ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΑΝΔΡΑΝΙΣΤΑΚΗ 


Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό για την κυβέρνηση της Αριστεράς. Έχει τέσσερις μήνες να αποδείξει ότι είναι όντως της Αριστεράς, με πράξεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος, που δεν εξαρτώνται από συμφωνίες και διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η οικονομία, ειδικά σε περιόδους κρίσης και ανθρωπιστικής καταστροφής, είναι το πρώτο, αλλά δεν είναι το μόνο. Όποιος νομίζει πως είναι το μόνο ή έστω πως είναι αυτό από το οποίο εξαρτώνται όλα τα άλλα διολισθαίνει ταχέως στο αμάρτημα του οικονομισμού και ο οικονομισμός -θου, Κύριε, φυλακή τω στόματί μου- είναι πάντοτε δεξιός.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό. Έχετε τέσσερις μήνες για να λύσετε τον γόρδιο δεσμό της διαπλοκής ΜΜΕ, πολιτικής εξουσίας, τραπεζικού συστήματος. Τέρμα τα κανάλια χωρίς άδειες, τέρμα τα θαλασσοδάνεια, τέρμα η φορολογική ασυλία και οι αλλεπάλληλες χαριστικές ρυθμίσεις, που, ώ του θαύματος, συνέπιπταν με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Προ παντός να λειτουργήσει ξανά η δημόσια τηλεόραση, δημόσια στην κυριολεξία, ελεύθερη, αντικειμενική, ακομμάτιστη, μοντέρνα, ελκυστική, χαρούμενη, πραγματικό αντίπαλο δέος για την ιδιωτική και όχι ο φτωχός συγγενής που κάθεται στη γωνία περιμένοντας να του πετάξουν ένα ξεροκόμματο.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό. Καταργήστε ή έστω προσαρμόστε όλους τους νόμους που εμποδίζουν την ελευθερία της έκφρασης. Απόλυτη ελευθερία για όλους, και για τους φίλους και για τους οχτρούς, να λένε ό,τι θέλουν ο Πρετεντέρης, ο Πορτοσάλτε, ο Μπάμπης, να ασκούν σκληρή, ακόμη και άδικη κριτική. Έτσι είναι τα πράγματα, οι κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές -ιδίως οι αριστερές- οφείλουν να αντέχουν την πιο σκληρή κριτική κι αν δεν τους αρέσει, ας απαντούν στα ίσα. Αλλάξτε τον τυποκτόνο νόμο για τις αγωγές, έτσι ώστε να προστατεύονται οι αδύναμοι και όχι για να λογοκρίνουν ή ακόμη και να πλουτίζουν οι δυνατοί. Καταργήστε κάθε λογοκριτικό νόμο που περιορίζει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης κι ας ουρλιάζουν οι θεούσες και οι παπάδες.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν. Κλείστε αμέσως τις Αμυγδαλέζες και τα άλλα στρατόπεδα της ντροπής που έστησαν χέρι - χέρι η Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ. Δώστε ανάσα και αξιοπρέπεια στους ανθρώπους που έρχονται διωγμένοι από τις κατεστραμμένες πατρίδες τους αναζητώντας ψωμί στις πατρίδες των πλουσίων. Φτιάξτε έναν αντιρατσιστικό νόμο αντάξιο του ονόματός του, όχι σαν αυτούς που έφτιαχναν ο Μπαλτάκος με τον Αθανασίου. Δώστε αμέσως ιθαγένεια στα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, ούτε μια μέρα ανοχής στο ρατσιστικό καθεστώς των διακρίσεων. Να κλείσουν επειγόντως οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, να πάψουν οι άλλες φυλακές να είναι αποθήκες ψυχών, να σβήσουν διά μιάς οι φρικιαστικές εικόνες από τα νοσοκομεία και τα ψυχιατρεία του Κορυδαλλού και των λοιπών ιδρυμάτων.

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό για τούτα και για άλλα πολλά. Για να αλλάξει ο αέρας, να αλλάξει το παράδειγμα, να μπολιαστούν τα μυαλά των ανθρώπων με την πεποίθηση ότι έχουμε μπει σε νέα εποχή ή έστω ότι φεύγουμε σιγά - σιγά από την εποχή των τεράτων.

ΑΥΓΗ