Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Μελανή μέρα για τη Βουλή, εξευτελισμός της δημοκρατίας (Video)

Της Κατερίνας Μπρεγιάννη


Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η απόρριψη του αιτήματος για δημοψήφισμα από το θερινό τμήμα της Βουλής. Από το πρωί οι εκπρόσωποι της Ν.Δ. στα τηλεοπτικά κανάλια είχαν προδιαγράψει το αναμενόμενο, όπως φάνηκε αποτέλεσμα. Το πρωί στο Mega, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε το ενδεχόμενο συμψηφισμού των αιτημάτων για δημοψήφισμα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.


Πρώτα αρνήθηκε να συμψηφίσει τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ με το επιχείρημα ότι η ίδια, δεν θέλει να συμψηφιστεί με την Χ.Α. Αποφεύγοντας βέβαια να πει ότι οι υπογραφές των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν 123 και δεν υπήρχε λόγος να προσμετρηθούν οι νεοναζιστές βουλευτές. "Έκανε πως δεν ακούει", τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, Γ. Αμοιρίδης που υποστήριζε ότι "εμείς είμαστε υπέρ του δημοψηφίσματος".

Ο κ. Μαρκογιαννάκης αμέσως μετά δεν θέλησε να συμψηφίσει τις υπογραφές των βουλευτών του Κ.Κ.Ε. υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν το ίδιο αίτημα, γιατί βάζουν επιπρόσθετα επιπλέον αιτήματα. Χωρίς να εξηγεί γιατί πρέπει να αναιρείται το κοινό αίτημα με αφορμή την ύπαρξη και άλλων αιτημάτων, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και ιστορικό προηγούμενο το 2008, με τη συνθήκη της Λισαβόνας. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να κάνει υποδείξεις για νέα αιτήματα, νέες επιστολές, νέες δηλώσεις (μετανοίας;) διορθωτικές για να προσμετρηθούν οι υπογραφές της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αργ. Ντινόπουλος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα έπρεπε να ήταν σε ένα χαρτί και με την ευκαιρία έριξε λάσπη στους συνδικαλιστές, χρεώνοντας τους ούτε λίγο, ούτε πολύ την χρεωκοπία της χώρας. Και αυτός βέβαια ξέχασε να αναφέρει σε ποιους συνδικαλιστές αναφέρεται και σε ποιον συνδικαλισμό μιλάει, τα αγαπημένα παιδιά ενός δικομματικού συστήματος που δεν λέει με τίποτα, ακόμα και μετά τον σφιχτό εναγκαλισμό του, να παραιτηθεί της εξουσίας. Επιπλέον δεν ντρέπεται να μιλά εξ ονόματος της πλειοψηφίας, μια κυβέρνηση του 30%, ενώ μέσω των εκπροσώπων της επαίρεται ότι έγινε "διεξοδική συζήτηση", μπροστά στα άδεια έδρανα των βουλευτών της συγκυβέρνησης, ένα θέαμα ντροπής και απαξίωσης για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία. Άλλωστε όπως υποστήριξε και ο κ. Κεφαλογιάννης στον ΑΝΤ1 "το θέμα δεν είναι μείζον για την κυβέρνηση" γιατί να είναι άλλωστε, τη δουλειά της την έκανε με συνοπτικές διαδικασίες.

Πρωτόγνωρα πράγματα για τα ελληνικά δεδομένα, τα 2/5 της Βουλής να ζητάνε το ίδιο πράγμα και να μην τηρείται ούτε ο κανονισμός, ούτε το Σύνταγμα με δεδομένες μάλιστα τις διατυπωμένες διαφωνίες από την πρώτη στιγμή του προέδρου της Βουλής Β. Μεϊμαράκη και του συνταγματολόγου Πρ.Παυλόπουλου. "Ο πρωθυπουργός φοβάται ακόμα και τους βουλευτές του, φοβάται το διάλογο στη βουλή"πρόκειται για "εξευτελισμό της κοινής λογικής και της δημοκρατίας" εύστοχα υπογράμμισε ο Δημ. Παπαδημούλης.

Θα μείνει στην ιστορία αυτή η διαδικασία κοινοβουλευτικής παρωδίας που δρομολόγησαν τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, με αποκλειστική τους ευθύνη. "Μια μελανή σελίδα της Βουλής"όπως την χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου το πρωί στο Mega. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, "κουστουμάκι στα μέτρα της κυβέρνησης ο κανονισμός της Βουλής". Ο Κ. Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στο ΣΤΑΡ, ότι πρόκειται για μια "παραπαίουσα κυβέρνηση που λειτουργεί αντιδημοκρατικά" καθώς δείχνει φόβο ως προς τη συζήτηση και την ελεύθερη ψηφοφορία των βουλευτών".



Από την ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου