Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

ΓΥΡΝΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ 'ΡΘΕΣ

Κίμων


Go Back to Where You Came From

Πρόσφυγες σε reality show ? Όχι αλλά reality show για πρόσφυγες!!!!

Το ιδιωτικό πολωνικό κανάλι TVN ανακοίνωσε ένα νέο reality το οποίο θα ξεκινήσει να προβάλλεται το φθινόπωρο του 2018 στις συχνότητες της πολωνικής τηλέορασης στην διάρκεια του οποίου 6 VIP περσόνες θα " ζἠσουν " ως πρὀσφυγες.

«Wracajcie, skąd przyszliście» στα πολωνικά ο τίτλος του reality που μεταφρἀζεται ως Γύρνα από εκεί που ήρθες. Το κανάλι TVN είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιδιωτικά κανάλια στην Πολωνία που θεωρείτο ανεξάρτητο απέναντι στην συντηρητική, δεξιά πολωνική κυβέρνηση. Στόχος του προγράμματος, ( όπως το ίδιο κανάλι αναφέρει ) είναι η ευαισθητοποίηση του Πολωνικού κοινού  σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς η Πολωνία μαζί με την Ουγγαρία είναι μία από τις χώρες που έχει λάβει τα πιο σκληρά μέτρα εναντίον των προσφύγων και έχει έρθει σε ανοιχτή πολιτική σύγκρουση με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Στο δελτίο τύπου αναφέρεται:

"Wracajcie, skąd przyszliście" - Piotr Kraśko i jego premierowy program już jesienią w TVN

"Η μεταναστευτική κρίση που επικρατεί στην Ευρώπη είναι το μεγαλύτερο φαινόμενο αυτού του τύπου από τις εποχές της πολεμικής μετανάστευσης από τα μέσα του εικοστού αιώνα. Η αρχή της κρίσης θεωρείται το 2015, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην παλαιά ήπειρο έχει ήδη αυξηθεί. Σήμερα, η κατάσταση των μεταναστών είναι ένα από τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεμονωμένα κράτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί του παρόντος, πάνω από 21 εκατομμύρια άνθρωποι - το 0,3% του παγκόσμιου πληθυσμού - είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν τη χώρα τους λόγω ένοπλων συγκρούσεων ή διώξεων. Αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους, πήγαν στο άγνωστο.

Ο Piotr Kraśko ( ο παρουσιαστής ) και μία παρέα έξι Πολωνών θα ξεκινήσουν  σε μια μεταναστευτική διαδρομή. Θα πάνε στη Μέση Ανατολή. Μέσω της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας, θα φτάσουν στην Ελλάδα. Και ακόμη προς το Λίβανο, στο Κουρδιστάν. Αυτή θα είναι μια από τις πιο σκληρές αποστολές στη ζωή τους. Θα ζήσουν σαν πρόσφυγες και πρόσφυγες για σχεδόν ένα μήνα.

Στερούνται πορτοφόλια, κινητά τηλέφωνα και τα διαβατήρια  τους, θα πάνε σε στρατόπεδο προσφύγων, θα είναι στη βάρκα με δουλεμπόρους, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι πώς είναι η ζωή σε ένα τέτοιο μέρος.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, συναντούν ανθρώπους που ζουν σε μια ξένη χώρα και χτίζουν τη ζωή τους από το μηδέ ν. Θα ακούσουν τις επαφές και μερικές φορές τις ψυχρές ιστορίες από αυτούς. Πώς θα επηρεάσει αυτή η περιπλάνηση τις απόψεις των ηρώων για τη μετανάστευση; Θα εξετάσουν διαφορετικά τη ζωή τους μετά από αυτό που θα συμβεί σε αυτούς; Τι θα πάρουν από αυτό το εξαιρετικό ταξίδι;"

Βέβαια για να αποδίδουμε τα " εύσημα " η αρχική ιδέα προέρχεται από την Αυστραλία.

 Go Back to Where You Came From είναι ένα reality show / ντοκυμαντέρ  της Αυστραλιανής τηλεόρασης, η οποία παρήχθη από την Cordell Jigsaw Productions και μεταδόθηκε το 2011 (Season 1), 2012 (Season 2) και 2015 (Season 3) στο SBS.

Η σειρά ακολούθησε δύο μέρη, έκαστος από τους έξι Αυστραλούς, με όλα τα μέλη να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη συζήτηση για την αναζήτηση των αιτούντων άσυλο στην Αυστραλία, και να ακολουθήσουν ένα ταξίδι αντίθετο προς αυτό που έλαβαν οι πρόσφυγες για να φτάσουν στην Αυστραλία.

Η σειρά είχε διεθνείς εκδόσεις μετά την πώληση της έννοιας στις ακόλουθες χώρες:


Δανία (TV2 Δανία) με το όνομα: Send Dem Hjem
Ολλανδία (Tuvalu Media) με το όνομα: Rot Op Naar Je Eigen Land [12]
Γερμανία (Studio Hamburg DocLights) με το όνομα: Auf der Flucht: Das Experiment
Σουηδία (Snowman Productions)
Νότια Αφρική (Curious Pictures)
Ισραήλ (Keshet Broadcasting)
Βέλγιο (Vier) με το όνομα: Terug naar eigen land
USA (BBC America)


Ελπίζω να μην βρεθεί μιμητής στην Ελληνική τηλέοραση... Αρκετά σκουπίδια έχουμε...δεν χρειαζόμαστε περισσότερα...

Πληροφορίες:

Go Back To Where You Came From Live
Polonia, i migranti diventano

Πηγή: enfo.gr



Κίμων: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου