Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Διεθνές κύμα υποστήριξης

Ρεπορτάζ: Αργύρης Παναγόπουλος, Χρήστος Σίμος



Πληθαίνουν διαρκώς οι διανοούμενοι, τα πολιτικά στελέχη και οι ακτιβιστές που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου. Η διεθνής καμπάνια με τίτλο "Αλλαγή στην Ελλάδα - Αλλαγή στην Ευρώπη - Αλλαγή για όλους!" έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές, στις οποίες συγκαταλέγονται κορυφαίοι διανοούμενοι απ' όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα σε αυτούς που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές συγκαταλέγονται οι Νόαμ Τσόμσκι, Τζούντιθ Μπάτλερ, Τόνι Νέγκρι, Ετιέν Μπαλιμπάρ, Κώστας Δουζίνας, Εμμάνουελ Βαλερστάιν, Τζόρτζιο Αγκάμπεν, Σλάβοϊ Ζίζεκ, Ντέιβιντ Χάρβεϊ, ο Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς και η Μάρτα Χάρνεκερ. Επίσης ο Έντσο Τραβέρσο, ο οποίος μίλησε πρόσφατα στην ετήσια διάλεξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς. Μεταξύ άλλων, την καμπάνια στηρίζουν και οι παρακάτω:

Κριστόφ Αγκιτόν, συνδικαλιστής, Ταρίκ Αλί, συγγραφέας, Έρμαν Αλφάτερ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Attac Γερμανίας, Στάνλεϊ Αρόνοβιτς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Ούρι Αβνέρι, Ισραηλινός συγγραφέας και ακτιβιστής, Βάλτερ Μπάγιερ, συντονιστής του Δικτύου transform!europe, Γκοπάλ Μπαλακρισνάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Ζακ Μπιντέ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ (Παρίσι), Φράνκο Μπεράρντι Μπίφο, φιλόσοφος, Σέρτζιο Μπολόνια, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, Γκαγιατρί Σπίβακ, καθηγήτρια στο Κολούμπια, Μπένζαμιν Κοριά, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Παρίσι 13, Άλεξ Ντεμιροβίτς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε, Φράνκ Ντέπε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν, Ανρί Ζιρού, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο, Τζων Γκραλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μιντλσεξ, Μάικλ Χαρντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, Μπομπ Τζέσοπ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Μαουρίτσιο Λατσαράτο, φιλόσοφος, Μάικλ Λέμποβιτς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ (Καναδάς), Ντορίν Μάσεϊ, καθηγήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, Σάντρο Μεζάντρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μπολώνια, Σαντάλ Μουφ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ, Αμίρ Μουφτί, καθηγητής στο UCLA, Λίο Πάνιτς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γιόρκ, Νίνα Πάουερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ροεχάμπτον, Αντρέ Τοζέλ, φιλόσοφος, Ερίκ Τουσέν, Χίλαρι Γουεϊνράιτ, αρχισυντάκτρια του βρετανικού περιοδικού Red Pepper, Φρίντερ Όττο Βολφ, καθηγητής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Ρίτσαρντ Βολφ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μασσαχουσέτης.


Ελπίδα για όλους ο ΣΥΡΙΖΑ


"Σε όλη την Ευρώπη", επισημαίνουν, "πιστεύουμε ότι μια τέτοια αλλαγή στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει το μέλλον μόνο του ελληνικού λαού. Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεφύγει από τη σημερινή καταστροφική κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει τον σπόρο για την αλλαγή και στην Ευρώπη. Η ρήξη με τις πολιτικές λιτότητας θα ήταν ένα μήνυμα, μια πηγή ελπίδας για όλους όσοι θέλουν να αντισταθούν.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, η κυβέρνησή του θα χρειαστεί τη στήριξη από τους λαούς της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των πιέσεων από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πολιτικές δυνάμεις που φοβούνται οποιαδήποτε απόκλιση από το παρωχημένο πλαίσιο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης".


Ιταλοί υπέρ ΣΥΡΙΖΑ


«Καλημέρα Ελλάδα και Ευρώπη». Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες Ιταλοί ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις 25 Ιανουαρίου στη γιορτή απελευθέρωσης του ελληνικού λαού και της Ευρώπης από τα Μνημόνια.

«Ταξιαρχία Καλημέρα», με αυτό το διεθνιστικό σύνθημα αλληλεγγύης και με μεγάλο ενθουσιασμό ξεκίνησε η πρωτοβουλία των Ιταλών αριστερών που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Κάποιοι μάλιστα συνέδεσαν την διεθνιστική παράδοση της Αριστεράς και με την ισπανική εμπειρία μετονομάζοντας την πρωτοβουλία σε «Ταξιαρχία Καλημέρα 25Ι». Γιατί «25Ι» είναι το ορόσημο της ημέρας της αλλαγής: 25 Ιανουαρίου!

«Η λέξη 'Καλημέρα' είναι πασίγνωστη σε όλους στην Ιταλία και σηματοδοτεί για όλους εμάς τη μεγάλη αλλαγή που θα προκαλέσει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι μια πραγματικά καλή μέρα για όλο τον ελληνικό λαό, αλλά και για όλους εμάς στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη» τόνισε στην «Αυγή» η Ραφαέλα Μπολίνι, ανέντακτη ακτιβίστρια των Κοινωνικών Φόρουμ και υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων του ARCI.

«Η πρωτοβουλία μας αυτή θα έχει την επωνυμία 'Καλημέρα Ελλάδα και Ευρώπη' και συνδέεται με τη συλλογή υπογραφών που ξεκινήσαμε για το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ελεύθερα την κυβέρνησή του χωρίς τον εκφοβισμό και τις πιέσεις από την τρόικα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους αδηφάγους κερδοσκόπους των αγορών. Θα είμαστε εκεί την Πέμπτη στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και θα φύγουμε όταν θα έχει ξημερώσει αυτή η καλή μέρα που ελπίζουμε για τους λαούς όλης της Ευρώπης» συμπλήρωσε ο ανέντακτος Ρομπέρτο Μουζάκιο, ο πρώην ευρωβουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και από τους πρωταγωνιστές της συλλογής των υπογραφών.

«Αμέσως μετά τις γιορτές θα διοργανώσουμε μια συνέντευξή Τύπου στην ιταλική Βουλή, όπου θα συμμετέχουν, εκτός από το συντονιστή της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας Νικόλα Φρατοϊάνι και τον γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο, και βουλευτές και γερουσιαστές από άλλα κόμματα, όπως ο Πίπο Τσιβάτι του Δημοκρατικού Κόμματος, και προσωπικότητες της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής που έχουν υπογράψει το κάλεσμα στήριξης του ελληνικού λαού.

Μαζί μας θα και είναι και δύο πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας, όπως η Λουτσιάνα Καστελίνα και ο Αργύρης Παναγόπουλος. Ο Στέφανο Ροντοτά και η Λουτσιάνα Καστελίνα αποτελούν ένθερμους υποστηρικτές του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν οι πρώτοι που υπέγραψαν το κάλεσμα» τόνισε στην «Αυγή» ο ανέντακτος Αλφόνσο Τζιάνι, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Πρόντι.

Από την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου