??..??..??..>> Ανεμος Αντίστασης