Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Παραδοξολογήματα.....

Της Ελένης Ζάχαρη


Χθες στη Βουλή συνέβη το εξής παράδοξο, να καταθέσει ο Αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόταση μομφής κατά του ΥΠΟΙΚ και να απορριφθεί καθώς θεώρησαν πως δεν έχει περάσει ο απαιτούμενος χρόνος από την προηγούμενη κατά της Κυβερνήσεως. Νομικά η αιτιολόγηση ήταν άκυρη και, όπως ήταν φυσικό, ο ΣΥΡΙΖΑ απεχώρησε. Το αστείο ή τραγελαφικό της υπόθεσης όμως βρίσκεται στη θέση δύο μελών των συγκυβερνούντων Κομμάτων, του Νικήτα Κακλαμάνη και του Γιώργου Παπανδρέου! Ο μεν πρώτος ψήφισε παρών στο δεύτερο άρθρο κι ο δε δεύτερος ένα Όχι που προκάλεσε εγκεφαλικό στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Ο Ν. Κακλαμάνης εξασφάλισε μια διαγραφή ταχείας πήξεως, ο δε Γιώργος τις κατάρες του Βενιζέλου (αν και έχω την αίσθηση πως ήταν...πληρωμή παλιών λογαριασμών...βλ. Δημοψήφισμα και παραίτηση ΓΑΠ).

Στην ουσία αυτά δεν έχουν σημασία, ούτε αν ο Κουβέλης μάσησε τα λόγια του και πήρε τα κομμάτια της Κυβέρνησης - απορώ γιατί κάποιοι περίμεναν να θυμηθεί πως σε μιαν άλλη εποχή υπήρξε Αριστερός - ούτε αν θριαμβολογούν για την υπερψήφιση(;) του Πολυνομοσχεδίου την οποία ο κ. Τσίπρας και οι βουλευτές του αντεθνικά σκεπτόμενοι προσπάθησαν να εμποδίσουν... Την ίδια ώρα δηλαδή που όλοι οι υπόλοιποι καίγονταν από υψηλό εθνικό φρόνημα και πατριωτικό καημό.. Τι μας λέτε ωρέ λεβέντες;

Προσωπικά κοντεύω να ξεχάσω τι σημαίνει "εθνικό καλό" και αρχίζω να το ταυτίζω με την έννοια "εθνική καταστροφή" , όταν το ακούω από το στοματάκι σας!!!

Θέλετε να μας πείσετε τώρα πως για το καλό της χώρας υπογράψατε τρία (3) Μνημόνια βάσει των οποίων ούτε η άμμος στις παραλίες δεν μας ανήκει; Βέβαια δεν ενημερώσατε ποτέ τον λαό γι' αυτό παρά για την αναγκαιότητα να τον γδάρετε ζωντανό φορολογώντας τον, ως άλλο Μαρσύα... Γεμίσατε τα δελτία ειδήσεων με τρομολάγνους που κατάφεραν να σπείρουν πανικό και να στρέψουν μια μερίδα του κόσμου στην Ακροδεξιά, άλλους να σας επανεκλέξουν ως Μεσσίες κι άλλους να ζητάνε σαφώς άλλες λύσεις!

Τώρα με το Πολυνομοσχέδιο κι αφού έχετε ξεπεράσει κάθε αυθαιρεσία, κάθε τι που θα μπορούσε να οριστεί ως Μέτρο είπατε να βάλετε και την ταφόπλακα. Απαίτηση να μην αντιδράσει κανείς! Γιατί; Έχουμε υπογράψει συμβόλαιο;

Αυτό που είναι εύκολο να πει κανείς; Πως η Αξιωματική αντιπολίτευση υπονομεύει το καλό της χώρας εμποδίζοντας την εκταμίευση.....αυτή που εκ των πραγμάτων θα γίνει μετά το Πάσχα! Κοροϊδευόμαστε κιόλας! Ποιος υπονομεύει τι τουλάχιστον έχει φανεί καθαρά από τη στιγμή που ακούστηκαν δυο πράγματα: το "λεφτά υπάρχουν" καθώς και το εξίσου διαβόητο και κατάπτυστο "μαζί τα φάγαμε".... Από εκεί και πέρα τις αλυσίδες στα πόδια αυτού του λαού τις περάσατε παρεούλα μαζί με τα τσιράκια σας, που τώρα κάνουν Κόμματα, κινήσεις εντυπωσιασμού, ή ό,τι άλλο μπορεί να κρύβουν από πίσω...

Βέβαια έχετε βρει για όλα τον κατάλληλο ένοχο ή, μάλλον, τους κατάλληλους ενόχους! Από τη μια ο λαός που έχει μάθει να είναι έτσι, έτσι..κλπ (δικός σας μαθητής όπως θα έλεγε κι ο Μακρυγιάννης!) κι από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που φταίει για όλα τα κακά του τόπου από τον Εμφύλιο και μετά....

Ένα πράγμα δεν έχει καταλάβει ο λαός ακόμη, την πραγματική δύναμή του όταν μπορέσει να δράσει στο επίπεδο της αλληλεγγύης, των συλλογικοτήτων, της επανεξέτασης του ρόλου του καθενός μέσα στην κοινωνία σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Αυτό προσπαθείτε με κάθε τρόπο να το αποτρέψετε χτυπώντας κάθε κοινωνική ομάδα ξεχωριστά. Όταν όμως έχεις να κάνεις με ανθρώπους ποτέ μη στοιχηματίζεις πως θα εξελιχθούν όλα όπως σχεδιάζεις....

Κανένας θρίαμβος χθες, καμία νίκη δυνάμεων απάνθρωπων και αντιδραστικών αλλά και καμία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα θέλατε να την παρουσίασετε... Αν το δούμε κι αλλιώς...μια Κυβέρνηση κρεμασμένη από δυο βουλευτές όπου ο ένας διετέλεσε και Πρωθυπουργός της χώρας...

Φτιάξτε ένα ενιαίο Κόμμα και ονομάστε το "Για Τα Πανηγύρια!!!"...

Μπορεί να αποκτήσετε και....ρεύμα!

Διαβάστε Περισσότερα »

Οι «ευθύνες» του Δραγασάκη

Του Ισίδωρου Νερούτσου

Σχόλιο στις κριτικές για την ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη


Τι να σου πω φίλε. Αυτό κατάλαβες από την ομιλία του Δραγασάκη; Λυπούμε πολύ. Ο Γιάννης Δραγασάκης γνωστός για το ήθος και την αφοσίωσή του στην αριστερά, αναφέρθηκε στην ευθύνη, που πραγματικά είναι “δική” μας. Όχι όμως του λαού. Αν ο λαός έχει κάποια ευθύνη, είναι γιατί τους πίστεψε. Είναι ακριβώς η μεγάλη ευθύνη των κυβερνήσεων της μίζας, είναι των αβανταδόρων τους, δεξιά και αριστερά. Είναι η ευθύνη των απανταχού κερδοσκόπων. Δεν είναι του Γερμανικού λαού, ούτε των Ευρωπαίων εργαζομένων. που κι αυτοί πληρώνουν την εγκληματική απληστία των τοκογλύφων.

Γι’αυτούς τους πραγματικά υπεύθυνους μίλησε, οι οποίοι πρέπει να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη, να δώσουν λόγο και να πληρώσουν.

Δεν ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από σένα φίλε να πληρώσεις. Το ίδιο πρόβλημα έχουμε όλοι. Τα παιδιά μας είναι άνεργα. Έχεις και έχουμε ήδη πληρώσει περισσότερα από όσα είχαμε την δυνατότητα. Καιρός είναι να πληρώσουν τώρα, αυτοί που έχουν και που ποτέ δεν πλήρωσαν τίποτα ή μπορεί να πλήρωσαν ψίχουλα. Καιρός είναι να πληρώσουν και οι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή.

Είναι λοιπόν θέμα αποκλειστικά δικό μας. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής του λαού.

  • Ζητάμε και θα το κάνουμε με την στήριξη του λαού και ελπίζουμε όλων των πολιτών.
  • Να πληρώσουν όλοι όσοι έχουν, με δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που προκύπτουν από το περιουσιολόγιο μέσα και έξω από την Ελλάδα και το πόθεν έσχες τους.
  • Ζητάμε και θα το κάνουμε, τράπεζες υπό κοινωνικό έλεγχο και σεισάχθεια για όλους, όσους αδυνατούν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, να πληρώσουν τα χρέη τους, στο δημόσιο ή στις τράπεζες.
  • Ζητάμε και θα το κάνουμε άμεση κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του, νόμων.
  • Ζητάμε Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, για όλες της χώρες της Ευρωζώνης.

Εύκολο είναι να λες δεν πληρώνουμε. Αποτελεί όμως αυτό στο διεθνές δίκαιο (δηλαδή του ισχυροτέρου), αιτία πολέμου casus belli.

Στην ΕΣΔΔ, για τον λόγο αυτό, της κήρυξαν πόλεμο. Αλλά ήταν η ΕΣΣΔ, δεν ήταν η Ελλάδα.

Η επαναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να γίνει, με βάση την συμφωνία του 1953, για την Γερμανία. Δηλαδή μεγάλο κούρεμα του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου, με καθορισμό κάποιου ποσοστού, από την ρήτρα ανάπτυξης.

Ζητάμε ανάπτυξη με βάση τους μεγάλους αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας.

Που είναι οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις, που πρέπει να λειτουργούν με κοινωνικό έλεγχο, παραγωγικά και όχι πελατειακά για τα κόμματα, όπως ΔΕΗ, ΥΔΡΕΥΣΗ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Προϋποθέτει υπηρεσίες ΥΓΕΙΑΣ για όλους, ΠΑΙΔΕΙΑΣ για όλους, εξασφάλιση βιώσιμης ΣΥΝΤΑΞΗΣ.

Που είναι ο πυλώνας του τουρισμού με απαραίτητο σεβασμό στο περιβάλλον και τους φυσικούς του θησαυρούς, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, για την ανάπτυξή του. Δεν επιτρέπεται για κανένα λόγο να καταστρέψουμε τους ανεκτίμητους αυτούς θησαυρούς.

Που είναι ο Αγροτοκτηνοτροφικός και αλιευτικός πυλώνας, με εκσυγχρονισμό καλλιεργειών και προωθήσεων προϊόντων, με ενθάρρυνση βιολογικών παραγωγών, με παραδοσιακούς και όχι μεταλλαγμένους σπόρους και ανάπτυξη υγιούς αυτοδιοικούμενου, όχι κομματικού συνεταιριστικού κινήματος.

Που είναι ο τεράστιος αναπτυξιακός πυλώνας του πολιτισμού και της πραγματικής ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

Που είναι ο Ναυπηγοεπισκευαστικός πυλώνας με κοινωνικό και όχι ιδιωτικό έλεγχο.

Ζητάμε την άμεση επιστροφή στις εργασίες τους, όλων των παρανόμως απολυθέντων, επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 2010.

Ζητάμε και θεωρούμε αναγκαία, για την επιτυχία των στόχων, την συνεργασία και συμμετοχή για την σωτηρία του λαού μας, όλων των Αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Την συμμετοχή αυτή άλλοτε ακόμα και σε δυσκολότερους καιρούς, θα την θεωρούσαμε αυτονόητη

Ζητάμε την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που έκλεισαν και άφησαν πίσω τους χιλιάδες άνεργους, σε καθαρή αυτοδιοικούμενη συνεταιριστική βάση, με νομοθετική στήριξη από το κράτος.

Δεν απαιτούμε, όχι γιατί δεν το θέλουμε, αλλά γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα, επί του παρόντος για Σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της οικονομίας. Αν αυτό θεωρεί ότι μπορεί να το επιτύχει το ΚΚΕ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, να μπει μπροστά αυτό και εμείς στηρίζουμε.

Τουλάχιστον όλοι όσοι εκτιμούν την κοινωνική προτεραιότητα, έναντι των κερδοσκόπων, ας αφήσουν τα προσχήματα και ας βοηθήσουν, αντί να πολεμάνε στην ουσία, τους ομοϊδεάτες τους, για την ανατροπή της βαρβαρότητας και ας παραμερίσουν τον τυπολατρικό και χωρίς ουσία θεωριτικισμό.

Για τους λόγους αυτούς είναι εντελώς απαράδεκτος μεταξύ ιδίως των αριστερών, ο στείρος αλληλοσπαραγμός, αντί για την αναγκαία αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια και συντροφικότητα.

Προϋπόθεση αποτελεί, η Υπερψήφιση των αντιμνημονιακών συνασπισμών στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και των αντιμνημονιακών κομμάτων και ιδιαίτερα εκείνων, που δέχονται ευρύτερες ενωτικές προοδευτικές συνεργασίες.

Προτεραιότητα έχει η σωτηρία των ανθρώπων.
 
Διαβάστε Περισσότερα »

ALEXOPOULOS EP OIKONOMIKON 29 3 14






Διαβάστε Περισσότερα »

Νίκος Μπελογιάννης (Βίντεο)

Τής Ελένης Ζάχαρη


Ξημερώνει,
όπως και τότε,
νύχτα στην οικουμένη,
σκοτάδι πυκνό
Στέκομαι ορθός, με βλέπω,
περπατώ με μάτια υγρά
κι οι άλλοι...

Διαβάζω τις σκέψεις μου
μπορεί και να τις θυμάμαι
δεν ξέρω στ' αλήθεια!
Η μάνα μου, Εσύ, ο γιος μας
τα όνειρα
μα προ πάντων η Ευθύνη

Κρατώ την ανάσα
κρατώ τα χέρια τους
δεν έχει φως να δούμε
φως γίνονται τώρα τα μάτια μας!

"Πυρ!" ακούω να διατάζει μια φωνή
ασώματη κι ακέφαλη
Δε με νοιάζουν οι σφαίρες
είναι τόσο πολύ το φως!

Θέλω να γράψω με το αίμα μου
έτσι που τρέχει μαύρο
και κόκκινο μαζί
"ΛΕΥΤΕΡΙΑ" !

Αυτό που αφήνω δώρο
είναι το χαμόγελό μου
και το γαρύφαλλο από της μάνας
την αγαπημένη γλάστρα!

"Εσύ, να ζήσεις...
γι' αυτά που σού είπα
όταν σε άφηνα..."


Διαβάστε Περισσότερα »

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Μαγκιά του ΣΥΡΙΖΑ! Καταθέτει πρόταση μομφής κατά Στουρνάρα, και καθυστερεί ψήφιση μνημονίου!

                                         

Πρόταση δυσπιστίας κατά του Γ. Στουρνάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά η διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του πολυνομοσχεδίου - εκτρώματος. Για εθνικό και κοινωνικό έγκλημα έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στο ξεπούλημα της χώρας στην ντόπια και ξένη διαπλοκή

Πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του «κύριου εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής οικονομίας», όπως τον χαρακτήρισε, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Η Βουλή διακόπτει τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης δήλωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα. Η συζήτηση ξεκινά σε μισή ώρα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης με ονομαστική ψηφοφορία.

Στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα αφού η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις Επιτροπές με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν. Αντίθετα, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ (οι εξελίξεις του Σαββάτου και οι κυριότερες τοποθετήσεις, στο σχετικό δημοσίευμα). Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του προέδρου του, Αλ. Τσίπρα ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπουλάει τη χώρα κομμάτι - κομμάτι για να εξυπηρετήσει την εγχώρια και ξένη διαπλοκή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον υπουργό Οικονομικών «κύριο εκτελεστή του συμβολαίου θανάτου της ελληνικής κοινωνίας και των ελλήνων πολιτών».
Νωρίτερα, την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξέφρασε, κατά την έναρξη της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Παναγιώτης Λαφαζάνης προειδοποιώντας ότι για την αξιωματική αντιπολίτευση αυτά που θα γίνουν στη Βουλή «δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα. Δεν παράγουν τίποτα, μία τρύπα στο νερό είναι. Επιφυλασσόμαστε». Ο ίδιος αλλά και ο Ευ. Τσακαλώτος («πιο μνημόνιο πεθαίνεις το πολυνομοσχέδιο!») ανέδειξαν ως εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ τις κατασροφικές συνέπειες του νέου μνημονίου, απόρροια του νεοφιλελεύθερου δογματισμού κυβέρνησης και τρόικας (περισσότερα για όλες τις τοποθετήσεις στη συνεχή ενημέρωση παρακάτω).
Εν τω μεταξύ, αντισυνταγματικότητες στο πολυνομοσχέδιο βρίσκει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής εκφράζοντας προβληματισμό για τις σκανδαλώδεις διατάξεις του νέου μνημονίου.
Οι δανειστές μας εκβίαζαν, ότι μέχιρ μεθαύριο πρέπει να έχει ψηφιστεί το έκτρωμα, για να πάρουμε την δόση! Πήραν και αυτοί την απάντηση τους!!

Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Διαβάστε στον Δρόμο


Κεντρικό θέμα:
Χαριστική Βουλή
Εργαλειοθήκη των δανειστών το πολιτικό σύστημα - Πολυνομοσχέδιο σκανδαλωδών παροχών σε τράπεζες, εγχώρια και ξένη διαπλοκή

Το «Μνημόνιο» των μικρών και μεγάλων ρουσφετιών
Οι αβάντες των εταίρων και η επιχείρηση αναστροφής του πολιτικού κλίματος
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου



Διαβάστε στο θέμα της εβδομάδας:
Τερατογενέσεις της εφαρμοσμένης δημοκρατίας
Γράφουν στο Δρόμο οι καθηγητές Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιώργος Κοντογιώργης και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς

Αλέξης Τσίπρας: Μην τους πιστεύετε
Ολόκληρο το χτεσινό διάγγελμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της Ρένας Δούρου:
«Πρώτο μας μέλημα η κοινωνική συνοχή»

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Οι Κώστας Μελάς, Παύλος Δερμενάκης και Γιώργος Τοζίδης γράφουν για τους υπεύθυνους της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, το σκάνδαλο της ανακεφαλαιοποίησης, την τραπεζική ενοποίηση και για το ρόλο των τραπεζών στην παραγωγική ανασυγκρότηση


Ο ΣΥΡΙΖΑ, η επάνοδος του Ανάν και. μερικών άλλων
Οι οπτικές, τα «αριστερόμετρα» και η πραγματικότητα
Του Απόστολου Αποστολόπουλου


To παραμύθι των μεταρρυθμίσεων 
Του Βασίλη Μουλόπουλου

Ν. Βαλαβάνη: «Σκανδαλώδης εκποίηση του Ελληνικού»
Ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα του ξεπουλήματος η «βελτιωμένη» προσφορά της LamdaDevelopment

«Συνεχίστε τις εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης»
Αποκαλυπτικά στοιχεία στην απάντηση της Αττικό Μετρό προς τον Ανάδοχο που θέλει να σταματήσει τις εργασίες και διεκδικεί αποζημίωση 

Η αλληλεγγύη σε αριθμούς
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν στήριξη στις δομές που έχουν δημιουργηθεί
Της Μαρίας-Ρόζας Παπαδημητροπούλου

Η αλήθεια του έθνους και οι αλήθειες του Δήμου
Του Βασίλη Ξυδιά

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα η μαύρη εργασία
Μέρος μόνο της γκρίζας πραγματικότητας καταγράφει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου
Του Γιώργου Κατερίνη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Δημήτρης Περιβολαράκης, υποψήφιος δήμαρχος Μεταμόρφωσης:
Αντί για εκλογικό κέντρο... κέντρο αλληλεγγύης!

Νέες επισκέψεις σε παλιά κείμενα - Θεωρία, Ιστορία, τέχνη:
Ο Ζορζ Σορέλ και η βία
Την ερχόμενη Τρίτη η εκδήλωση με ομιλητή τον πανεπιστημιακό Σταύρο Κωνσταντακόπουλο

Μια παρέλαση ξεχωριστή
Του Μάρκου Δεληγιάννη

Διαβάστε στη στήλη Οικονομικά Ερανίσματα:
Κερδίζοντας από την κρίση
Κερδοσκόποι επενδυτές διεκδικούν τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ από χώρες που μαστίζονται από την κρίση

Στα διεθνή μεταξύ άλλων:
Νέο καμπανάκι για την Ευρώπη οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία
Νικητής των εντυπώσεων η Λεπέν - Καταδίκη του πολιτικού συστήματος - Μπορούσε καλύτερα η Αριστερά

Το παιχνίδι της Ουκρανίας θα κριθεί σε άλλες «ηπείρους»
Κέρδη και ζημίες στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό
Του Γιώργου Τσίπρα

Η διάλυση της Μεγάλης Βρετανίας
Συνέντευξη του Ταρίκ Αλί για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Στον πολιτισμό -μεταξύ άλλων- διαβάστε:
Για τον Κωστή Παπαγιώργη (1947-2014)
Γράφει ο Νίκος Λεβέντης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον σκηνοθέτη, Γιάννη Οικονομίδη:
Μικρά ψάρια στη διαπασών

Σελίδα: Ποίηση και Μουσική
Χρίστος Δάλκος: «Το τραγούδι προηγείται της τραγωδίας.»
Συνέντευξη στον Άγγελο Καλογερόπουλο

Διαβάστε ακόμα στη σελίδα του αθλητισμού:
Αθλητισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση
Να υπερασπιστούμε ένα ακόμα σημαντικό κοινωνικό αγαθό

Στο Περίπτερο Ιδεών:
Ο Στέλιος Ελληνιάδης γράφει για τις Στρατιές του σκότους: Πώς και ποιοι καλύπτουν τη λεηλασία;

Και όπως κάθε βδομάδα, διαβάστε τις αποκαλυπτικές σελίδες της εργασίας, τον Ηρόστρατο, δείτε τα σκίτσα των Πέτρου Ζερβού, Γιάννη Αντωνόπουλου, Παναγιώτη Μητσομπόνου και το ξεχωριστό κάθε φορά social design του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη.

Εφημερίδα Δρόμος
Αναζητήστε την κάθε Σάββατο στα περίπτερα
Διαβάστε Περισσότερα »

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Ο Χριστόφορος της καρδιάς μας και η μητέρα φαρμακοποιός που συγκλονίζει

Κοινωνία


Γεια σας συνάδελφοι της μαμάς μου!

Είμαι ο Χριστόφορος, είμαι 8 χρονών και λένε ότι είμαι παιδάκι με ειδικές ανάγκες. Λένε επίσης ότι δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει γύρω μου, αλλά θα σας πω ένα μυστικό : Καταλαβαίνω τα πάντα!!!

Γι αυτό και ήθελα να σας πω μερικά πράγματα, αν και δε σας πολύσυμπαθώ, μια που η μαμά μου τον τελευταίο καιρό μιλάει περισσότερο μαζί σας, παρά μαζί μου και αυτό καθόλου δε μου αρέσει.

Λοιπόν, όταν γεννήθηκα,

...η μαμά μου δεν κουβάλησε στο νοσοκομείο αυτά που είχανε οι άλλες μαμάδες. Πήρε μαζί της τις συνταγές του ΙΚΑ, γιατί ήταν αρχές του μήνα. Έμεινα 9 μήνες μέσα στην εντατική και υπήρχαν μέρες που η μαμά μου δεν ερχόταν να με δει στο νοσοκομείο, γιατί λέει "είχε εφημερία". Τότε ήμουν μικρός και θύμωνα, αλλά τώρα μεγάλωσα και καταλαβαίνω ότι η μαμά μου ήταν στη δουλειά, για να φροντίσει άλλα άρρωστα παιδάκια. Και δεν της θυμώνω πια.

Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για το πόσο μου λείπει όταν φεύγει για τη δουλειά και πόσο τη χρειάζομαι όταν εγώ αρρωσταίνω, αλλά σήμερα δε σας γράφω γι αυτό. Θα σας τα πω μιαν άλλη φορά. Σήμερα, σας γράφω για να σας πω, ότι η μαμά μου πριν από λίγο μου εξήγησε ότι αύριο θα κατέβει στην Αθήνα. Στην αρχή θύμωσα, (ειδικά γιατί ήθελα να πάω μαζί της, αλλά δε με αφήνει. Κρίμα. Θα ήμουν ωραία μασκότ.)

Μου εξήγησε ότι θα κατέβει, για να μπορούν να συνεχίσουν τα άλλα παιδάκια να έχουν και τη Δευτέρα φαρμακείο να πάρουν τα φάρμακά τους.

Μου εξήγησε ότι αυτό είναι σημαντικό και τώρα που είμαι μεγάλο παιδί, δεν πρέπει να θυμώσω μαζί της.

Μου εξήγησε γιατί είναι στενοχωρεμένη τον τελευταίο καιρό (το είχα καταλάβει, παρά το γεγονός ότι δε βλέπω, άρα δεν μπορώ να δω τα κατακόκκινα μάτια της. Εγώ όμως ξέρω ότι τα βράδια κλαίει, τυφλός είμαι, όχι χαζός.)

Γι αυτό, συνάδελφοι της μαμάς μου, σας γράφω για να σας πω να μη βρείτε καμία δικαιολογία για να μην είστε αύριο το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Θέλω να είστε όλοι εκεί, για μένα και για όλα τα παιδιά της Ελλάδας.

Γιατί είμαι σίγουρος πια, τώρα που είμαι μεγάλο παιδί, ότι η δουλειά της μαμάς μου είναι σημαντική. Και θέλω να συνεχίσει να την κάνει.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΚΕΙ???????

Από το Farmakopoioi

Διαβάστε Περισσότερα »

Τι λες …ρε φίλε…

Του Γιώργου Βλαχάκη


« Τι λες …ρε φίλε…αλήθεια…σου κόψανε όλο το επίδομα ..τι λες ;;;!!!!! …μαύρα μαντάτα δηλαδή…και αρκετά από τη σύνταξη, ε ;;;!!!!… γάμησε τα … τέρμα και τα δάνεια …ε ;;;!!! και σε πηδάνε οι εισπρακτικές..

ρε φίλε… δε μας χέζεις λέω γω ..;;;… ξέρεις σε ποιόν μιλάς ;;;, σε μένα που είμαι 28 χρονών… πού έχω πτυχίο και μάστερ και ι-σι-ντι-ελ, ας πούμε,… και δουλεύω ντελίβερι πιτσαδόρος και τη βγάζω με τη ζητιανιά του μπουρμπουάρ… κι έχω γαμηθεί να στέλνω βιογραφικά …

και μου απάντησε ένας και πήγα και μου λέει …450 στο χέρι και να σκάσω,

για ποια επιδόματα [;;;]…ποιες άδειες μου μιλάς [;;;]…ποια σύνταξη [;;;]…ποτέ δεν θα πάρω καμιά σύνταξη…και θα ζήσω μια ζωή χειρότερη από τη δικιά σου….οι μισοί από τη γενιά μου γλύφουνε, μπας και δουλέψουν …και οι άλλοι μισοί ψάχνουν για τρεις γαμημένεςνες θέσεις σε όλη την Ελλάδα …και την ίδια στιγμή…. οι βουλευτές γίνονται συνταξιούχοι με δυο τετραετίες στη βουλή και οι δικαστές αποφασίζουν οι ίδιοι για τους μισθούς τους…

λέω να την κάνω…να πάω στο Βέλγιο …

όπως παλιά ο θείος μου…που έχει πνευμονική ανεπάρκεια από τις στοές.. αλλά έγινε νοικοκύρης …με δικό του σπίτι ..και τα βάζει τώρα με τους μετανάστες, που δεν έχει ο ξάδελφος δουλειά…κουλουβάχατα τα κάνατε εσείς οι μεγάλοι και την πληρώνουμε προπαντός εμείς οι μικροί…, ρε φίλε…. με την δήθεν ζωή σας…μέσα σε ένα δήθεν πολιτικό σύστημα…με δήθεν πολιτική κουλτούρα προοδευτικού…

τι να μου πούνε κι αυτοί οι αριστεροί[;;;]

…ρε μαλάκες… πώς να απεργήσει η Λίτσα που δουλεύει όρθια από το πρωί ως το βράδυ στη μπουτίκ και τρέμει τώρα τελευταία, που η αφεντικίνα της λέει πως μάλλον θα το κρατήσει μόνη της το μαγαζί για να μη το κλείσει τελείως σε λίγο…

και πως θα απεργήσει, ρε, ο Θανάσης που είναι με μια σύμβαση του κώλου σε μια εταιρεία …που έχει να τον πληρώσει… γιατί έτσι θέλει και το μπορεί… τρεις μήνες… και μάλλον δεν θα του την ανανεώσουνε…και ίσως κλείσει…και μας λέτε και ρουφιάνους του συστήματος … εσείς οι αριστεροί …

γιατί προσπαθούμε να παραμείνουμε και ίσα- ίσα να αναπνέουμε…μέσα σε αυτό το μπουρδέλο … που κάθε φορά αλλάζει τσατσά …

οι υπηρεσίες, όμως, δεν βελτιώνονται… και σεις …απέξω από το κτίριο,…. που εσείς το κρατάτε διατηρητέο…,. άλλοι το ασπρίζετε για να δείχνει καθαρό, ….άλλοι το διαπραγματεύεστε με τις τράπεζες και τους μεσίτες…άλλοι θέλετε να το γκρεμίσετε κι ότι θέλει ας γίνει… και άλλοι το παίζουν ιδιοκτήτες του… και κάνουν τη δουλειά τζάμπα, παράνομα και ανενόχλητοι…

δεν άκουσα ..τι είπες [;;;]..τα βλέπω όλα μαύρα και δεν έχω προτάσεις [;;;] ,

καλά…άσε να καβατζάρω σε μια μόνιμη και σταθερή δουλειά και μετά θα σου πω κι εγώ προτάσεις όσες θέλεις …που να αφορούν όμως τα παιδιά μου …[αν μπορέσω και κάνω οικογένεια….] …όχι εσένα φίλε …εντάξει[ ;;;] ,σε αφήνω τώρα… πάω να πάρω μπύρες …να πάω με τα κολλητάρια να δω τον Παναθηναϊκό…

κι έτσι και κερδίσουμε …να φωνάξουμε από χαρά …κατάλαβες…;;;;

Διαβάστε Περισσότερα »

Πήγαν για βοσκή… τα πρόβατα στο Λούβρο! (Βίντεο)

Διεθνή

Έναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν να διαμαρτυρηθούν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι της Γαλλίας, ενάντια στις μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της χώρας.


Μετέφεραν τα κοπάδια τους στο κέντρο του Παρισιού και τα πήγαν να… βοσκήσουν στο Μουσείο του Λούβρου.

Η διαμαρτυρία αυτή, όπως δήλωσαν και οι ίδιοι είχε συμβολικό χαρακτήρα, αφού «αν τα μέτρα τεθούν σε ισχύ η γεωργία και η κτηνοτροφία θα αποτελέσουν μουσειακό είδος»


Από το Left.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Σήμερα και αύριο στην Γεωπονική: Πρώτη «συνάντηση τροφής» των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης (βίντεο)

Κοινωνία

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Μαρτίου από τις 14 εως τις 20.30 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 82 συλλογικότητες και πρωτοβουλίες συναντιούνται για να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συντονίσουν τα βήματά τους. Δείτε το σχετικό βίντεο που εξηγεί τι και πώς θα συμβεί, σημειώστε το αναλυτικό πρόγραμμα


Βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας 

Δεκάδες αυτο-οργανωμένες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και συνεταιριστικά εγχειρήματα, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα, από τα χωράφια μέχρι τις γειτονιές των πόλεων. Αντιστέκονται στη μετατροπή της κοινωνίας σε «παράπλευρη απώλεια» των μνημονιακών πολιτικών και στην, πρωτοφανή για περίοδο ειρήνης, ανθρωπιστική κρίση.  

Το Σαββατοκύριακο 29-30 Μαρτίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 82 συλλογικότητες και πρωτοβουλίες συναντιούνται για να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συντονίσουν τα βήματά τους. Γι’ αυτό το διήμερο και τις γενικότερες δράσεις των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης μίλησε στο φακό του left ο Χρήστος Γιοβανόπουλος εκ μέρους της «Αλληλεγγύης για όλους».


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παράλληλα εργαστήρια προκειμένου να ανταποκριθεί, όσο μπορεί, στον πλούτο θεμάτων και ιδεών που προέκυψαν στις συναντήσεις προετοιμασίας. Οι βασικοί άξονες προβληματισμού και τα συμπεράσματα κάθε εργαστηρίου θα παρουσιαστούν την Κυριακή στην τελευταία καταληκτική συνάντηση, ώστε να αποτελέσουν κοινό κτήμα, αλλά και να αποτελέσουν οδηγό για τα επόμενα βήματά του κινήματος αλληλεγγύης.


Το σχετικό έντυπο για τη συνάντηση

Σάββατο 29 Μαρτίου

14.00 – 15.00     ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ: Καλή μας όρεξη

(αμφ. Σίδερη)      Ενημέρωση για το πρόγραμμα και τον τρόπο που θα κυλήσουν οι συζητήσεις μας.

15.15 – 17.45     ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 1: Η αλληλεγγύη δεν σερβίρεται στο πιάτο

Αιθ. Α                 Συνάντηση δομών  ενίσχυσης νοικοκυριών με τρόφιμα και κοινωνικών κου
(κάτω από          ζινών. Ανταλλάσουμε εμπειρίες και ιδέες που αφορούν:

αμφ. Σίδερη)       α. πρακτικές εξασφάλισης και αύξησης των τροφίμων που συγκεντρώνουμε

                            β. ενεργοποίηση του κόσμου και μεθόδους για την αύξηση της συμμετοχής του

15.15 – 17.45     ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 2: Οι Χωρίς Μεσάζοντες, οι νόμοι των χορτάτων και το μέλλον

(αμφ. Σίδερη)      Συνάντηση κινημάτων Χωρίς Μεσάζοντες και παραγωγών. Συζητάμε:

                           α. κοινές πρακτικές  δομών, παραγωγών και αγοραστών για την αντιμετώπιση
                           των επιθέσεων και την προστασία των διανομών

                           β. ανταλλάσουμε απόψεις  και συνδιαμορφώνουμε πρακτικές καλύτερης ορ-
                           γάνωσης και συντονισμού του κινήματος Χ-Μ

15.15 – 17.45     ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 3: Οι συνεταιριστές… σε νέες περιπέτειες

Αιθ. Γ                 Συνάντηση κοινωνικών συνεταιρισμών τροφής. Συζητάμε για τις:

(κάτω από           α. δυνατότητες οριζόντιας συνεργασίας και  οργάνωσης μεταξύ συνεταιρι-
αμφ. Σίδερη)       στικών εγχειρημάτων

                           β. βασικές αρχές και κριτήρια συνεργασίας με τους παραγωγούς

                           γ. δυνατότητες παρέμβασης στο σχεδιασμό της παραγωγής- συμβολαιική
                           καλλιέργεια κ.λπ.

18.15 – 20.00     ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 4: Η αλληλεγγύη δεν βρίσκεται στα ράφια
(αμφ. Σίδερη)     Συνάντηση δομών ενίσχυσης νοικοκυριών με τρόφιμα, κοινωνικών κουζι-
                           νών, συλλογικών αγρών, συνεταιριστικών καταναλωτικών και παραγωγικών
                           δομών. Συζητάμε:

                          α. καλύτερους τρόπους δικτύωσης και αμοιβαίων συνεργασιών μεταξύ δο-
                          μών αλληλεγγύης και πηγών τροφής

                          β. τρόπους οργάνωσης, δικτύωσης και συντονισμού των δικτύων ενίσχυσης
                         σε τροφή.

18.15 – 20.00     ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ 5: Καλωσήρθατε στο Agrotopia

Αιθ. Α               Παρουσίαση του ενιαίου ιστότοπου παραγωγών, δομών Χ-Μ και κατανα-
(κάτω από        λωτών Agrotopia. Ένα δικτυακό εργαλείο για την χωρίς μεσάζοντες επικοι-
αμφ. Σίδερη)    νωνία, συμμετοχή και οργάνωση του κινήματος Χ-Μ, από όλους για όλους.

20.30               Θα φάμε, θα πιούμε και…

                        Φαγητό από τις κοινωνικές κουζίνες με αλληλέγγυα προϊόντα, γαρνιρισμέ-
                        να με μουσική, ποτάκι και κους – κους.

Κυριακή 30 Μαρτίου

10.00 – 12.30       “Η ισχύς εν τη ενώσει” - Συνδαιτημόνες και Συνέταιροι

(αμφ. Σίδερη)       Συνάντηση συνεταιρισμών τροφής, δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλη-

                             λέγγυων παραγωγών, συλλογικών αγρών, κινημάτων Χ–Μ.

                             Μοιραζόμαστε την εμπειρία συνεταιριστικών παντοπωλείων και κατανα-

                             λωτικών συνεταιρισμών. Συζητάμε για τις δυνατότητες και τις προϋποθέ-

                             σεις οργάνωσης των δικτύων παραγωγών – καταναλωτών και της αδιαμε-

                             σολάβητης διακίνησης προϊόντων σε μια συνεταιριστική λογική.

                             Επανεφευρίσκουμε μορφές και πρακτικές με βάση την εμπειρία μας και το

                             δίπτυχο δίκαιη τιμή και ποιοτική τροφή για όλες και όλους.

13.00 – 15.00        ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Συν-μαζεύουμε και μαγειρεύουμε για αύριο

(αμφ. Σίδερη)        Παρουσιάζουμε τα συμπεράσματα, τους προβληματισμούς και τις ιδέες

                              που συζητήθηκαν στα εργαστήρια μας και συνδιαμορφώνουμε το μήνυμα

                              της συνάντησης.

                              Συγχρονίζουμε τα βήματά μας ανοίγοντας καινούργια μονοπάτια.

_________________

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου ενόψει της πρώτης συνάντησης τροφής, στον καινούριο και φιλόξενο χώρο του στεκιού του Δικτύου Αντίστασης και Αλληλεγγύης 7ου διαμερίσματος. Διαβάστε αναλυτικά.


Από το Left.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Την Κυριακή ψηφίζεται το νέο μνημόνιο, την Τρίτη συναντιούνται οι υπουργοί Οικονομικών: Κινητοποιήσεις παντού!

Κοινωνία

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα την Κυριακή, ημέρα ψήφισης του νέου μνημονίου, στις 18:30, και σε κινητοποίηση την Τρίτη, 1 Απρίλη 2014 στην Πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 5:30 μ.μ., ημέρα που συνεδριάζουν στην Αθήνα οι υπουργοί οικονομικών (ΕΚΟΦΙΝ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούν το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, η Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών


Οι εξελίξεις για το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο στο σχετικό μας θέμα.

1η Απριλίου διαδηλώνουμε ενάντια σε κυβέρνηση και τρόικα: Το κάλεσμα του left.gr στη διαδήλωση

Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ


  • ΚΥΡΙΑΚΗ 30/03  - 18:30 ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
  • ΤΡΙΤΗ 01/04 – 18:00 ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ECOFIN

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30/3 ΣΤΙΣ 18:30, ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ 01/04 ΣΤΙΣ 18:00, ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ECOFIN

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-«ΕΚΤΡΩΜΑ» ΠΟΥ ΚΟΡΥΦΩΝΕΙ ΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ!

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ!

Χωρίς να κρατά πλέον κανένα πρόσχημα, η μνημονιακή κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το πολυνομοσχέδιο-«έκτρωμα» και με  «εξπρές» διαδικασίες που εξευτελίζουν το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία κορυφώνει την επίθεσή της ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Με το εν λόγω πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση «σφαγιάζει» -μεταξύ πολλών άλλων- μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία και εργασιακά δικαιώματα, καθώς προωθεί: την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στα Ταμεία, τη ραγδαία μείωση των επικουρικών συντάξεων, την επέκταση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων, την κατάργηση τριετιών…. Ο κατάλογος της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας και των κυβερνητικών απορρυθμίσεων μοιάζει να μην έχει τέλος, καθώς αποτελεί στρατηγική επιλογή των δανειστών-«τοκογλύφων» της χώρας και των ντόπιων ολιγαρχών η πλήρης ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε «ειδική οικονομική ζώνη», προκειμένου να εκτιναχτεί η κερδοφορία των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών ομίλων.

Οι πολιτικές αυτές που εφαρμόζονται στη χώρα μας από την συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και εκπορεύονται από την Ε.Ε., καταστρέφουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που οργανώνουν την αντίστασή τους διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη ζωή και στην αξιοπρέπεια! Οι μεγάλες κινητοποιήσεις στην Μαδρίτη δείχνουν το δρόμο και μας γεμίζουν ελπίδα, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα!

Απέναντι στις επιλογές του κεφαλαίου η μόνη επιλογή του κόσμου της εργασίας είναι η αντίσταση και η αντεπίθεση!

Αντεπίθεση μέχρι την τελική νίκη σε Ελλάδα και Ευρώπη!

Ήρθε η ώρα να τους ανατρέψουμε!

--------------------------------------------

Το κάλεσμα της Μ.Ε.Τ.Α. για την Κυριακή
 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/3, 6:30 μμ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Την Κυριακή 30/3, ο κυβερνητικός θίασος ψηφίζει στη βουλή, πάλι με την πρακτική του express και μουλωχτά, νόμο με τον οποίο εξολοθρεύει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Για άλλη μια φορά παίρνει άριστα στην υποκριτική, γιατί αφού εξαντλήθηκε επί 20 ημέρες σε μια συζήτηση για το «γάλα», άναψε το πράσινο φως για να σαρώσουν ότι έχει απομείνει από το εργατικό δίκαιο.

Δεν υπάρχει, ούτε ένα δικαίωμα, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, που να έχει εξαιρεθεί από αυτή την λυσσαλέα επίθεση. Δεν υπάρχει ούτε ένα αίτημα των εργοδοτών που δεν έχει ικανοποιηθεί.

Αυτή η κυβέρνηση, αυτό το κράτος έχει ταυτιστεί με την εξουσία των μεγαλοεργοδοτών, συνιστούν ένα ενιαίο κέντρο και έχουν αναγορεύσει σε βασικό τους αντίπαλο, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Δεν υπάρχει σε άλλη χώρα τέτοιο προηγούμενο, κυβέρνηση να βάζει με τέτοια απίστευτη ευκολία την υπογραφή της, σε τέτοιες συμφωνίες ντροπής, όπως απαιτούν οι δανειστές προς όφελος της όλο και μεγαλύτερης κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Τα δίνουν όλα

  • Μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, στερώντας για μια ακόμα φορά ένα δις από το ασφαλιστικό σύστημα, δρομολογούν μετά τις εκλογές και νέες μειώσεις των συντάξεων, παραδίδουν βήμα-βήμα το ασφαλιστικό σύστημα στην ιδιωτική εκμετάλλευση.
  • Απελευθερώνουν τις ομαδικές απολύσεις
  • Επεκτείνουν το καθεστώς ενοικίασης των εργαζομένων
  • Καταργούν διαδοχικά τις τριετίες από τον συνολικό υπολογισμό του μισθού, με στόχο να τον περιορίσουν  στα κατώτερα επίπεδα.
  • Χρησιμοποιούν ψευδεπίγραφα  την ανάγκη εκδημοκρατισμού του σ.κ. για να  θέσουν σε συνθήκες παρανομίας τελικά την συνδικαλιστική δράση.
  • Παραχωρούν μετά από 32 χρόνια στους εργοδότες το δικαίωμα της ανταπεργίας( λοκ άουτ).
  • Κι όμως

Η συνδικαλιστική ηγεσία  στη ΓΣΕΕ και σε ομοσπονδίες, έχοντας βαθειά ριζωμένο στο DNA τους, τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, σφυρίζουν προκλητικά αδιάφορες.

Έχουν μετατραπεί, σε πολιτικούς βαστάζους μιας κυβέρνησης, που στέλνει στην απόγνωση εκατομμύρια εργαζομένους, τους αφήνει μόνους και  απροστάτευτους  και τους μετατρέπει σε φτερό στον άνεμο, απέναντι στην άγρια εκμετάλλευση της εργοδοσίας.

Την Κυριακή 30 Μάρτη, στις 6:30 το απόγευμα,  ημέρα ψήφισης της συμφωνίας τρόικα – κυβέρνησης,  καλούμε στο Σύνταγμα, όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση αντίστασης και διαμαρτυρίας, στη συγκέντρωση αξιοπρέπειας, στη συγκέντρωση διεκδίκησης.

Δεν είναι ανίκητοι- Μπορούμε να τους νικήσουμε


--------------------------------------------

Κάλεσμα του ΕΚΑ για την Κυριακή και κινητοποίηση την 1η Απριλίου


Το ΕΚΑ καλεί τους εργαζομένους της Αθήνας να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Κυριακή, τονίζοντας ότι «όλοι ενωμένοι μπορούμε να το αποτρέψουμε». Παράλληλα νέα κινητοποίηση στην οποία συμμετέχει και το ΕΚΑ θα γίνει την 1η Απριλίου, λόγω της συνεδρίασης του Ecofin στην Αθήνα και ήδη έχει ανακοινωθεί γενική απεργία στις 9 Απριλίου.

Στο κάλεσμά του το ΕΚΑ αναφέρει πως: "Την Κυριακή 30/03/2014 ψηφίζεται, ως συνήθως με την διαδικασία του κατεπείγοντος, το πολυνομοσχέδιο συμφωνίας Κυβέρνησης – Τρόϊκας. Σ’ αυτό το νομοσχέδιο, με χρυσόσκονη το φιλοδώρημα προς τους εξαθλιωμένους, που οι ίδιοι εξαθλίωσαν, στρώνουν στην ουσία το χαλί για το τρίτο μνημόνιο!!!

Επί της ουσίας προσπαθούν να εξαλείψουν τα τελευταία εργατικά δικαιώματα, με απελευθέρωση απολύσεων, κατάργηση τριετιών, θεσμοθέτηση του Lockout κ.α. Διαλύουν και τον αγροτικό τομέα με τη ρύθμιση για το γάλα, ρίχνοντας στον καιάδα τους κτηνοτρόφους. Απελευθερώνουν τα απελευθερωμένα επαγγέλματα για να τα δώσουν δώρο σε εταιρείες. Άλλωστε την ίδια ώρα που εμάς μας εξαθλιώνουν, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων καλά κρατεί".

Το κάλεσμα του ΕΚΑ για την 1η Απριλίου


To Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους «υποδέχεται» τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ΣΥΝΟΔΟ του ΕCOFIN την 1η Απρίλη στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός έχει αποδεχθεί τα αντεργατικά μέτρα που, είτε έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει, είτε καθ’ υπόδειξη της τρόικα, είτε εξυπηρετώντας οικονομικά συμφέροντα που η ίδια εκφράζει.

Ελάχιστο χρέος απέναντι


  • Στα 3,500,000 συνανθρώπους μας που ζούν κάτω από το οριο της φτώχειας
  • Στους πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνεργους
  • Στους όμηρους-απλήρωτους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
  • Στους απολυμένους (σε διαθεσιμότητα) του δημόσιου τομέα
  • Στην νέα γενιά, που μόνο οι ελαστικές και ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας της επιφυλάσσονται ως μέλλον
  • Στους μικρομεσαίους  επιχειρηματίες που βλέπουν να γκρεμίζεται ότι με χρόνια δουλειάς έχουν χτίσει
  • Στους συνταξιούχους που τους δίνουν, αντί για σύνταξη, φιλοδώρημα
  • Στον ίδιο μας τον εαυτό που μας στερούν το  βασικό δικαίωμα για ζωή με αξιοπρέπεια

Είναι να ΕΝΩΣΟΥΜΕ τις ΦΩΝΕΣ μας ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΩΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ


Εμείς οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, οι νέοι και νέες, της πόλης μας αρνούμαστε να γίνουμε το πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού για την κατάργηση κάθε εργασιακού-ασφαλιστικού δικαιώματος στο σύνολο της Ευρώπης.

Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Πορτογαλία, όπου κατ’ αντιστοιχία, επιβάλουν τα ίδια μέτρα, εκατομμύρια συναδέλφων μας δίνουν την απάντηση των δυνάμεων της εργασίας διαδηλώνοντας στους δρόμους.

Την 1η Απρίλη 2014 στις 6μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος δίνουμε δυναμικά το παρόν ενωμένοι και αποφασισμένοι με στόχο

ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ !
Διαδήλωση στην Αθήνα τη μέρα συνεδρίασης του ECOFIN (1η Απριλίου)

Και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα σε όσους και όσες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες αυτού του σχεδίου στην ίδια τους τη ζωή, να χαλάσουν το επερχόμενο πανηγύρι της Συνόδου του ecofin:

Tην Τρίτη 1/4 η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλη μια σιδηρόφρακτη “γιορτή”, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, θα επισκεφτούν τη χώρα για να χαιρετίσουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, να πανηγυρίσουν την πρόσφατη συμφωνία για την τραπεζική ένωση και να δώσουν ένα χέρι βοήθειας στον πρωθυπουργό, ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων.

Όλα αυτά φυσικά, σε μια Αθήνα στην οποία για μια ακόμη φορά οι κλούβες των ΜΑΤ και όλο το οπλοστάσιο των δυνάμεων καταστολής θα αποκλείσει την πόλη.

Στον φανταστικό κόσμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, δεν υπάρχει χώρος για τους νέους, τις νέες, τους απολυμένους, τον κόσμο της επισφάλειας, τους εκατομμύρια ανέργους.

Η Γερμανία των one euro jobs, η Ιταλία και η Ισπανία των εκατομμυρίων ανέργων, η Ελλάδα της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι ψιλά γράμματα, μικρές παρενέργειες του άκαμπτου νεοφιλελεύθερου σχεδίου για τους λαούς της Ευρώπης.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει κάλεσμα σε όσους και όσες βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες αυτού του σχεδίου στην ίδια τους τη ζωή.

Καλούμε κάθε νέο και νέα, τον κόσμο της επισφάλειας, των vouchers, τον κόσμο της εργασίας και τα συνδικάτα να συμμετέχουν στη συγκέντρωση την Τρίτη 1η Απρίλη, στις 5.30 στην Κλαυθμώνος.

Έφτασε ο καιρός να στείλουμε από τους δρόμους το μήνυμα στο νεοφιλελεύθερο προσωπικό της ΕΕ, ότι οι μέρες της ανατροπής τους έχουν ξεκινήσει.

Όλοι και όλες την Τρίτη 1/4, στις 5.30, στην Πλατεία Κλαυθμώνος 


Επιπλέον, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καλεί στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Κυριακή.

Από το Left.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Η Γη από ψηλά: Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

Φωτογραφίες

Από τη σωρεία λοιπόν των φωτογραφιών της Γης που κατέγραψε και φέτος η Digital Globe, μέσα από τη σουίτα των 5 δορυφόρων της που σαρώνουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα κάθε χρονιά(!), κατέληξε στις 20 ωραιότερες που κατέγραψαν τα διαστημικά της όργανα.


Από τη μοναδική συμμετρία των ανθρώπινων κατασκευών ως την απόλυτη αγριότητα ποταμών και αμμόλοφων, η Γη μας μόνο εκπληκτική μπορεί να λογιστεί!

Απολαύστε λοιπόν τη μαγεία της φύσης, αλλά και του ανθρώπου, κρατώντας την αναπνοή σας μέχρι του χρόνου, όταν ο νέος δορυφόρος WorldView-3 της Digital Globe αρχίσει να στέλνει εικόνες της Γης με ασύλληπτες πλέον δυνατότητες καταγραφής…

1. Ηφαίστειο Manam – Παπούα Νέα Γουινέα (22 Μαρτίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

2. Πάρκο Shiyuan – Κίνα (24 Σεπτεμβρίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

3. Κοραλλιογενείς ύφαλοι Schooner – Μπαχάμες (26 Μαΐου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

4. Έργο τέχνης «Wish», Μπέλφαστ – Βόρεια Ιρλανδία (3 Νοεμβρίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

5. Τοποθεσία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2014 – Sochi, Ρωσία (17 Μαρτίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

6. Τμήμα του τεχνητού νησιού «The Pearl», έκτασης 4 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων – Ντόχα, Κατάρ (4 Μαρτίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

7. Έρημος Ναμίμπ, περιοχή Sossusvlie – Ναμίμπια (13 Μαΐου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

8. Η μεσαιωνική ακρόπολη του Aleppo – Συρία (26 Μαΐου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

9. Το νέο νησάκι που δημιουργήθηκε από τον σεισμό στην ακτή Gwadar – Πακιστάν (29 Σεπτεμβρίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

10. Ορυχείο ουρανίου – Νίγηρας (13 Φεβρουαρίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

11. Ηφαίστειο Βεζούβιος – Νάπολη, Ιταλία (19 Φεβρουαρίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

12. Το «Νησί του Έρωτα» Galesnjak – Κροατία (16 Φεβρουαρίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

13. Τεράστια πάπια από καουτσούκ – Χονγκ Κονγκ (9 Μαΐου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

14. Κοραλλιογενείς ύφαλοι – Αυστραλία (22 Απριλίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

15. Τεράστια «πράσινη παλίρροια» – Ομάν (13 Φεβρουαρίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

16. Ποταμός Κολοράντο (οπτική πλάνη) – Γιούτα, ΗΠΑ (22 Απριλίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

17. Το Παλάτι των Βερσαλιών – Βερσαλίες, Γαλλία (20 Αυγούστου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

18. Πυρκαγιές με αντεστραμμένα χρώματα (το κόκκινο αντιπροσωπεύει τις ανέγγιχτες περιοχές) – Dunalley, Αυστραλία (6 Ιανουαρίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

19. Τα Palau de les Arts Reina Sofia και Πάρκο Gulliver – Βαλένθια, Ισπανία (19 Ιουλίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

20. Φράγμα Cambambe ποταμού Cuanza – Αγκόλα (28 Απριλίου 2013)
 Οι 20 καλύτερες φωτογραφίες του πλανήτη για το 2013

Από το Left.gr

Διαβάστε Περισσότερα »

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Φτωχοί μπάτσοι δέρνουν φτωχές καθαρίστριες

Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη


Έβλεπα τα όργανα της τάξεως να δέρνουν, να πατάνε, να σέρνουν τις καθαρίστριες που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Οικονομικών και η αγωνία μου είχε φτάσει στο κατακόρυφο. Θα το πάρουν άραγε τα όργανα το κοινωνικό μέρισμα του πλεονάσματος, ανήκουν στους 70.000 ένστολους δικαιούχους ή θα χάσουν το πεντακοσάρικο επειδή είναι υψηλόμισθοι; Μπα, χαμηλόμισθα μπατσάκια των 700 ευρώ είναι οι σιδηρόφρακτοι, τρεις κι εξήντα παίρνουνε και τον κόσμο δέρνουνε. Τρεις κι εξήντα έπαιρναν προ Μνημονίου, μετά τους έριξαν στα δύο κι εξήντα, εκείνοι όμως συνέχισαν να δέρνουν με το ίδιο πάθος. Δεν δέρνουμε για τα λεφτά εμείς, αδερφέ, δέρνουμε για την πατρίδα. Το πεντακοσάρικο πάντως θα το πάρουμε, μη μας πούνε και κορόιδα.

Πρώτοι και καλύτεροι πρέπει να πάρουν το μέρισμα οι σιδηρόφρακτοι. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχες πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα υπήρχε καν η κυβέρνηση που μοιράζει το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτοί μας δείρανε όταν ήταν να ψηφιστεί το πρώτο Μνημόνιο, αυτοί μας έριξαν χημικά όταν ήταν να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο, αυτοί μας ποδοπάτησαν όταν κατεβήκαμε 250.000 λαός στην πλατεία Συντάγματος. Αυτοί ψέκασαν στο πρόσωπο τον Μίκη και τον Γλέζο, αυτοί πέρασαν με τις μηχανές τους πάνω από διαδηλώτριες, αυτοί μας συνέλαβαν προληπτικά, για να μην φτάσουμε ποτέ στη διαδήλωση. Εντολές παίρνανε θα μου πείτε, πότε από τον Παπουτσή, πότε από τον Χρυσοχοΐδη, πότε από τον Δένδια. Εντολές παίρνανε, αλλά τις εκτελούσαν με χαρά μεγάλη και ζήλο υπερβάλλοντα.

Ποιος Σαμαράς, ποιος Βενιζέλος, ποιος Στουρνάρας. Χωρίς τα σιδερόφρακτα μπατσάκια δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ στο success, δεν θα ήμασταν στο τσακ να βγούμε στις αγορές. Πρώτοι - πρώτοι να το πάρουν το επίδομα οι σιδερόφρακτοι κι εκείνοι που έδειραν τις καθαρίστριες, να πάρουν επίδομα διπλό και τρίδιπλο. Όταν δέρνεις απολυμένες γυναίκες, τα έξοδά σου αυξάνονται αλματωδώς. Χρειάζεσαι μαύρες κουρτίνες για να σκεπάσεις τους καθρέφτες και να μη βλέπεις τη φάτσα σου, χρειάζεσαι αντιεμετικά μην τυχόν γλιστρήσει η κουρτίνα και δεις ξαφνικά τη φάτσα σου, χρειάζεσαι δέκα μπουκάλια ουίσκι για να αντέξεις τον εαυτό σου, ένα φτωχό μπάτσο που δέρνει φτωχές γυναίκες.

Να πάρουν διπλό και τρίδιπλο επίδομα οι δάρτες των καθαριστριών. Είναι οι ήρωες των σκοτεινών ημερών, οι εξολοθρευτές του μεγάλου εχθρού. Τις έδιωξαν τις καθαρίστριες περιμένοντας ότι θα κάτσουν να κλαίνε στη γωνιά τους -«νόμισαν ότι θα κάτσουμε στο σπίτι να βλέπουμε τον Σουλεϊμάν», είπε χθες στο Κόκκινο η Δήμητρα Μανώλη- κι εκείνες έγιναν ο χειρότερος εφιάλτης τους. Βγήκαν στο δρόμο και παραμένουν εκεί έξι μήνες, όπου κι αν πάνε οι Στουρνάρες και οι Μητσοτάκηδες τις βρίσκουν μπροστά τους, να τους θυμίζουν ότι δεν είναι ανίκητοι.

Γι' αυτό τις δέρνουν ανηλεώς, μετά μουσικής και επιδόματος.

Από την ΑΥΓΗ

Διαβάστε Περισσότερα »

Τσογλανική σύγκλιση

Του Θανάση Καρτερού


Κάτι, αλήθεια, συμβαίνει εδώ. Ο Βενιζέλος πρώτος διατυπώνει την άκρως πολιτική έκφραση του εκτσογλανισμού για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κανέλλη υιοθετεί και αναπτύσσει παραπέρα τη σχετική πολεμική, που στο κέντρο της έχει τη δανεική από τα τούρκικα και άκρως εκφραστική λέξη τσογλάνι, προσθέτοντας μάλιστα και το αμερικάνικο boy - συμπτωματικά, έτσι αποκαλούσαν στον αμερικάνικο Νότο τους μαύρους. Και ο Πάγκαλος παίρνει τη σκυτάλη από την Κανέλλη για να προσδώσει βάρος -και τι βάρος!- στο σχετικό λεξικό πολιτικού ήθους.

Έτσι, σε μικρό χρονικό διάστημα είχαμε την τύχη να δούμε τον εμπλουτισμό της πολιτικής, ου μην και επικοινωνιακής, γλώσσας με ποικίλες εκδοχές της ξεπλυμένης από κάθε ρύπο, χάρη στη χρήση της από καθαρούς ανθρώπους, έκφρασης: Εκτσογλανισμός (νέα λέξη), τσογλάνι (ουδέτερο), τσόγλανος (αρσενικό), τσογλανική (επίθετο), τσογλάν μπόι (κανελλικό), τσογλανιού (γενική). Ζητάμε συγγνώμη αν μας διέφυγε κάτι, αλλά δεν είναι κι εύκολο να συγκεντρώσει κανείς και να κατατάξει τόσο ανεκτίμητο από πολιτική και αισθητική άποψη υλικό.

Από γλωσσική άποψη, όλη αυτή η άνθιση θα προσελκύσει ασφαλώς το ενδιαφέρον φιλολόγων και γλωσσολόγων. Από αισθητική άποψη πάλι, δεν θα αφήσει αδιάφορους τους εραστές του καλού γούστου. Από πολιτική άποψη όμως, θα πρέπει να απασχολήσει εκείνους στους οποίους η τσογλανοπολεμική απευθύνεται. Και να αναρωτηθούν: Γιατί αλήθεια τόσο ετερόκλητες προσωπικότητες, με τόσο αντίθετους πολιτικούς στόχους, κινούνται προς μια τσογλανική σύγκλιση; Τι τους ενώνει και προσφεύγουν στη χρήση της τσογλανογλώσσας, όταν έχουν να κάνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Τσίπρα και με την πολιτική τους;

Προφανώς δεν έχει νόημα να σταθεί κανείς σε θεωρίες συνομωσίας. Οι άνθρωποι έτσι αισθάνονται κι έτσι εκφράζονται. Μήπως όμως έχουν και κάποιο δίκιο; Δείτε το έτσι: Αν δεν σέβεσαι τα Μνημόνια, την ανάγκη για θυσίες (των άλλων), τον Σαμαρά και τον εθνικό του ρόλο, τον Βενιζέλο και τον Ι4 ρόλο του, την επαναστατική αυθεντία της Κανέλλη, το πολιτικό εύρος του Πάγκαλου, τη δημοκρατική ευρύτητα του Γεωργιάδη, δεν είσαι λίγο, έστω, τσογλάνι; Κι αν παρ' όλα αυτά, πας στις ερχόμενες εκλογές να αναδειχτείς πρώτο κόμμα, τότε δεν είναι λίγο, έστω, σωστό ότι η χώρα απειλείται με εκτσογλανισμό;

Συνεπώς, είναι ίσως καλύτερα, αντί να θυμώνουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, να το παραδεχτούν: Είμαστε τσογλάνια και πολύ μας αρέσει.

Από την ΑΥΓΗ

Διαβάστε Περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Διαβάστε στον Δρόμο


Κεντρικό θέμα:
Κάλπηκο τέλος στα μνημόνια
Οι δανειστές ανασυντάσσονται ενόψει Eυρωεκλογών, δίνουν μια ευκαιρία στην κυβέρνηση και υφαίνουν τα δεσμά για τη μετα-τρόικα εποχή
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Διαβάστε στο θέμα της εβδομάδας:
Ο Αγκουστίν, ο Λουίς, η Καίτη και ο Ρόχε... μένουν Ελλάδα
Η κρίση, τα προβλήματα, οι αντιστάσεις και το μέλλον της νεολαίας στην Ευρώπη
Συνέντευξη στην Μαρία-Ρόζα Παπαδημητροπούλου

«Καμένο χαρτί» και για το Βερολίνο η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου
Στενός συνεργάτης της Μέρκελ δεν φαίνεται να πιστεύει στη μακροημέρευση του κυβερνητικού σχήματος
του Μιχάλη Ψύλου

Η ελπίδα δεν φτάνει για όλους...
Οι μικροπολιτικές επιδιώξεις και το καθοριστικό κενό εκπροσώπησης
Του Γιώργου Παπαϊωάννου

Νέα ΟΝΕ, Ευρωζώνη και δυνατότητες εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής
Οι θεσμικά θωρακισμένες κατευθύνσεις της Ε.Ε. αφήνουν χώρο για άλλες επιλογές;
Του Γιάννη Θεωνά

Το πλεόνασμα, ο μινώταυρος και η. μαϊμού
Η νέα επικοινωνιακή επίθεση και η σκληρή πραγματικότητα
Του Γιάννη Τόλιου

«Πάρτα-Όλα» o Λάτσης
Το Ελληνικό δεν πρέπει να πουληθεί σε κανέναν
Του Πάνου Τότσικα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης:
Δήμος καταφύγιο των ανήμπορων

Με θολά νερά το Ποτάμι στην Κρήτη
Εντυπώσεις από την πρώτη περιοδεία του νέου «αρχηγού» Σταύρου Θεοδωράκη
Του Μάριου Διονέλλη

«Διαθέσιμοι» τέλος, από σήμερα απολυμένοι
Κοροϊδία και αδιαλλαξία εις βάρος της κοινωνίας και των εργαζομένων από τη μνημονιακή κυβέρνηση
Του Μάριου Διονέλλη

ΣΥΡΙΖΑ και Ορθοδοξία
Ή, τι δεν καταλαβαίνουν οι επικριτές της Ρένας Δούρου
Του Βασίλη Ξυδιά

O Πάγκαλος για τον κ. Τίποτα.
«Δεν μπορείς να βγάλεις τίποτα από το τίποτα» (WilliamShakespeare, Τρικυμία)
Του Γιάννη Σχίζα

Το «καταραμένο έργο»
Μετρό Θεσσαλονίκης: Μια Ιστορία εκβιασμών και διαπλοκής

Η Χαμένη Άνοιξη και οι χαμένοι στη μετάφραση
Για τη συζήτηση σχετικά με την Κύπρο
Του Γιάννη Φερτάκη

Δίκτυα Χωρίς Μεσάζοντες
Γεφυρώνοντας το αύριο με το σήμερα
Των Ιωάννας Ασημακοπούλου, Θωμά Γιαχουντή, Παναγιώτη Οικονομίδη

Διαβάστε στη στήλη Οικονομικά Ερανίσματα:
H άλλη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ
Του Γιώργου Τοζίδη

...και στη στήλη Μύθοι Παράλληλοι:
Το Χρυσοκέρατο Ελάφι της Χαλκιδικής
Ήμπαν Ταλ (μετάφραση: Ροδέα Μαρίνου)

Στα διεθνή μεταξύ άλλων:
Συμβιβασμός με απειλές και προσαρτήσεις
Προς ένα νέο σημείο ισορροπίας μετά τη Δυτική επέμβαση στην Ουκρανία και τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας
Του Γιώργου Τσίπρα

Αλεξάντρ Γιακιμένκο, πρώην επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας της Ουκρανίας:
«Όλοι τους ακολουθούσαν τις διαταγές των ΗΠΑ»

Τρομο-σενάρια πίσω από το αγνοούμενο Boeing
Μπορεί το αγνοούμενο αεροπλάνο της Malaysia Airlines να ήταν τρομοκρατική επίθεση με στόχο την Κίνα;
Του Rajeev Sharma

Ψηφίζουν για Βασικό Εισόδημα Χωρίς Όρους
Δημοψήφισμα στην Ελβετία ανοίγει μια συζήτηση που κρατάει. αιώνες
Του Ηλία Καραλή

Στον πολιτισμό -μεταξύ άλλων- διαβάστε:
Λυτρωτική αλληλεγγύη
Για το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Ανταπόκριση: Ιφιγένεια Καλαντζή

Διαβάστε ακόμα στη σελίδα του αθλητισμού:
Κόκκινη κάρτα στο ρατσισμό
Μια μάχη που πρέπει να είναι διαρκής και πολύμορφη
Του Νίκου Καραμάνου

5' διάλειμμα με τον Σωκράτη Μαντζουράνη: Οι εργαζόμενοι είναι ΜΕΣΑ;

Στο Περίπτερο Ιδεών:
Ο Στέλιος Ελληνιάδης γράφει: Γιατί υπερασπίζονται τα αγάλματα του Λένιν στην Ουκρανία;

Και όπως κάθε βδομάδα, διαβάστε τις αποκαλυπτικές σελίδες της εργασίας, τον Ηρόστρατο, δείτε τα σκίτσα των Πέτρου Ζερβού, Γιάννη Αντωνόπουλου, Παναγιώτη Μητσομπόνου και το ξεχωριστό κάθε φορά social design του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη.

Εφημερίδα Δρόμος
Αναζητήστε την το Σάββατο στα περίπτερα


Διαβάστε Περισσότερα »