Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Αλλη μια επικοινωνιακή «αυτοψία» του υπουργού

Ελλάδα


Αλλη μια επικοινωνιακού τύπου επιθεώρηση, αυτήν τη φορά σε έναν από τους «πράσινους πνεύμονες» της Αττικής, στον ορεινό όγκο της Πεντέλης, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βαγγέλη Τουρνά και τον επιθεωρητή Νότιας Ελλάδας του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Νιάφα.

Στο ίδιο μήκος κύματος με το «τροπάρι» της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, που όμως έχει ήδη ξεκινήσει, ο υπουργός είπε ότι «είναι μια δύσκολη χρονιά, ένας άνυδρος χειμώνας», προετοιμάζοντας το έδαφος για την κατάσταση που θα επικρατήσει και τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Σύμφωνα δε με το υπουργείο η επιθεώρηση εντάσσεται στο πλαίσιο «της συνεχιζόμενης προσπάθειας διαχείρισης και προετοιμασίας για τις προκλήσεις που θέτει η φετινή αντιπυρική περίοδος, ιδίως μετά από έναν ξηρό και άνυδρο χειμώνα».

Ενώ για άλλη μια φορά τα δάση παραμένουν απροστάτευτα, γιατί είναι ανύπαρκτα τα ουσιαστικά μέτρα πρόληψης ως απόρροια της συνεχιζόμενης πολιτικής της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των Δασαρχείων και της Πυροσβεστικής, ο Β. Κικίλιας, με παραινέσεις σαν να μιλά σε άτακτα παιδιά, απευθυνόμενος στους κατοίκους είπε ότι «θα θέλαμε να υπάρχει και συνείδηση συλλογική και κοινωνική του καθενός από εμάς», αφού κατά τον υπουργό «η πολιτεία φυσικά έχει αυτήν την ευθύνη και αναλαμβάνει αυτό το μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά να μπούμε στις αυλές του κόσμου δεν γίνεται». Αναφέρθηκε στα «τσουχτερά» πρόστιμα για πυρκαγιές εξ αμελείας, καθώς έχουν γίνει πάνω από 300 συλλήψεις και έχουν επιβληθεί τουλάχιστον 400 πρόστιμα από τις αρχές του έτους.

Συνεχίζοντας ο υπουργός είπε ότι «εδώ κάνουν έργα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το "Antinero 3" (καθαρισμός και διάνοιξη χωμάτινων δρόμων), κάνει έργα ο ΔΕΔΔΗΕ (κλαδέματα και καθαρισμός του πρασίνου και χόρτου) και προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας διά μέσου των δήμων, γιατί, βλέπετε, είναι μια περιοχή περιαστική, περιδασική, με πολλά θέματα και πολλά προβλήματα. Τα κλαδιά απ' τα πεύκα στους κήπους τους, στα σπίτια τους, στις περιοχές που είναι εντός των δήμων, να τα καθαρίσουν. Εχουμε δώσει παράταση μέχρι τις 30 Μαΐου».

Στα έργα πυροπροστασίας περιλαμβάνονται η συντήρηση των χωματόδρομων, το κλάδεμα των δέντρων όπου υπάρχουν καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, ο καθαρισμός ξερής βλάστησης και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Ωστόσο, τα προγράμματα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις ανάγκες που υπάρχουν, τη στιγμή που συνεχίζεται η έλλειψη 2.000 δασολόγων και τουλάχιστον 10.000 δασεργατών. Μια απλή βόλτα στην ταλαιπωρημένη Πάρνηθα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μπόλικη καύσιμη ύλη, αφού τα κλαδέματα όπου υπήρξαν καθαρισμοί δίπλα σε δασικούς δρόμους δεν έχουν απομακρυνθεί.

Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου