Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Μπροστά στις εκλογές: Περί Πολιτικού Λόγου ο λόγος.

Γεώργιος Σκλαβούνος


Τι είναι και τι δεν είναι Πολιτικός Λόγος

Είναι πιστεύω κρίσιμο, χρήσιμο και πρακτικά αναγκαίο να αποσαφηνίσουμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται, τι είναι και τι δεν είναι πολιτικός Λόγος.

Πολιτικός είναι ο Λόγος που προάγει και υπηρετεί:

  • Την κριτική, υπεύθυνη, αποφασιστική, ατομική και συλλογική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.
  • Είναι ο λόγος που συνειδητοποιεί και δεν οπαδοποιεί τους πολίτες.

Είναι ο Λόγος που προάγει:

  • Τον θεσμοθετημένο κοινωνικό έλεγχο ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ όλων των συλλογικών φορέων, έλεγχο νομιμότητας, σκοπιμότητας, αποτελεσματικότητας, οικονομικό.
  • Την θεσμοθετημένη λογοδοσία, τον απολογισμό των συλλογικών φορέων, έναν απολογισμό στηριγμένο στον προγραμματισμό που έχουν καταθέσει..
  • Είναι ο Λόγος που προάγει θεσμούς και λειτουργίες κοινωνικού διαλόγου ικανού να διασφαλίζει ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες και δεσμευτικές συμφωνίες μεταξύ οργανωμένων φορέων της κοινωνίας.
  • Ειναι ο Λόγος που υπηρετεί το δικαίωμα του πολίτη και του ανθρώπου στην αδιαμεσολάβητη ενημέρωση.Που υπηρετεί το δικαίωμα στην ενημέρωση ως κοινωνικό αγαθό, ως βασική προϋπόθεση για την ελεύθερη και ισότιμη συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και στον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο.
  • Είναι ο Λόγος που υπηρετεί την μετατροπή των Μέσων «μαζικής διαμόρφωσης» της κοινής γνώμης σε μέσα ελεύθερης διακίνησης των κρίσιμων και χρήσιμων πληροφοριών, σε μέσα ισότιμης συμμετοχής, σε μέσα που θα επιτρέπουν στις μειοψηφίες να γίνονται πλειοψηφίες αν μπορούν να πείσουν την κοινή γνώμη.

Πολιτικός είναι ο Λόγος που βελτιώνει την ικανότητα μιας κοινωνίας στα ακόλουθα:

  • Να μετατρέπει ένα κοινωνικό οικονομικό πρόβλημα ή αίτημα σε κοινωνική οργάνωση –θέληση – και μεθοδική δράση για τη λύση του.
  • Να κατανοεί τη σχέση μεταξύ μέσων και σκοπών, ώστε να διασφαλίζει τα αναγκαία και ικανά μέσα για την πραγμάτωση των στόχων της.
  • Πολιτικός είναι ο Λόγος που μας βοηθάει να κατανοήσουμε σε ποιο Αύριο οδηγεί, εμάς και τα παιδιά μας, ο τρόπος που ζούμε το σήμερα…

Πολιτικός Λόγος δεν είναι:

  • Ο λόγος διεκδίκησης της εξουσίας, όπως σκοπός της πολιτικής δεν είναι η νομή και η κατοχή της εξουσίας.
  • Πολιτικός Λόγος δεν είναι ο λόγος της φθοράς των αντιπάλων. Η φθορά των αντιπάλων διεκδικητών της εξουσίας δεν ανεβάζει το επίπεδο της κοινωνικής συνείδησης δεν προάγει την υπεύθυνη και αποτελεσματική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά. Δεν βελτιώνει τις ικανότητες των αντιμαχομενων για την λύση προβλημάτων και την διακυβέρνηση.
  • Πολιτικός Λόγος δεν είναι οι μισές αλήθειες ούτε η προπαγάνδα στο όνομα του κομματικού συμφέροντος.

Πολιτικός είναι ο Λόγος που προάγει, την ισονομία, την ισηγορία, την ισοπολιτεία μεταξύ των πολιτών και των πολιτικών παρατάξεων.

Πολιτικός δεν είναι ο λόγος των επαγγελματιών της εξουσίας. Δεν είναι ο Λόγος της «πεφωτισμένης δεσποτείας» ή της «πεφωτισμένης πρωτοπορίας» που αγωνίζεται να μας πείσει ότι διεκδικεί την εξουσία για να μας σώσει.

Πολιτικός είναι ο Λόγος που δυναμώνει την κοινωνία σε οργάνωση και γνώση ώστε να μπορεί να επιλεγεί ελεύθερα την ηγεσία της, να κρίνει και να αξιολογεί, να ανακαλεί την ηγεσία της, όταν χρειάζεται να μην έχει ανάγκη από επαγγελματίες της πολιτικής και της σωτηρίας της.



Γεώργιος Σκλαβούνος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου