Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Το καθεστώς του Κιέβου σε νέα επίδειξη «δημοκρατικών ηθών» και «ευρωπαϊκών αξιών»

Του Ντμίτρι Κερασίδη*


Το καθεστώς του Κιέβου δεν επέτρεψε στους πολίτες με ρωσική υπηκοότητα να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας.

Περισσότεροι από 70 χιλιάδες πολίτες δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν.

Οι προεδρικές εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που διεξάχθηκαν στις 18 Μαρτίου, στερήθηκαν από ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων. Το επίσημο Κίεβο αποφάσισε να μην επιτρέψει σε πρόσωπα με ρωσική υπηκοότητα την πρόσβαση στα κτήρια των διπλωματικών υπηρεσιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Μια τέτοια περίεργη πρωτοβουλία ακούστηκε επίσημα από τα χείλη του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοβ την παραμονή της ημέρας των εκλογών και αναρτήθηκε επίσης και στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου στο Facebook.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο και τα ρωσικά προξενεία στο Χάρκοβο, την Οδησσό και το Λβοβ έγιναν μονομιάς μη προσβάσιμα για τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η απόφαση του Κιέβου παραβίασε ωμά τα δικαιώματα περισσότερων από 70 χιλιάδες πολιτών με ρωσική υπηκοότητα, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Ουκρανία. Εμπόδισαν την ψηφοφορία όχι μόνο οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας (στμ: η ουκρανική Αστυνομία και η Εθνοφρουρά, αντίστοιχο της παλιάς ελληνικής Χωροφυλακής), αλλά και πολυάριθμοι οπαδοί ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων.

Νωρίτερα η Ρωσία ζήτησε από το Κίεβο την παροχή ασφάλειας για τις ρωσικές διπλωματικές αντιπροσωπείες, εξαιτίας του γεγονότος, ότι στην διεύθυνση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας κατέφθασαν απειλές από την πλευρά των Ουκρανών εξτρεμιστών. Και τελικά, ακριβώς ο τρόπος λειτουργίας της «ασφάλειας» του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είναι που εξηγεί το ουσιαστικό μπλοκάρισμα των εκλογικών τμημάτων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός, ότι η Αστυνομία και η Εθνοφρουρά δεν απομάκρυναν τα μέλη των υπερεθνικιστικών οργανώσεων. Αντίθετα, τα μέλη του «Δεξιού Τομέα» και της «UNA-UNSO» χωρίς ίχνος ντροπής οργάνωσαν τα «επιτελεία» τους ακριβώς μπροστά στις πύλες των διπλωματικών κτηρίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Την ωμή παραβίαση των εκλογικών δικαιωμάτων των Ρώσων πολιτών σχολίασε ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΑΣΕ, Τόμας Ράιμερ: «Λόγω της απουσίας διεθνών προδιαγραφών ή συμφωνιών για την διασφάλιση της διαδικασίας ψηφοφορίας σε εκλογές στο εξωτερικό, θεωρώ, ότι τέτοιου είδους εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να ορίζονται από διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις εμπλεκόμενες χώρες». Με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να «συμφιλιώσει» την Ρωσία και την Ουκρανία, σαν να είχε να κάνει με καβγά σχολιαρόπαιδων.

Επί της ουσίας, οι ενέργειες του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, τους οποίους το Κίεβο έχει αποδεχθεί στα πλαίσια του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ. Επί του γεγονότος της παρεμπόδισης των Ρώσων πολιτών να προσεγγίσουν τα εκλογικά τμήματα στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ για θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκαλκόβα απεύθυνε επιστολές διαμαρτυρίας τόσο προς τον ΟΗΕ, όσο και προς ευρωπαϊκούς διακρατικούς οργανισμούς.

Μετάφραση από τα Ρωσικά: Βασίλης Μακρίδης

*Ο Ντμίτρι Κερασίδης είναι Ρώσος, ελληνικής καταγωγής, θρησκειολόγος, δημοσιογράφος και συντάκτης διαφόρων ΜΜΕ της χώρας του.



Η Σφήκα: Συντακτών μας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου