Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Είναι δυνατή μια άλλη επιστημονική εκπαίδευση;

Σπύρος Μανουσέλης


Aπό τις 11 έως τις 13 Νοεμβρίου στο Μαράσλειο Διδασκαλείο θα πραγματοποιηθεί το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών που διοργανώνεται από το ΜΙΘΕ, το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα πανελλήνια συνέδρια του ΜΙΘΕ ξεκίνησαν το 2001 και, από τότε, αποτελούν σημείο αναφοράς για όσους και όσες εργάζονται ή προβληματίζονται γύρω από τις αμοιβαίες σχέσεις της ιστορίας-φιλοσοφίας των επιστημών με τη διδακτική θεωρία και πράξη.

Ερευνητές και ερευνήτριες από τον ακαδημαϊκό χώρο, στελέχη που επεξεργάζονται εκπαιδευτικές πολιτικές, αλλά και εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν τα σχετικά προβλήματα στο επίπεδο της διδακτικής πρακτικής έχουν συνεισφέρει στη διαμόρφωση στον τόπο μας ευρείας προβληματικής γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της οργανωτικής επιτροπής, στόχος του φετινού συνεδρίου είναι, αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη πείρα των προηγούμενων διοργανώσεων, να μεταφέρει τη συζήτηση στο επίπεδο των προγραμμάτων διδασκαλίας. Εξ ου και ο τίτλος του συνεδρίου: «Μια άλλη επιστημονική εκπαίδευση είναι δυνατή(;)».


Το συνέδριο, λοιπόν, απευθύνεται σε ανθρώπους που μελετούν την ιστορία, τη φιλοσοφία και τη διδακτική των επιστημών ή τον καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνδυασμό τους, σε ακαδημαϊκούς ερευνητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, ανθρώπους που διδάσκουν σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης, σε όσους και όσες συμμετέχουν στην άτυπη εκπαίδευση, καθώς και σε συναφείς εθελοντικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, προσδοκώντας μάλιστα να επωφεληθεί από τη μέχρι τώρα αχαρτογράφητη εμπειρία τέτοιων δράσεων.

Τέλος, απευθύνεται σε ανθρώπους που ασχολούνται με τη διάδοση, κοινοποίηση και τη δημόσια κατανόηση της επιστήμης: ειδικούς δημοσιογράφους, επαγγελματίες της επικοινωνίας, στελέχη μουσείων και φορείς πολιτισμικών δράσεων, προκειμένου να διερευνήσει τις δυνατότητες αλλά και τις πρακτικές συνέπειες του ερωτήματος αν, εκτός από ιστορικά αναγκαία, είναι και εφικτή «μια άλλη επιστημονική παιδεία και εκπαίδευση στη δημόσια σφαίρα».

Η συσσωρευμένη πείρα από προηγούμενα συνέδρια σε συνδυασμό με την αλλαγή οπτικής γωνίας που συνεπάγεται η διοργάνωση του φετινού συνεδρίου από το ΜΙΘΕ θα προσφέρει την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να αποτιμήσουν την προβληματική που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα, να επαναδιατυπώσουν τα ερωτήματα που προσανατόλισαν τις θεωρητικές αναζητήσεις και να προσπαθήσουν να μεταφέρουν τη συζήτηση στο επίπεδο των προγραμμάτων διδασκαλίας.

Ταυτόχρονα, το 9ο Συνέδριο Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών θα προσπαθήσει να διευρύνει την προβληματική της συζήτησης προς την κατεύθυνση της κριτικής εκπαίδευσης. Στόχος, «η ουσιαστική συμβολή σε μια αναθεώρηση του περιεχομένου και των στόχων της εκπαίδευσης στις φυσικές επιστήμες».

Συνοπτικό πρόγραμμα του συνεδρίου


Η εγγραφή των συνέδρων και η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

18.00-19.00 Εγγραφή των συνέδρων

19.00-20.00 Χαιρετισμοί και παρουσίαση της θεματικής του συνεδρίου. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Ιωάννης Χριστιανίδης, πρόεδρος του τμήματος ΜΙΘΕ, και ο αναπληρωτής καθηγητής Μανώλης Πατηνιώτης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητής Κωνσταντίνος Βαρώτσος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μαρασλείου Διδασκαλείου καθηγητής Θόδωρος Γραμματάς και ο πρόεδρος του ΠΤΔΕ αναπληρωτής καθηγητής Θωμάς Μπαμπάλης.

