Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Η Νέα Ζηλανδία δεν θέλει πια γάτες στο έδαφός της

Κόσμος


Σε μια προσπάθεια, όπως υποστηρίζουν, να προστατέψουν τα ενδημικά είδη του νησιού, οι αρχές της περιφέρειας του Ομάουι στη Νέα Ζηλανδία, πρότεινε την απαγόρευση της υιοθεσίας γάτων από τους κατοίκους της. Όπως προβλέπει η πρόταση, όσοι έχουν γάτα, θα πρέπει να την τσιπάρουν, να τη στειρώσουν και όταν αυτή πεθάνει, να μην υιοθετήσουν άλλη.

«Δεν μισούμε τις γάτες», αναφέρει ο Τζον Κόλινς, του Ιδρύματος για την Προστασία της Γης της περιφέρειας του Ομάουι.

«Θέλουμε οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να δείξουν υπευθυνότητα και η Νέα Ζηλανδία δεν είναι μέρος για γάτες», τόνισε.

Σύμφωνα με το συμβούλιο για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας του Ομάουι, αν δεν υπάρχουν γάτες, τότε οι ωφέλειες για το περιβάλλον και τα πουλιά του νησιού θα είναι τεράστιες.

Η πρόταση του περιφερειακού συμβουλίου στο Ομάουι έρχεται στο πλαίσιο ενός κινήματος που είναι σε εξέλιξη στη Νέα Ζηλανδία, το οποίο έχει στόχο να φύγουν από τη νησιωτική χώρα όλα τα αρπακτικά είδη, μεταξύ των οποίων οι αρουραίοι, τα πόσουμ και οι ερμίνες, που ήρθαν στο νησί από άλλα μέρη.

Κάπως έτσι η μπάλα πήρε και τις γάτες, που έχουν τη φυσική τάση να κυνηγούν πουλιά.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι το κόστος για το δημόσιο εξαιτίας της ύπαρξης «μεταναστευτικών» ειδών φτάνει περίπου τα 3 δισ. ευρώ.

Ακόμη στην περιοχή Κάπιτι δεν υπάρχει κανόνας για τις γάτες, αλλά στο Όκλαντ μελετούν σχέδιο ευθανασίας για όσες γάτες δεν φέρουν μικροτσίπ και «συλληφθούν» σε ευαίσθητη οικολογικά περιοχή.

Μάλιστα, ο υποψήφιος βουλευτής και οικονομολόγος, Γκάρεθ Μόργκαν, δήλωσε ότι έτσι πρέπει να γίνει, γιατί οι γάτες «είναι γεννημένες δολοφόνοι».

Ωστόσο, και ευτυχώς, δεν συμφωνούν όλοι.

Κάτοικος του Ομάουι ανήγγειλε σε τοπική εφημερίδα (Otago Daily Times), η Νίκο Τζάρβις, ότι είναι τόσο σοκαρισμένη από την πρόταση ώστε θα κάνει μια εκστρατεία εναντίον του σχεδίου «εξανδραποδισμού» των γατιών.

Όπως τόνισε, οι γάτες είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τα τρωκτικά.

Κι ύστερα, όπως είπε, θα είναι «σαν να ζούμε σε κατάσταση αστυνομοκρατίας».

Πηγή: efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου