Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ονοματεπώνυμο…

Νεφέλη Λυγερού


Μαύρα πανιά στην Κουμουνδούρου. Μαύρα και άραχνα στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρά την επιμονή του κομματικού μηχανισμού να προσμένει μέχρι τέλους ένα θετικό αποτέλεσμα –μία οριακή επικράτηση της ΝΔ– η ζυγαριά έγειρε όταν τα exit polls και στη συνέχεια των πραγματικά αποτελέσματα της κάλπης επιβεβαίωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη στρατηγική ήττα.

Δεν είναι μόνο ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ήττες που έχει υποστεί κυβερνητικό κόμμα στην ιστορία των ευρωεκλογών. Μην ξεχνιόμαστε. Η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η μεγαλύτερη που έχει ποτέ παρατηρηθεί από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα από κοινού με τις εκλογές του 2004, όπου η διαφορά ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ είχε φτάσει στις εννέα μονάδες.

Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για την πρώτη εκλογική ήττα της πολιτικής καριέρας του Αλέξη Τσίπρα. Μην ξεχνιόμαστε: του “άχαστου Αλέξη”. Ενός πολιτικού που ακόμα και οι αντίπαλοί του παραδέχονται ότι έχει υπάρξει ιδιαίτερα τυχερός στην πολιτική του πορεία. Η τύχη, όμως, κάποτε στερεύει. Η θέση του είναι ακόμα δυσμενέστερη, καθώς πήρε την εκλογική αυτή αναμέτρηση πάνω του, ξεκαθαρίζοντας σε κομματικά όργανα και συνεργάτες ότι η δοκιμασία της 26ης Μαΐου θα είναι one man show.

Προσωπική υπόθεση, λοιπόν και η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ. Μία συντριβή που ο Τσίπρας προσπάθησε έως την ύστατη στιγμή να περιορίσει, πείθοντας και τον κομματικό μηχανισμό ότι στις ευρωεκλογές θα επιτύχει μικρή ήττα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κουμουνδούρου, μετά από σχετικές βεβαιώσεις Μαξίμου, μέχρι και τις τελευταίες ώρες προσδοκούσαν διαφορά το πολύ-πολύ πέντε μονάδων. Κάποιοι, μάλιστα, έκαναν λόγο ακόμα και για 3-4 μονάδες, ελπίζοντας ότι η διαφορά αυτή θα δημιουργούσε εσωκομματικές έριδες στη ΝΔ, με αποτέλεσμα Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ να πάνε με άλλον αέρα στις εθνικές κάλπες τον Ιούνιο.

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν περίτρανα ότι στρατηγική αυτή, για την επιτυχία της οποίας η κυβέρνηση έδωσε τα ρέστα της σε παροχές, κατέρρευσε. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμα και κυβερνητικά και κομματική στελέχη έκαναν τους πόθους τους πραγματικότητα, αφηνόμενοι να παρασυρθούν από την αβάσιμη αισιοδοξία και την αμετροεπή αυτοπεποίθηση του πρωθυπουργού.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί τώρα; Ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Στους κόλπους του κόμματος ήδη εκδηλώνεται κριτική για πτυχές της εκλογικής στρατηγικής, αλλά και για επιλογές προσώπων τόσο για την Ευρωβουλή όσο και για δήμους και περιφέρειες. Η ήττα, λοιπόν, αυτή τη φορά έχει για τα καλά ονοματεπώνυμο: “Αλέξης Τσίπρας”, ο άλλοτε άχαστος Αλέξης Τσίπρας! Κι αυτό, επειδή ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του όλο το εκλογικό παιχνίδι, προσδίδοντάς του χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης«.

Πηγή: slpress.gr



Νεφέλη Λυγερού: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου