Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Όχι στην στοχοποίηση των αδέσποτων ζώων

Ελλάδα


Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας φιλοζωικών συλλογικοτήτων


Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, προβάλλουν επιθέσεις «άγριων» σκύλων – με επισφαλή ρεπορτάζ – που κατασπαράζουν αδίκως ανυποψίαστους πολίτες… Υπερβάλλουν δε σε τέτοιο βαθμό, χρησιμοποιώντας εικόνες που ουδεμία σχέση έχουν με το συμβάν, προκειμένου η είδηση να προκαλεί πανικό και τρόμο στους πολίτες, στοχοποιώντας συγκεκριμένες ράτσες σκύλων αλλά ακόμη και τα ίδια τα αδέσποτα ζώα. Με αποτέλεσμα να μη γίνεται ενημέρωση των τηλεθεατών/αναγνωστών αλλά η πληροφόρηση να αγγίζει τα όρια της παραπληροφόρησης.

Αντίθετα, ελάχιστες αναφορές γίνονται σε βάναυσες, καθημερινές και επαναλαμβανόμενες κακοποιήσεις ζώων. Γιατί δε δείχνουν εικόνες, όπως κρεμασμένα, μαχαιρωμένα, κατακρεουργημένα από το σύρσιμο στην άσφαλτο, άρρωστα εγκαταλελειμμένα που πετούν σωρηδόν μέσα σε κάδους και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις που μπορεί μόνο ένας ψυχικά άρρωστος άνθρωπος να διαπράξει;

Όλα αυτά τα περιστατικά που δίνονται στη δημοσιότητα με τέτοια προχειρότητα και χωρίς δεύτερη σκέψη έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ζήτημα διαχείρισης των αδέσποτων του εκάστοτε Δήμου και τον ξεσηκωμό των φιλόζωων πολιτών και των φιλοζωικών συλλόγων που αναρωτιούνται αν τηρείται ο νόμος , που αφορά την προστασία της ευζωίας των ζώων με ποιον τρόπο διασφαλίζεται, καθώς και την προστασία των ζώων από τους ανθρώπους.

Γιατί εκτός από τους φιλόζωους πολίτες, δυστυχώς υπάρχουν και οι υστερόβουλοι πολίτες, που παίρνουν αφορμή από κάθε τέτοιο περιστατικό και χαρακτηρίζουν με μεγάλη ευκολία τον αδέσποτο σκύλο της γειτονιάς τους, «επιθετικό», επειδή τους γαύγισε ή τους γρύλισε, ζητώντας από τους εκάστοτε Δήμους να προβούν σε παράνομη περισυλλογή.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους καταγγέλλουμε τον τρόπο παρουσίασης και την στοχοποίηση που υφίστανται τα αδέσποτα ζώα από τέτοιου είδους ρεπορτάζ και ζητάμε την τήρηση του νόμου Ν.4039/2012, όπως αυτός τροποποιήθηκε από το Ν.4235/2014, στον αυστηρότερο έλεγχο των καταγγελιών για ζώα που αυθαίρετα χαρακτηρίζονται ως επιθετικά. Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος και συγκεκριμένα το άρθρο 1 παρ. ΣΤ΄ αυτού, αναφέρει σαφέστατα τον ορισμό του επιθετικού σκύλου, ως αυτού που επιτίθεται απρόκλητα και αδικαιολόγητα. Διαφορετικά εκτός των άλλων διαπράττεται και το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων που προβλέπεται και τιμωρείται από τη διάταξη 191 του Π.Κ.

Φιλοζωικός Σύλλογος «Πήγασος» Ραφήνας – Πικερμίου, «Δικαιοσύνη για τα ζώα»
Φιλοζωική Ανθούσα – Γέρακας –Παλλήνη,
Φιλοζωικό Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Σωματείο Σπάτων,
Φιλοζωικό Σωματείο Μαραθώνα «Η Κοίτη»,
Φιλοζωική Ομάδα Μαρκόπουλο – Πόρτο Ράφτη,
Φιλοζωικό Σωματείο «Φίλοι Των Ζώων» Παπάγου – Χολαργού,
Σύλλογος Φίλων των Ζώων Χαλανδρίου,
Σύλλογος Ζωοφίλων Αγίας Παρασκευής,
Φιλοζωικό Σωματείο «Η Αγία Βαρβάρα»,
Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαια – Κερατσίνι,
Φιλοζωικό Σωματείο Αγρινίου,
Φιλοζωικό Σωματείο Ολυμπιακού Χωριού «Ο Διογένης»,
Φιλόζωοι Εθελοντές

Πηγή: e-dromos.grΔρόμος της Αριστεράς: Επιλογές
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...