20.00-21.30 Υποδοχή των συνέδρων. Στον χώρο θα φιλοξενείται έκθεση επιστημονικών οργάνων του 19ου αιώνα. Τα όργανα αποτελούν μέρος της πλούσιας συλλογής που διέθετε το Μαράσλειο διδασκαλείο, για τη διδασκαλία της πειραματικής φυσικής.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

9.30-11.00 Επιστήμη, κοινωνία, πολιτική και εκπαίδευση. Οι τεχνολογίες ελέγχου και τροποποίησης του ανθρώπινου οργανισμού ως θέμα στο σχολικό μάθημα «Ερευνητική Εργασία»: Αξιοποιώντας τη μελέτη της βιοϊατρικής τεχνολογίας, της βιοτεχνολογίας, της νευροτεχνολογίας και της νανοτεχνολογίας από την Ιστορία της Τεχνολογίας και τις Σπουδές Επιστήμης και Τεχνολογίας.

11.00-11.30 Ολιγόλεπτο διάλειμμα.

11.30-13.30 Προτάσεις διδασκαλίας με την εισαγωγή στοιχείων Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Μαθηματικών. Κριτικές προσεγγίσεις στην επιστήμη και στην εκπαίδευση.

13.30-15.30 Μεσημεριανό διάλειμμα.

15.30-17.30 Το πείραμα στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Φιλοσοφία της επιστήμης και διδακτική.

17.30-18.00 Ολιγόλεπτο διάλειμμα.

18.00-19.00 Προσκεκλημένη ομιλία Στάθη Ψύλλου, καθηγητή ΜΙΘΕ, ΕΚΠΑ: Τι είναι οι νόμοι της φύσης;

19.15-20.30 Προβολή του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ευγενίδου Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού (Newton: The Force of God) και συζήτηση με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

9.30-11.40 Διδακτικές Πρακτικές. Φιλοσοφία και Φυσικές Επιστήμες.

11.40-12.00 Ολιγόλεπτο διάλειμμα.

12.00-14.00 Επιστήμη, τέχνη και ανθρωπιστικές σπουδές. Η διδασκαλία των επιστημών εκτός πλαισίων.

14.00-15.30 Μεσημεριανό διάλειμμα.

15.30-17.40 Οι έννοιες στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών. Διδασκαλία της φυσικής μέσω της Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών.

17.40-18.00 Ολιγόλεπτο διάλειμμα.

18.00-19.30 Στρογγυλή τράπεζα: Ο ρόλος της Ιστορίας και της Φιλοσοφίας των Επιστημών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενός κοινωνικού κέντρου. Η περίπτωση του Κοινωνικού - Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα «Η Λαμπηδόνα».

19.45 - 20.45 Προσκεκλημένη ομιλία Θόδωρου Αραμπατζή, καθηγητή ΜΙΘΕ, ΕΚΠΑ: Τα πολλά πρόσωπα του πειράματος στις φυσικές επιστήμες.

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

9.30-11.30 Ορθοδοξία και Φυσικές Επιστήμες: Παρελθόν, παρόν και μέλλον.

9.30-11.40 Ελληνική επιστήμη και τεχνολογία στους νεότερους χρόνους.

11.40-12.00 Ολιγόλεπτο διάλειμμα.

12.00-13.30 Ελληνική αλχημεία: Νέες ιστορικές κατευθύνσεις και η διδακτική τους αξιοποίηση.

12.00-14.10 Η ιστορία και φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών στη διδακτική πράξη.

14.10-16.30 Μεσημεριανό διάλειμμα.

16.30-18.00 Στρογγυλή τράπεζα: Συλλογές και Μουσεία στην Ιστορία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

18.00-18.20 Ολιγόλεπτο διάλειμμα.

18.20-19.20 Προσκεκλημένη ομιλία Κωνσταντίνου Σκορδούλη, καθηγητή ΠΤΔΕ, ΕΚΠΑ: Η σχέση Μαρξισμού και Επιστήμης ως πεδίο έρευνας.

19.20-20.00 Καταληκτήριες παρατηρήσεις και συζήτηση.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, Μαρασλή 4, Αθήνα (Σταθμός μετρό Ευαγγελισμός).

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://hpsst.wordpress.com/ Επικοινωνία: hpsst9@gmail.com

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου