Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Επικίνδυνα «παιχνίδια« Τσίπρα: Συνδέει τη Συμφωνία των Πρεσπών με το Κυπριακό

«Δεν είμαι λάτρης της αδράνειας στην εξωτερική πολιτική. Αντιθέτως έχω αποδείξει ότι αγωνίζομαι για λύσεις». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό κοινοβούλιο, εάν μετά το Σκοπιανό σειρά έχει η επίλυση του Κυπριακού.



Η δήλωση του πρωθυπουργού στο περιστύλιο της Βουλής, έδωσε τροφή για πολλά σενάρια με αρκετούς να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση που παρέδωσε το όνομα της Μακεδονίας, θα επισπεύσει τις διαδικασίες, έτσι ώστε να φέρει και πάλι προς συζήτηση με την Τουρκία το θέμα της Κύπρου.

Δεν πέρασαν 5 ημέρες από την 25 Ιανουάριου, όπου ψηφίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών και ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε τις προθέσεις κατά τη χθεσινή (30/1) του συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη στην Κύπρο. Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε στον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Είναι ένα ιστορικό βήμα που κάνουμε, όχι μόνο διότι επιλύσαμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα μια διένεξη δεκαετιών, αλλά κυρίως διότι ενισχύουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και στο διεθνή παράγοντα, δίδοντας τη δυνατότητα να στραφούμε με πιο ενισχυμένα επιχειρήματα στα πραγματικά μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής μας».

Αμέσως μετά και χωρίς ενδοιασμούς αν είναι η κατάλληλη στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να συσχετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών με το Κυπριακό. «Νομίζω ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η σύνδεση των δύο εθνικών θεμάτων, με τους Έλληνες να νιώθουν προδομένοι μετά το ξεπούλημα της Μακεδονίας, δεν είναι μόνο ατυχής αλλά κι επικίνδυνη. Στο εθνικό μας ζήτημα με χώρα των Βαλκανίων ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε όλα όσα είχαν αρνηθεί έξι Έλληνες πρωθυπουργοί, παρότι ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτο-αποθεώνονται για τις διαπραγματεύσεις τους.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη στις 5 Φεβρουαρίου όπουθα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Τούρκοι που το τελευταίο διάστημα έχουν προχωρήσει σε μια σειρά προκλητικών ενεργειών στο Αιγαίο, δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη βιασύνη της Ελληνικής πλευράς, για την έναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό προκειμένου να ωφεληθούν οι ίδιοι.


Ετσι καλό θα ήταν ο κ. Τσίπρας αλλά και οι σύμβουλοι του να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην φέρουν για άλλη μια φορά την Ελλάδα προ τετελεσμένων.

Επίθεση από το ΚΚΕ σε Τσίπρα

Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού εξέδωσε το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι ο συσχετισμός των δύο εθνικών θεμάτων είναι πολύ επικίνδυνος. «Οι δηλώσεις Τσίπρα από την Κύπρο, με τις οποίες συσχέτισε τη Συμφωνία των Πρεσπών με το Κυπριακό, είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, αφού στην ουσία παραπέμπουν ευθέως σε πιο ενεργή παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟϊκού παράγοντα στις διαπραγματεύσεις, όπως ακριβώς έγινε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών» επισημαίνει σχόλιο του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη» αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ και συμπληρώνοντας επισημαίνει: «Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες τον κυπριακό λαό, καθώς δεν είναι δυνατόν αυτοί που υπέθαλψαν την τουρκική εισβολή και ανέχονται εδώ και 45 χρόνια την τουρκική κατοχή, να είναι παράγοντες μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας διαιωνίζεται, επίσης, το πρόβλημα κι αναζητείται διχοτομική λύση» καταλήγει το σχόλιο του Κόμματος».

Πηγή:https://www.newsbomb.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου