Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

17 Αυγούστου 1944 Εβδομήντα χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς...

Έλενα Χαντζή


Η ομαδική σφαγή και οι κουκουλοφόροι προδότες-δοσίλογοι!


Σαν σήμερα, πριν από εβδομήντα χρόνια, οι Ναζί κατακτητές, λίγο πριν φύγουν από την Ελλάδα, απελευθερωθεί η Αθήνα από τον ΕΛΑΣ και επέλθει η ολοκληρωτική ήττα των δυνάμεων του Άξονα, διέπραξαν ένα ακόμα έγκλημα.

Το αποτρόπαιο πρόσωπο του κατακτητή και της ναζιστικής ιδέας και πράξης, έδειξε τι μπορεί να κάνει, πόσο πόνο και θλίψη να σπείρει και πόσο καταστροφικό και απάνθρωπο είναι.

Στις δυόμιση το πρωί, ξεκίνησε η ομαδική σφαγή, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Γερμανικά καμιόνια περικύκλωσαν την Κοκκινιά μαζί με το μηχανοκίνητο τμήμα του δοσίλογου Μπουραντά. Μόλις ξημέρωσε, τα χωνιά των ταγματασφαλιτών κάλεσαν τους άνδρες -από 14 έως 60 ετών- να πάνε στην πλατεία για έλεγχο ταυτοτήτων. Πανικός επήλθε, ενώ κάποιοι κρύφτηκαν σε στέγες, καταπακτές και πηγάδια.

Όσοι δεν υπάκουσαν, εκτελέστηκαν επί τόπου.

Οι Γερμανοί έκαψαν σπίτια και οι ταγματασφαλίτες μπήκαν και άρπαξαν ότι βρήκαν.

Γύρω στις οκτώ το πρωί, 25.000 άτομα μαζεύτηκαν στη πλατεία και χωρίστηκαν κατά ομάδες σε πεντάδες, για να βοηθιούνται οι χαφιέδες να υποδεικνύουν για εκτέλεση όποιον εκείνοι ήθελαν.


Οι κουκουλοφόροι προδότες διάλεγαν και μέχρι να τους πάνε στον τόπο της εκτέλεσης, απάνθρωπα τους βασανίζαν.

Ο τόπος εκτέλεσης ήταν στη μάντρα ενός ταπητουργείου. Σωρός κείτονταν τα πτώματα, τσουβαλιασμένα το ένα πάνω στο άλλο.

Μετά το μεσημέρι, όταν σταμάτησαν οι εκτελέσεις και οι εκκαθαρίσεις, οι Ναζί έδωσαν διαταγή στους κουκουλοφόρους να σκυλέψουν τους νεκρούς.

Πήραν ρολόγια, δαχτυλίδια, βέρες...

Η τραγωδία ολοκληρώθηκε στις έξι το απόγευμα, όταν 8.000 Κοκκινιώτες σύρθηκαν όμηροι για το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Από εκεί, γύρω στις 1.800 ψυχές στάλθηκαν στα Γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης Μανχάϊμ, Νταχάου, Μπούνχεβαλντ, Μπίπλις, Άουσβιτς.

Αυτή ήταν μια μεγάλη στιγμή θυσίας του ελληνικού λαού και ντροπής για τους ντόπιους και ξένους μελανοχίτωνες, που επέδειξαν απανθρωπιά, κτηνωδία και ανανδρία.

Οι εκτελεσθέντες στο μπλόκο της Κοκκινιάς, επέδειξαν ανδρεία μη προδίδοντας και χωρίς να ανταλλάξουν τη ζωή τους με τις ζωές άλλων αθώων συνανθρώπων τους...

Έλενα Χαντζή: Σχετικά με τον συντάκτη
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...