Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ευλογείτε... και κανέναν άλλον

Έλενα Χαντζή


Κράτος εν κράτει η εκκλησία στην Ελλάδα. Άβατο από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Περιουσία αμύθητη και πολλές φορές εντελώς αναξιοποίητη.

Γιατί ποτέ καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να βάλει χέρι στην εκκλησιαστική περιουσία ασχέτως ιδεολογίας και χρώματος;;

Απλό το ερώτημα κι άλλο τόσο απλή και η απάντηση. Δύσκολη έως αδύνατη όμως η υλοποίηση της από το κράτος. Όχι γιατί δεν μπορούν αλλά γιατί δεν θέλουν.

Ο λόγος;;

Μα φυσικά γιατί η εκκλησία είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων και αυτό το ξέρουν πολύ καλά όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα..

Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία που είναι γνωστά και αποδεικνύουν το μέγεθος αυτής της περιουσίας.

10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα...

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, η περιουσία της Εκκλησίας ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Συν την περιουσία των 2.500 μοναστηριών Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, εκατοντάδες οικοδομικά τετράγωνα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις 189.000 γεωργικές και περίπου οκτακόσια 800 κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, και βενζινάδικα.

Κάτι που που επίσης δεν είναι γνωστό στον κόσμο, είναι ότι το 25% των κερδών του Κρατικού Λαχείου, καταλήγει στην εκκλησία περίπου 1,75 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κι αν νομίζεται πως αρκούνται σε όλα αυτά είστε γελασμένοι.

Οι εκκλησιαστικές επενδύσεις βρίσκονται παντού ακόμη και στις τράπεζες όπου οι μετοχές τους είναι ανυπολόγιστης αξίας. Μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, 5.947.492 της Τράπεζας Πειραιώς 391.155 και της Τράπεζας της Ελλάδος. 13086.

Αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία που είναι γνωστά.

Τι να πούμε για τα παγκάρια των εκκλησιών που κανείς δεν ξέρει τα ποσά που αποκομίζουν και που φυσικά είναι αδήλωτα. Τα χρυσά τάματα των πιστών σε όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα την Παναγία της Τήνου, που καταλήγουν να γίνονται ράβδοι χρυσού αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ας πάμε και στο φιλανθρωπικό της έργο που κυριολεκτικά είναι ανύπαρκτο μιας και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας είναι από χορηγίες πιστών και διαφόρων επιχειρήσεων.

Στην Ελλάδα της κρίσης, των αυτοκτονιών, της εξαθλίωσης των πολιτών, όπου η εκκλησία θα έπρεπε να έχει τον κυριότερο ρόλο ανακούφισης των πολιτών της χώρας, όχι μόνο δεν δείχνει καμία διάθεση για πραγματική βοήθεια προς τους πολίτες, αλλά επιβαρύνει και τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού δεν δέχεται ούτε καν να αναλάβει τις πληρωμές των ιερέων, τους οποίους πληρώνουμε όλοι εμείς ως δημόσιους υπάλληλους..

Εξάλλου τα ρητά του τύπου... ο έχων δυο χιτώνες δίνει τον έναν στον διπλανό του.. δεν φαίνεται να ισχύει για τους ίδιους, αλλά για το ποίμνιο, αφού οι ίδιοι με τη στάση ζωής που ακολουθούν, διδάσκουν την απληστία και την ακολασία.

Ευλογείτε...

Έλενα Χαντζή (fb)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...