Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Η Πύρρειος νίκη του Σόιμπλε!

Του Στέφανου Πριντσιου


Στην κινηματογραφική ταινία «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» όλοι ξέρουμε ότι το Γκόλουμ πολλές φορές άρπαξε το δαχτυλίδι, χωρίς όμως στο τέλος να γίνει δικό του!

«Θεωρώ πολύ δύσκολο να εξηγήσει η ελληνική κυβέρνηση το πρόγραμμα που υπέγραψε στους ψηφοφόρους που την επέλεξαν» είπε με νόημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup!

Όσο και να ανατρέξετε σε ιστορικές πηγές, δεν θα ανακαλύψετε πουθενά παρόμοιες δηλώσεις νικητή έναντι ηττημένου σε διαπραγματευτικό πεδίο.

Είθισται μετά από διαπραγματευτική συμφωνία, οι διαπραγματευόμενοι να διατυμπανίζουν και να θριαμβολογούν, έκαστος για επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών, κυρίως απευθυνόμενοι στο εσωτερικό της χώρας μιας και εκεί είναι η εκλογική δύναμη! Βασική όμως αρχή των νικητών δεν είναι ο εμπαιγμός του ηττημένου!

Ποτέ ιστορικά κανένας δεν διανοήθηκε να στραφεί υποτιμητικά κατά του συνομιλητή του, ποδοπατώντας τον στο δάπεδο! Ίσα ίσα οι νικητές γνωρίζοντας ότι είναι οι κερδισμένοι της διαπραγμάτευσης, προσπαθούν να εξυμνήσουν τον χαμένο, χαρίζοντάς του παχιά λόγια παρηγοριάς, ξέροντας ότι του πήραν και το σώβρακο!

Η πρωτοφανής όμως δήλωση του Σόιμπλέ που άραγε απευθύνεται; Τι κόψιμο τραβάει αυτός για τις εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στους ψηφοφόρους της, από τη στιγμή που ο ίδιος υποχρεούται να απευθυνθεί στους γερμανούς ψηφοφόρους του; Μήπως δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη η νίκη του και η κολοτούμπα της ελληνικής κυβέρνησης;

Από μόνη της η δήλωση αυτή αποκαλύπτει την αγωνιώδη προσπάθεια του Σόιμπλε να δικαιολογήσει στους γερμανούς ψηφοφόρους του, πως μία υπερδύναμη δεν κατάφερε να ισοπεδώσει οριστικά μία φωνή αντίστασης!

Ίσως τελικά να είναι αυτός που βάφτισε το κρέας, ψάρι! Και όπως λέει ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Κρούγκαν. "Η Ελλάδα κέρδισε χαλαρές συνθήκες για εφέτος και ανάσες για την μεγάλη μάχη που έχει μπροστά της."

«Και ο πολεμιστής που ξέρει από μάχες πρέπει να έχει στρατηγική και μυαλό, δεν πας να πέσεις στη φάκα του αντιπάλου σου, χρειάζονται και ελιγμοί» είπε απευθυνόμενος στο Μίκη Θεοδωράκη ο Τσίπρας, στην αναμεταξύ τους φιλική συνομιλία.

Φυσικά στην αριστερά, κριτικές φωνές και προειδοποιήσεις τύπου Γλέζου, Ρινάλντι και των όποιων τάσεων επιβάλλονται και είναι απαραίτητες για αποφυγή εφησυχασμών και περιορισμό των όψιμων νεοχειροκροτητών του στυλ "πετάει ο γάιδαρος, πετάει!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου