Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Η μαριχουάνα καταπολεμά τον καρκίνο του εγκεφάλου;

Επιστήμες


Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Τζορτζ στο Λονδίνο ανακάλυψαν ότι τα ενεργά μόρια της ινδικής κάνναβης μπορούν να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του εγκεφάλου, γεγονός που αποτυπώνεται σε έρευνα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Χρησιμοποιώντας ένα εκχύλισμα μαριχουάνας σε ένα μείγμα ψυχοενεργού συστατικού THC μαζί με κανναβιδιόλη (CBD), οι Βρετανοί επιστήμονες είδαν ότι υπήρχαν δραματικές μειώσεις στα επίπεδα των εγκεφαλικών όγκων.

«Το υψηλόβαθμο γλείωμα είναι ένας από τους πιο επιθετικούς καρκίνους στους ενήλικες και τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ χαμηλά, ενώ και οι συμβατικές θεραπείες για την καταπολέμησή του παραμένουν ανεπιτυχείς», δηλώνουν στην έρευνά τους οι επιστήμονες, Κάθριν Σκοτ, Άνγκους Ντάγκλις και Γουάι Λιού, του Τμήματος Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Σαιντ Τζορτζ.

Γράφοντας στην περιοδική επιστημονική έκδοση «Molecular Cancer Therapeutics», η ομάδα των επιστημόνων εξηγεί πώς αποφάσισε να συμβάλλει στην τρέχουσα έρευνα, η οποία δείχνει ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να περιορίσουν το γλείωμα αλλά και να εξουδετερώσουν τις διαδικασίες γένεσης του όγκου καθώς και την αγγειογένεση».

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μαριχουάνα σκοτώνει τα κύτταρα του όγκου ανάλογα με τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας και πως ένα ολόκληρο φυτό κάνναβης που είναι πλούσιο σε THC είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ’ ό,τι είναι από μόνη της η ουσία, έχοντας υποστεί επεξεργασία στο εργαστήριο.

Επιπλέον, άρρωστα κύτταρα στα οποία είχαν εγχυθεί οι ουσίες THC και CBD για τέσσερις ώρες προτού «βομβαρδιστούν» με ακτινοβολία, αύξησαν την ένταση εξουδετέρωσης των καρκινωμάτων που προκαλούν οι ακτίνες.

Το φαινόμενο αυτό, που ονομάζεται απόπτωση, οδηγεί τα καρκινικά κύτταρα στο να «αυτοεξολοθρευτούν», όταν εκτεθούν σε ακτινοβολία.

«Τα δεδομένα αυτά μας δείχνουν ότι αυτά τα κανναβινοειδή μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμό των κυττάρων που εμφανίζουν γλείωμα και έχουν μια πιθανή κλινική ωφέλεια σε όσους ασθενείς πάσχουν από αυτό το είδος καρκίνου», αναφέρουν στην έρευνά τους οι Βρετανοί επιστήμονες.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Η.Π.Α. έχει κατηγοριοποιήσει την κάνναβη σε ναρκωτικό επιπέδου 1 δίχως ιατρικά οφέλη και με υψηλή πιθανότητα κατάχρηση. Ωστόσο, 23 πολιτείες έχουν ήδη εγκρίνει νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου επιτρέπεται η χρήση της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς.

Την ίδια στιγμή άγνωστος αριθμός ασθενών που πάσχουν από υψηλόβαθμο γλείωμα στρέφονται στην κάνναβη, όχι μόνο επειδή τη θεωρούν ως μια ανακουφιστική θεραπεία απέναντι στη ναυτία και τον πόνο που προκαλεί η χημειοθεραπεία αλλά και ως συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση του ίδιου του καρκίνου.

Από το tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου