Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Να εξουδετερώσουμε τον Προκρούστη

Της Σμαράγδας Μιχαλιτσιάνου


Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στην Προκρούστεια κλίνη και οι δανειστές και οι τοκογλύφοι της χώρας να κόβουν τα άκρα της, που δεν ταιριάζουν απολύτως στο κρεβάτι, όπως ακριβώς ο ληστής της μυθολογίας Προκρούστης ή Πολυπήμων.

Ο συμβολισμός είναι διαχρονικός. Αλλά έτσι πάμε και αν το κουαρτέτο συνεχίσει την αιματηρή του δράση, μην αναρωτιέστε, τι θα απομείνει στο τέλος. Τίποτα. Θα ολοκληρωθεί το σχέδιο για τον αφανισμό μας με την ανοχή των πολιτικών μας και την δική μας.

Το λημέρι του σύγχρονου Προκρούστη είναι στο Χίλτον. Εκεί μαγειρεύουν τα πάντα εκεί επιβάλουν στους πολιτικούς μας να εξαναγκάζουν τους μικρόσωμους Έλληνες, που αντιπροσωπεύουν το λαό να ξαπλώνουν στο μακρύ κρεβάτι και τους τραβούν βίαια μέχρι θανάτου, ώστε να καλύψουν όλο το μήκος του. Κατηγορούν την πραγματικότητα γιατί δεν ταιριάζει στα οικονομικά μοντέλα που θέλουν να επιβάλουν και εξευτελίζουν εμάς και την ιστορία μας.

Από τη μια οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας που αυξάνονται και πληθύνονται και στο εξής θα γίνονται ηλεκτρονικά και ποιος θα έχει πρόσβαση να τις πληροφορηθεί, και από την άλλη οι μισθοί και οι συντάξεις που έχουν κατακρεουργηθεί και ο κόσμος δεν μπορεί να ζήσει πια.

Και καλά στη μυθολογία βρέθηκε ο Θησέας που αντιμετώπισε και εξόντωσε και τον Προκρούστη, και μπήκε θριαμβευτής στην πόλη. Σήμερα ποιος θα μας σώσει; Ο ποιητής των κολασμένων της γης, ο Πάμπλο Νερούντα έλεγε: «Η ελπίδα έχει δυο παιδιά: την οργή και το θάρρος. Την οργή για την πραγματικότητα και το θάρρος για να αλλάξει την πραγματικότητα». Γιατί «σίγουρα πάνω σε κάποιο κλαρί κρέμεται κάποια ελπίδα», όπως συμπληρώνει ο ομότεχνός του Έλληνας Μενέλαος Λουντέμης.

Μήπως ήρθε ο καιρός να βρούμε το θάρρος μας;



Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου