Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Στο Πάρκο Τρίτση δεν έχουμε πια ζωή

Στέργιος Ζιαμπάκας

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Εικόνες ερήμωσης έχουν σχηματίσει χρόνια προβλήματα και η έλλειψη πόρων στο Πάρκο Τρίτση.

Ασυντήρητες έως κατεστραμμένες υποδομές, βρόμικες και μισοξεραμένες λίμνες, διαλυμένα παγκάκια, σκουπίδια γύρω από τους κάδους και ξερόχορτα συναντούν οι επισκέπτες του μεγαλύτερου οργανωμένου «πνεύμονα» πρασίνου στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, συνολικής έκτασης 1.440 στρεμμάτων, όσο περίπου 10... Εθνικοί Κήποι.

Οι εργαζόμενοι είναι μόνο τρεις και για οκτώ μήνες απλήρωτοι! Το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε προσφάτως για άλλη μία φορά, λόγω χρεών στη ΔΕΗ, πριν επανασυνδεθεί.

Μια πολιτική παρέμβαση ήταν απαραίτητη για τη σωτηρία του υπερτοπικού χαρακτήρα πάρκου.

Η κυβέρνηση πήρε τη νομοθετική πρωτοβουλία ενσωματώνοντας τροπολογία με επείγοντα χαρακτήρα στον νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αλλά, τα προβλήματα φαίνεται να συνεχίζουν να αναζητούν ένα... μαγικό ραβδί.

Από το 2014 μέχρι πρότινος, τη διαχείριση του «Αντώνης Τρίτσης» είχε ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), με το διοικητικό του συμβούλιο να στελεχώνεται από εκπροσώπους των οκτώ δήμων της περιοχής.

«Μας έδωσαν την αρμοδιότητα, αλλά δεν προέβλεψαν ούτε ένα ευρώ για το πάρκο», τονίζει διαρκώς -και επαναλαμβάνει στην «Εφ.Συν.»- ο σημερινός πρόεδρος του ΑΣΔΑ και δήμαρχος Περιστερίου, Αν. Παχατουρίδης.

Κρίνοντας ότι το υφιστάμενο σχήμα απέτυχε, η κυβέρνηση μεταβίβασε τη διαχείριση του πάρκου σε νέο φορέα, υπό τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας "Αντώνης Τρίτσης"».

Θα εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, με τον Π. Σκουρλέτη να έχει θέσει στόχο το πάρκο να «μετατραπεί σε κόσμημα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΑΣΔΑ, ανέρχεται σε 80.000 ευρώ το μηνιαίο κονδύλι που απαιτείται για τη λειτουργία του, δηλαδή κάτι λιγότερο από 1.000.0000 ευρώ τον χρόνο.

Παρότι οι πηγές χρηματοδότησης είναι πολλαπλές, το γενικότερο οικονομικό πλαίσιο είναι προς το παρόν αόριστο, ενώ η πρόβλεψη να καταβάλλεται στον νέο φορέα μέρος της μηνιαίας κρατικής επιχορήγησης (ΚΑΠ) των δήμων της Αττικής, έχει συναντήσει την άρνηση του προέδρου του πανελλήνιου συλλογικού οργάνου των δημάρχων.

«Το ασαφές οικονομικό πλαίσιο δεν ικανοποιεί κανέναν. Η εκτίμησή μου είναι ότι οποιοδήποτε σχήμα και εάν θεσπιστεί, χρειάζεται να ρυθμιστούν δύο ζητήματα. Να ξεκαθαριστεί η χρηματοδότηση και το ζήτημα με το προσωπικό, γιατί ο νέος φορέας χρειάζεται να προχωρήσει σε προσλήψεις», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας, Σπ. Τζόκας, τη στιγμή που μοιάζει αμφίβολη και η καταβολή μηνιαίας προσόδου από τους δήμους της Αττικής.

«Οι ΚΑΠ, που ούτως ή άλλως είναι περικομμένοι (σ.σ. κατά 60% την περίοδο 2010-2014), για να διατεθούν απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, κάτι που δεν το βλέπω να συμβαίνει μετά την ανακοίνωση του Γ. Πατούλη», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Ιλίου (στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το Πάρκο Τρίτση), Ν. Ζενέτος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Με επιστολή του σε 8 κυβερνητικά στελέχη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την πρόβλεψη που αφορά τους ΚΑΠ, αναφερόμενος στη μείωσή τους και λέγοντας ότι «είναι η βασική πηγή εσόδων των δήμων και αφορούν αποκλειστικά αφ’ ενός επενδυτικές δραστηριότητες κατά το 1/3, κατά δε τα 2/3 αφορούν δαπάνες για λειτουργικές ανάγκες, αλλά και βασικές ανάγκες δημόσιου σκοπού».

«Ουσιαστικά έδωσε "γραμμή" στους δημάρχους να μη δώσουν χρήματα», παρατηρεί έμπειρος αυτοδιοικητικός.

Πάντως, ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τις αλλαγές πολλοί αιρετοί, συνοψίζεται στο σχόλιο υπηρεσιακού αυτοδιοικητικού στελέχους: «Το 2014, το κράτος έδωσε την αρμοδιότητα στην Αυτοδιοίκηση χωρίς χρήματα. Τώρα το κράτος παίρνει την αρμοδιότητα, μαζί με τα χρήματα των δήμων».

Αντικρούοντας τα παραπάνω ο δημοτικός σύμβουλος Ιλίου, επικεφαλής της παράταξης «Αλληλέγγυα Πόλη», Κ. Κάβουρας, εκτιμά ότι είναι ελάχιστο το ποσό των ΚΑΠ που θα συνεισφέρουν οι δήμοι για τη χρηματοδότηση του φορέα.

«Είναι αστείο το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί με αυτοδιοικητικούς πόρους», απαντά, εξηγώντας: «Η φόρμουλα που έχει βρεθεί προβλέπει η χρηματοδότηση να μοιράζεται αναλογικά στους δήμους της Αττικής για να βγαίνει ένα ικανοποιητικό κονδύλι. Δεν έχει οριστεί πλήρως μέχρι τώρα. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας. Μέχρι τότε, θα υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών. Το πάρκο θα ενταχθεί σε προγράμματα των υπουργείων Περιβάλλοντος, Παιδείας και Εσωτερικών, στο Πράσινο Ταμείο, στο ΕΣΠΑ, θα έχει έσοδα από τα καταστήματα που πληρώνουν ενοίκιο, ενώ κομβικό ρόλο θα έχει και η Περιφέρεια Αττικής, η οποία και θα υποδείξει τον πρόεδρο του φορέα», αναφέρει στην «Εφ.Συν.», εκτιμώντας ότι εν τέλει, μεταξύ δήμων, «θα υπάρξει συνεννόηση, λόγω της πίεσης των πολιτών της Αττικής».

Ζητούν παραχώρηση 


ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Ο δήμαρχος της πόλης, πάντως, κ. Ζενέτος, επιμένει στην εκστρατεία που έχει ξεκινήσει προ καιρού, ζητώντας το πάρκο να παραχωρηθεί εξ ολοκλήρου στον Δήμο Ιλίου.

«Εχουμε αποθεματικό», απαντά αναφορικά με τους πόρους. «Το 2002 είχε γίνει για το πάρκο το ίδιο εποπτευόμενο νομικό πρόσωπο, καρμπόν με το σημερινό και απέτυχε», λέει και ενημερώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο του φορέα.

«Δεν το περιπλέκω με την κεντρική πολιτική σκηνή. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να ορίσει γενικό διευθυντή, επομένως το υπόλοιπο συμβούλιο είναι διακοσμητικό. Εύχομαι να γίνει κάτι καλό και θα το επικροτήσω απ' έξω», αναφέρει και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις.

Ο κ. Κάβουρας αντιτείνει: «Ο νόμος έρχεται να δώσει απάντηση σε μια αδιέξοδη κατάσταση. Ο νέος φορέας θα είναι απαλλαγμένος από χρέη. Το πάρκο θα διοικηθεί στη βάση των χαρακτηριστικών που έχει, όπως αυτών της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, και η λύση που δίνεται αποτελεί μια σύμπραξη της Αυτοδιοίκησης με την Πολιτεία και Πανεπιστήμια».

Εκτιμώντας ότι ο δήμαρχος Ιλίου «είχε κάποιο σχέδιο για μερική ιδιωτικοποίηση», επισημαίνει: «Τώρα διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας του πάρκου. Ο Δήμος Ιλίου πρέπει να έχει λόγο στο πάρκο, αυτό θέλουν οι δημότες και εμείς θα παλέψουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

«Δεν αλλάζει τίποτα αλλάζοντας διοικητικό συμβούλιο. Πρέπει έμπρακτα να αποδείξουμε ότι θέλουμε το πάρκο», δηλώνει ο κ. Παχατουρίδης.

Συζητήσεις που αφορούν τα μεγάλα πάρκα της Αθήνας έχουν απασχολήσει αρκετές φορές το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής.

«Με δική μας πρωτοβουλία, σε μια προσπάθεια να πιέσουμε, μπας και φιλοτιμηθούν να δώσουν λύση», λέει στην «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Γ. Μανουσογιαννάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις: «Ο νέος νόμος συνεχίζει να συντηρεί την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο πάρκο. Τη χρηματοδότηση ποιος θα την πληρώσει; Οι δήμοι που τους έχουν κόψει τους πόρους; Πρότασή μας είναι τη χρηματοδότηση να την αναλάβει η κυβέρνηση, που απλά πετάει την μπάλα αλλού και συνεχίζει την απαξίωση, για να έρθει μετά ο όποιος επιχειρηματίας σαν σωτήρας και να πει: "Δώστε μου το πάρκο για να μην καταστραφεί"».

Μοιάζει αναπόφευκτο να μη συναντήσουν τις αντιδράσεις των πολιτών τόσο το κεντρικό κράτος όσο και η Αυτοδιοίκηση, σε περίπτωση που ο μεγάλος «πράσινος» πνεύμονας δεν λάβει το απαραίτητο οξυγόνο.

Οι πηγές χρηματοδότησης


Οκτώ πηγές χρηματοδότησης για τον νέο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

Αναλυτικότερα, είναι οι εξής:

1) Μηνιαία πρόσοδος από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των δήμων της Αττικής, αναλογικά «ως αντιστάθμισμα της περιβαλλοντικής ζημίας στο περιβάλλον της Αττικής», που προκαλείται από την αστική λειτουργία και τη δραστηριότητά τους. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με επόμενη κοινή υπουργική απόφαση. Το ύψος της μηνιαίας προσόδου δύναται να αναπροσαρμόζεται ανά τριετία «ανάλογα με τη σταθεροποίηση των λειτουργικών δαπανών του Φορέα Διαχείρισης και τον βαθμό επίτευξης οικονομικής αυτοτέλειας από τις δραστηριότητές του και την αξιοποίηση της παραχωρηθείσας σε αυτόν δημόσιας περιουσίας».

2) Ανταποδοτικά δημοτικά τέλη και δημοτικοί φόροι που εισπράττονται από τα καταστήματα που λειτουργούν στον χώρο ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης, ο οποίος θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της αποκομιδής, ανακύκλωσης και διαχείρισης των απορριμμάτων του πάρκου.

3) Πρόσοδοι από την εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που έχουν παραχωρηθεί στον Φορέα Διαχείρισης και έσοδα από τις δραστηριότητές του.

4) Επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε είδους τακτικές ή έκτακτες εισφορές και χορηγίες φυσικών ή νομικών προσώπων, που θα εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο.

5) Επιχορηγήσεις που υπάρχουν ή δύνανται να αποδοθούν από το Πράσινο Ταμείο, τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων των υπουργείων Περιβάλλοντος, Παιδείας, και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και από τους τακτικούς προϋπολογισμούς των δήμων και της Περιφέρειας Αττικής.

6) Πόροι του ΕΣΠΑ.

7) Εσοδα από προγραμματικές συμβάσεις που δύναται να συνάπτει ο Φορέας Διαχείρισης με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

8) Κάθε άλλο νόμιμο έσοδο που εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο.

Η στελέχωση


Ο Φορέας Διαχείρισης θα διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με διάταξη του νόμου. Ο πρόεδρος και ένας ακόμη εκπρόσωπος θα είναι από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου.

Από έναν εκπρόσωπο θα έχουν ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ), το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Δήμος Ιλίου, ο Δήμος Αγ. Αναργύρων-Καματερού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο ένατος θα προέλθει από την κοινωνία των πολιτών «και ιδίως από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή κοινωνικούς συνεταιριστικούς φορείς, με καταστατικό σκοπό συναφή με τον σκοπό του Φορέα Διαχείρισης, που δραστηριοποιούνται, κατά προτεραιότητα, εντός του χώρου του Πάρκου Τρίτση και για την προστασία αυτού ή στον ευρύτερο χώρο της Δυτικής Αθήνας» και θα υποδειχθεί επίσης από την περιφερειάρχη.

Σύμφωνα με τον νόμο, σε περίπτωση παράλειψης ή άρνησης υπόδειξης μέλους εντός 20 ημερών από σχετική πρόσκληση, ο υπουργός Περιβάλλοντος «διορίζει στη θέση των ελλειπόντων μελών πρόσωπα εγνωσμένης εμπειρίας σε αντικείμενα συναφή με τους σκοπούς του Φορέα».

Μετακλητός θα αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή, με θητεία τριών ετών, που μπορεί να ανανεώνεται. Δεν θα έχει δυνατότητα ψήφου στις συνεδριάσεις.

Για την απαρτία του διοικητικού συμβουλίου απαιτείται η παρουσία πέντε μελών.

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία επί των παρόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


«Αφιλόξενο» λόγω εδάφους το πάρκο Τρίτσης 

700.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για το Πάρκο Τρίτση

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου