Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Απευθύνομαι σε σένα και, μέσω εσού, σε όλα αυτά τα νέα παιδιά ...ERNESTO SABATO : ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

ERNESTO SABATO


Απευθύνομαι σε σένα και, μέσω εσού, σε όλα αυτά τα νέα παιδιά που μου γράφουν ή με σταματούν στο δρόμο, ακόμα και σε κείνα που με παρατηρούν από τα άλλα τραπέζια σε κάποιο καφέ και που θέλουν να με πλησιάσουν αλλά δεν τολμούν. Δεν θέλω να πεθάνω χωρίς να σας πω αυτά τα λόγια. 
Έχω πίστη σε σας. 
Σας έχω περιγράψει τόσα σκληρά περιστατικά, και για ένα μεγάλο διάστημα δεν ήξερα αν θα σας ξαναέκανα λόγο για τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο. 
Τον κίνδυνο που διατρέχουμε όλοι οι άνθρωποι, πλούσιοι ή φτωχοί. 
Γιατί τούτο είναι που αγνοούν όλοι αυτοί οι εξουσιαστές μας. 
Δεν ξέρουν ότι και τα δικά τους παιδιά βρίσκονται στην ίδια άσχημη θέση. 
Δεν μπορούμε όμως να πέσουμε στην κατάθλιψη, γιατί κατά κάποιον τρόπο είναι και αυτή μια πολυτέλεια που δεν μπορούν να την προσφέρουν οι πατεράδες στα παιδιά τους που πεθαίνουν από την πείνα. 
Και δεν είναι δυνατόν να αμπαρωνόμαστε κάθε φορά με όλο και περισσότερη σιγουριά στα σπίτια μας. Οφείλουμε ν' ανοιχτούμε στον κόσμο. 
Να πάψουμε να θεωρούμε ότι η καταστροφή βρίσκεται εκεί έξω, αλλά να καταλάβουμε ότι καίει σαν μια καλοταϊσμένη φωτιά μέσα στην ίδια την εστία των σπιτιών μας. 
Είναι η ζωή μας κι η γη μας που βρίσκονται σε κίνδυνο...


Παραθέσαμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του κορυφαίου Αργεντινού συγγραφέα Ερνέστο Σάμπατο «Πριν το τέλος», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Γκοβόστη» και που το έγραψε στα τέλη του περασμένου αιώνα, δηλαδή στα 1998, αμέσως μετά το θάνατο του γιου του Χόρχε και της γυναίκας του Ματθίλδης, σχεδόν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην Αργεντινή. Θα λέγαμε ότι ο συγγραφέας με τούτο το βιβλίο κάνει ένα είδος πνευματικής διαθήκης, την οποία όλοι όσοι αγαπήσαμε τα βιβλία του («Το Τούνελ», «Περί Ηρώων και Τάφων», «Αββαδών ο εξολοθρευτής») θα πρέπει να τη διαβάσουμε.

Ο Ερνέστο Σάμπατο, γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1911 και πέθανε στις 30 Απριλίου του 2011, μόλις δύο μήνες πριν τα 100α του γενέθλια. Ο μεγάλος αργεντινός μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, με ιταλική και ισπανική καταγωγή, ανήκει στη γενιά των συγγραφέων της Λατινικής Αμερικής που, όπως έχει γραφτεί, έκαναν τη λογοτεχνία τους το αξιολογότερο προϊόν εξαγωγής αυτών των χωρών προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου