Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Η έννοια της απλότητας

Από τον Νίκο Τάχατο




Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, όταν οι πρώτοι Αμερικανοί αστροναύτες έφτασαν έξω από το βαρυτικό πεδίο της Γης, παρατήρησαν ότι το στυλό που είχαν μαζί τους για να κρατούν σημειώσεις δεν έγραφε σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Μετά από τρία χρόνια εντατικών ερευνών και αφού ξόδεψαν περίπου δώδεκα εκατομμύρια δολάρια, δημιούργησαν ένα στυλό που γράφει σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας, γράφει σε πάγο, γράφει ανάποδα, γράφει σε πυρακτωμένο υλικό. Φυσικά την ίδια εποχή, το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι τότε Σοβιετικοί αστροναύτες. Τι έκαναν εκείνοι; Χρησιμοποίησαν μολύβι.

Το παραπάνω παράδειγμα δείχνει με τον καλύτερο τρόπο, του πόσο απλές και ουσιαστικές είναι τις περισσότερες φορές οι λύσεις. Κατά τη διάρκεια των αιώνων όλοι οι φιλόσοφοι και διανοούμενοι ύμνησαν την έννοια της απλότητας. Ο Πλάτωνας έλεγε ότι: «η ωραιότητα του ύφους, η αρμονία, η χάρη και ο ρυθμός απορρέουν από την απλότητα» ενώ ο Σοφοκλής τόνιζε: «Κοινός γίνου» (να είσαι απλός). Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι είναι άλλο πράγμα η απλότητα και άλλο η απλοϊκότητα. Όπως σωστά είχε πει ο Αϊνστάιν: «κάνε τα πράγματα απλά, όχι απλούστερα».

Δυστυχώς σήμερα έχουμε κάνει τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας εξαιρετικά πολύπλοκη και συνεπώς δύσκολη, ενώ για κάποιους χαρακτηρίζεται ακόμη και ανυπόφορη. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε πάψει να είμαστε ο εαυτός μας και παίρνουμε συχνά τον πιο δύσκολο και δαιδαλώδη δρόμο για την επίλυση των προβλημάτων μας. Στην προσπάθειά μας να αντεπεξέλθουμε σε πολλαπλούς ρόλους, γονέας, εργαζόμενος, φίλος, συνάδερφος και σε συνδυασμό με τους γρήγορους ρυθμούς που έχει η καθημερινότητά έχουμε χάσει τον δρόμο μας και κατά συνέπεια τον εαυτό μας. Χρησιμοποιώντας υπερβολικά τη λογική, αναλύουμε και αναλύουμε, όταν θα έπρεπε να απλοποιούμε και να απλοποιούμε.

Αν παρατηρήσουμε τα παιδιά θα δούμε ότι είναι πιο ευτυχισμένα όχι μόνο γιατί δεν έχουν τα προβλήματα των ενηλίκων αλλά και γιατί αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με απλότητα. Πόσες φορές δεν μας έχει εντυπωσιάσει η απλότητα των απαντήσεών τους σε διάφορες καταστάσεις; Αυτό που ονομάζουμε λανθασμένα παιδική αφέλεια είναι στην ουσία παιδική απλότητα. Όταν ήμασταν παιδιά τα πάντα είχαν απλή ερμηνεία και ήμασταν ουσιαστικά χαρούμενοι επειδή ήμασταν ο εαυτός μας. Ακόμη και ως ενήλικες, πόσες φορές δεν μας εντυπωσίασε ο εαυτός μας όταν σε δύσκολες καταστάσεις έχουμε αντεπεξέλθει βλέποντας τα πράγματα πιο απλά;

Όσοι έχουν επισκεφθεί ψυχολόγους ή έχουν μιλήσει με άτομα που έχουν περάσει από το κρεβάτι της ψυχανάλυσης θα έχουν διαπιστώσει ότι εκείνο που ουσιαστικά κάνει ο ψυχολόγος είναι να κάνει τις σκέψεις απλές, να κατευθύνει τη συζήτηση με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεκαθαρίσουν οι σκέψεις μας. Να δούμε δηλαδή απλά και ξεκάθαρα τα προβλήματά μας και να γίνουμε ο εαυτός μας.

Ουσιαστικά η απλότητα είναι μια ψυχική κατάσταση, μια συμπεριφορά που αναπτύσσεται μέσα από τη συνήθειά μας να απλοποιούμε τα πράγματα και τις καταστάσεις. Απλός είναι ο άνθρωπος που δεν υποκρίνεται κάτι άλλο από αυτό που είναι και που δεν αλλοιώνει τον εαυτό του. Εκείνος που όταν αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, δεν χάνεται μέσα σε ένα λαβύρινθο πιθανών λύσεων αλλά επιλέγει όχι τον πιο εύκολο δρόμο αλλά τον πιο απλό.

Ας κάνουμε πράξη τη φράση που όλοι μας κατά καιρούς έχουμε ακούσει και ίσως έχουμε πει: οι καλύτερες λύσεις είναι και οι πιο απλές. Επίσης ας μην ξεχνάμε και ότι οι μαθηματικοί στο σχολείο μας δίδασκαν ότι: όταν έχουμε ένα μεγάλο κλάσμα- πρόβλημα, κάνουμε απλοποίηση.

Από τον Νίκο Τάχατο, φιλόλογο 


Πηγή:eleftheria.gr


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου