Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Γιατί πρέπει όλοι να νοιάζονται για το ότι παρακολουθούνται στα κινητά και στο διαδίκτυο

Κοινωνία


Σχεδόν τα πάντα πια κατασκοπεύουν τους πολίτες…από την τηλεόραση στο σπίτι μέχρι την μπαταρία του τηλεφώνου. Και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νοιάζονται πια καθόλου.

Τα επιχειρήματα σχετικά με το απόρρητο μαίνονταν για όσο χρονικό διάστημα είχαμε ιδιωτική και δημόσια ζωή. Αλλά τα τελευταία χρόνια, οι ρομοκρατικές πράξεις έδωσαν στους ανθρώπους έναν λόγο για να προσπαθήσουν και να μάθουν περισσότερα για τους απλούς πολίτες, και οι αποκαλύψεις του Snowden έδειξαν πόσο επικίνδυνο είναι.

Ξαφνικά ξεκίνησε μια «φιλοσοφική» συζήτηση : πρέπει να είμαστε ευτυχείς που εγκαταλείπουμε ένα μέρος της ιδιωτικής μας ζωής για να κρατήσουμε τους εαυτούς μας ασφαλείς; Ή είναι η αρχή της προστασίας της ιδιωτικής ζωής πιο σημαντικη από αυτό;

Η αύξηση του αριθμού των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και άλλα χακαρίσματα, κάνουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής να μην είναι πλέον ένα φιλοσοφικό ερώτημα. Η ασφάλεια και η προστασία της ιδιωτικής ζωής γίνονται ένα και είναι το ίδιο πράγμα – και οι άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να αγωνιστούν γι αυτό.

Αυτό φάνηκε αυτή την εβδομάδα όταν οι ερευνητές ασφαλείας έδειξαν ότι οι ιστοσελίδες ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν φαινομενικά αθώα πληροφορίες σχετικά με την μπαταρία του τηλεφώνου των ανθρώπων για να τους εντοπίσουν γύρω από το Διαδίκτυο. Τηλέφωνα στέλνουν πληροφορίες για το πόση μπαταρία έχει απομείνει για να βεβαιωθούν ότι οι ιστοσελίδες ανοίγουν εύκολα αν τρέχουν χαμηλά – αλλά η ίδια η πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εντοπίσουν και να κατασκοπεύσουν τρόπους ακόμα και των χρηστών που θέλουν και διεκδικούν την ιδιωτικότητά τους.

Αυτό δείχνει πόσο μικροί μπορούν να είναι κάποιοι σημαντικοί τρόποι να προσβληθεί η ιδιωτική ζωή των πολιτών. Και μπορεί επίσης να δείξει πόσο υψηλό είναι το διακύβευμα.

Το ίδιο πρόβλημα μπαταρίας, για παράδειγμα, μπορεί να φαίνεται ασήμαντο για τους ανθρώπους που δεν ανησυχούν να ξέρουν οι άλλοι κάθε πότε φορτίζουν το τηλέφωνό τους.

Αλλά αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ακόμα και αν κάποιος προσπαθούσε να κρύψει το γεγονός ότι μπαίνει σε ριζοσπαστικές ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης σε μια καταπιεστική χώρα, θα εκτεθεί. Μπορεί να επισκεφθεί την επίσημη ιστοσελίδα και να συνεχίσει με την ριζοσπαστική ιστοσελίδα, – και το τηλέφωνο θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει καθώς πήγε από τη μία στην άλλη, ακόμα κι αν πήρε προφυλάξεις, όπως η χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου, η οποία κρύβει την περιήγηση.

Μόλις βρεθούν οι πληροφορίες, οι τρόποι που κακόβουλα οι άνθρωποι θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν είναι άπειροι – μπορεί να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις που κλειδώνουν ολόκληρο τον υπολογιστή σας και στη συνέχεια, σας αναγκάζουν να πληρώσετε για να τον πάρετε πίσω, μέχρι εκβιασμούς, ή επιθέσεις που βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα, στον πραγματικό κόσμο.

Επιτρέπει επίσης στις εταιρείες να κλέβουν τους ανθρώπους. Το Uber έχει ήδη αποκαλύψει ότι ξέρει ακριβώς πόση μπαταρία έχει ένα άτομο – και ότι όταν έχει χαμηλή μπαταρία, είναι πολύ πιο πιθανό να πάρει ταξί, ακόμη και αν είναι πιο ακριβό.

Η εταιρεία αναφέρει ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη αυτές τις πληροφορίες. Αλλά το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται – και ότι έχει διερευνηθεί είναι που έχει σημασία – δείχνει πώς μπορεί πράγματι να χρησιμοποιηθούν μερικά από τα πιο βαρετά στοιχεία, για να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους με πολύ μικρούς αλλά σημαντικούς τρόπους.

Όλοι αυτοί οι τρόποι δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πραγματικά κάτι να κρύψουν. Και μόλις έχουν πληροφορίες να κρύψουν, το γεγονός ότι τους κατασκοπεύουν το καθιστά επικίνδυνο.

Ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που είναι χαλαροί σχετικά με το απόρρητο, έχουν εμπιστοσύνη στον τρόπο που η κυβέρνηση και οι άλλοι φορείς χειρίζονται τις πληροφορίες που συλλέγουν όταν κατασκοπεύουν τους ανθρώπους. Όμως αυτές οι μυστικές υπηρεσίες έχουν παραδοσιακά αποδείξει ότι δεν ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις πληροφορίες τους.

Πέρυσι, αποκαλύφθηκε ότι οι κατάσκοποι έχουν απολυθεί γιατί αναζητούσαν πληροφορίες για την ιδιωτική τους ζωή, για παράδειγμα. Έγγραφα έδειξαν επίσης πως οι κατάσκοποι έχουν χρησιμοποιήσει πληροφορίες για πράγματα, όπως να ανακαλύψουν μια διεύθυνση για να στείλουν κάρτα γενεθλίων – ένα σχετικά ακίνδυνο λόγο να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα, αλλά κάτι που οι ομάδες που διαμαρτύρονται , δηλώνουν ότι δείχνει ακριβώς πόσο εύκολα μπορούν να παραβιαστούν οι πληροφορίες και ο,τιδήποτε σχετικό με την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

Με πληροφορίες από την Independent - hitandrun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου