Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Οι γυναίκες καμικάζι της Μπόκο Χαράμ

Κόσμος


Τα τελευταία χρόνια, η Μπόκο Χαράμ έχει σπείρει το θάνατο σε χώρες όπως η Νιγηρία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και το Καμερούν. Όμως τα 27.000 θύματα της εξτρεμιστικής οργάνωσης είναι μόνο εν μέρει αποτέλεσμα των ενεργειών των 8000 περίπου μαχητών που αυτή απαριθμεί. Κι αυτό, διότι οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ έχουν βρει έναν τρόπο να αξιοποιούν τις γυναίκες που απαγάγουν κατά καιρούς: τις μετατρέπουν σε καμικάζι αυτοκτονίας.

Η Μπόκο Χαράμ δημιουργήθηκε το 2002 στη Νιγηρία από το μουσουλμάνο κληρικό, Μοχάμεντ Γιουσούφ. Η ριζοσπαστικοποίηση της οργάνωσης οδήγησε το 2009 σε μια βίαιη εξέγερση στη χώρα, η οποία ανέτρεψε την κυβέρνηση και θα έθετε από τότε τις περιοχές της βόρειας Νιγηρίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ισλαμιστές τρομοκράτες της οργάνωσης συνδέονταν αρχικά με την τρομοκρατική οργάνωση της Αλ Κάιντα, ενώ από το 2014 στηρίζουν το Ισλαμικό Κράτος.

Μια από τις πάγιες τακτικές της Μπόκο Χαράμ, πέρα από τις τρομοκρατικές τις επιθέσεις, είναι οι μαζικές απαγωγές της που απαριθμούν χιλιάδες άτομα πλέον. Οι πιο γνωστές της απαγωγές είναι αυτές στα χωριά Malari και Gumsuri, αλλά και Chibok, όπου απήχθησαν 275 μαθήτριες. Ήταν και η πρώτη φορά που η δράση της Μπόκο Χαράμ θα απασχολούσε τη διεθνή ειδησεογραφία για καιρό.

Σύμφωνα με μια από τις γυναίκες που είχαν πέσει θύμα απαγωγής και κατάφερε να αποδράσει, οι συνθήκες ζωής στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της οργάνωσης είναι ανυπόφορες για αυτές. Η καθημερινότητα εκεί περιλαμβάνει το πρωινό ξύπνημα, την προσευχή, το φαγητό και το καθάρισμα και επαναλαμβάνεται συνεχώς. Ο μόνος τρόπος για μια γυναίκα να ξεφύγει από το μαρτύριο της αιχμαλωσίας της είναι να παντρευτεί έναν μαχητή ή να πάει σε μια αποστολή. Η αποστολή αυτή δεν είναι άλλη από το να στέλνουν τις γυναίκες των στρατοπέδων σε επιθέσεις αυτοκτονίας.

Αφού τις φροντίσουν περίτεχνα, ισιώνοντας τα μαλλιά τους και βάφοντάς τις με χέννα, οι αιχμάλωτες γυναίκες συνοδεύονται από μαχητές σε πολυσύχναστα σημεία, συνήθως αγορές, όπου και πυροδοτούν τα πυρομαχικά που κουβαλούν πάνω τους. Πολλές από τις γυναίκες το δέχονται αφού έχουν υποστεί θρησκευτική πλύση εγκεφάλου, σύμφωνα με την οποία αν επιτεθούν σε μέρη όπου ζουν άτομα που έχουν υιοθετήσει δυτικές συνήθειες, αυτές θα πάνε στον παράδεισο.

Ομάδες όπως η Χεζμπολάχ, το Κουρδικό ΡΚΚ, η Χαμάς και οι Μαύρες Χήρες στην Τσετσενία, έχουν χρησιμοποιήσει όλες γυναίκες και κορίτσια για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Όμως, η Μπόκο Χαράμ ξεπερνά κάθε μία από αυτές σε βαρβαρότητα. Εκατοντάδες νεαρά κορίτσια αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια, στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και το Νίγηρα. Μέχρι το τέλος του 2017, 454 γυναίκες και κορίτσια σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν σε 232 περιστατικά, σκοτώνοντας 1.225 άτομα.

Η τακτική της χρήσης γυναικών για επιθέσεις αυτοκτονίας αυξήθηκε μετά τη μαζική απαγωγή του χωριού Chibok, αλλά και λόγω της μείωσης των ανδρών που προσφέρονταν για κάτι τέτοιο. Και δεν φαίνεται να υπάρχει όριο ηλικίας σε αυτή τη βαρβαρότητα: Τον Δεκέμβριο του 2016, δύο κορίτσια ηλικίας επτά ή οκτώ ετών χρησιμοποιήθηκαν σε βομβαρδισμό διπλής αυτοκτονίας σε μια αγορά στη βορειοανατολικής Νιγηρίας.

Οι περισσότερες γυναίκες των οποίων οι βόμβες δεν εκρήγνυνται συλλαμβάνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας και μεταφέρονται σε ένα «κέντρο αποριζοσπαστικοποίησης». Αυτά τα κέντρα διοικούνται από το στρατό της Νιγηρίας και γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για το τι συμβαίνει εκεί. Στα μέσα του Ιανουαρίου, ο στρατός δήλωσε ότι είχε αφήσει ελεύθερη την πρώτη ομάδα «αποριζοσπαστικοποιημένων» ανθρώπων, αν και δεν είναι σαφές το πού βρίσκονται τώρα.

Η Μπόκο Χαράμ θεωρείται μία από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές οργανώσεις στη σύγχρονη ιστορία. Πέρα από το θάνατο που έχει σκορπίσει είναι υπεύθυνη και για τον εκτοπισμό περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πηγή: tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου