Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Προστατευόμενο είδος τα... εξαφανισμένα μαμούθ;

Οικολογία

Ένα περίεργο αίτημα για την προστασία των ελεφάντων | dreamstime.com

Τα μαμούθ είναι πιθανό να μπουν στη λίστα με τα προστατευόμενα είδη, χιλιάδες χρόνια μετά την εξαφάνισή τους. Φυσικά, η κίνηση δεν αποσκοπεί σε προσπάθεια επαναφοράς του χαμένου είδους, αλλά στη μείωση του λαθρεμπορίου ελεφαντόδοντου.

Παραπάνω από 150 εκατ. σκελετοί μαμούθ έχουν έρθει στην επιφάνεια στην τούνδρα της ανατολικής Σιβηρίας, επειδή λιώνουν οι πάγοι.

Το γεγονός αυτό έδωσε στους λαθρέμπορους την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τους χαυλιόδοντες από μαμούθ, προκειμένου να «καμουφλάρουν» το ελεφαντόδοντο, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της λαθροθηρίας και την δυσκολία επιβολής κυρώσεων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100 τόνοι χαυλιόδοντων μαμούθ εξάγονται από τη Ρωσία κάθε χρόνο, κυρίως προς την Κίνα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά ελεφαντοστού.

Οι λαθρέμποροι βάφουν τα οστά των ελεφάντων ώστε να μοιάζουν με χαυλιόδοντες μαμούθ για να τα πουλήσουν χωρίς περιορισμούς στην Κίνα | dreamstime.com

Από το 1989 η αγορά αυτή ελέγχεται με αυστηρούς κανόνες, ύστερα από τη συμφωνία 182 χωρών να απαγορευτεί η πώληση του προϊόντος. Οι περιορισμοί όμως δεν είναι εφαρμοστέοι στην αγοραπωλησία ελεφαντοστού που προέρχεται από μαμούθ, και έτσι ο οποιοσδήποτε έμπορος μπορεί να εισάγει και να εξάγει προϊόντα πολύ εύκολα, χωρίς την ένδειξη οποιουδήποτε εγγράφου.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι λαθρέμποροι να μεταφέρουν και τα δύο είδη στα ίδια κιβώτια προκειμένου να τα κρύψουν. Μια άλλη μέθοδος που ακολουθούν είναι να βάφουν τους χαυλιόδοντες των ελεφάντων, ώστε να μοιάζουν με εκείνους των μαμούθ.

Κανένα άλλο εξαφανισμένο είδος δεν έχει εισέλθει σε καθεστώς προστασίας. Η πρόταση θα ψηφιστεί στο συνέδριο της «CITES» στο Γιοχάνεσμπουργκ στα τέλη του Σεπτέμβρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

SOS για τους ελέφαντες της Αφρικής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου