Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

«Ο δικός μας θεός σκοτώνει καλύτερα από τον δικό σας»

Βαγγέλης Σαρακινός


Μέσα σε κλίμα εθνικού πένθους η Σρι Λάνκα αποτίνει σήμερα φόρο τιμής στους 321 νεκρούς και τους 500 τραυματίες των επιθέσεων αυτοκτονίας που έγιναν την Κυριακή του Πάσχα. Πρόκειται για τις πλέον φονικές ισλαμικές επιθέσεις στη Νότια Ασία, οι οποίες εκτιμάται ότι αποτελούν αντίποινα για την επίθεση σε τέμενος στην Νέα Ζηλανδία. Η εκδοχή ενός τέτοιου φαύλου κύκλου τρομοκρατίας προκαλεί παγκόσμιο προβληματισμό και θέτει όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες αντιμέτωπους με ερωτήματα και ευθύνες.

Με το πρώτο φως της ημέρας, το νησί των 21 εκατομμυρίων κατοίκων τήρησε τριών λεπτών σιγή στην μνήμη των θυμάτων και αμέσως μετά στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, όπου έγινε η πρώτη επίθεση, το πλήθος άρχισε να λέει με δυνατή φωνή μια προσευχή. Περίπου 30 χλμ. βορειότερα, στην κοινότητα Νεγκόμπο, τα φέρετρα μεταφέρονταν εκ περιτροπής μπροστά σε συγγενείς που έκλαιγαν με λυγμούς, στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού, έναν άλλον τόπο τραγωδίας και μαρτυρίου.

Την ίδια ώρα η Σρι Λάνκα, η οποία έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναζητά τους υπεύθυνους των επιθέσεων που οδήγησαν στο μακελειό. Οι αρχές τις αποδίδουν σε μια σχεδόν άγνωστη έως σήμερα ισλαμιστική οργάνωση: την Εθνική Ταουχίτ Τζαμα’άτ (NTJ). Το μεσημέρι της Τρίτης ωστόσο, την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του προπαγανδιστικού πρακτορείου Amaq, χωρίς όμως να παρουσιάσει κάποια στοιχεία που να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του.

Οι έρευνες


Οι αρχές στην Σρι Λάνκα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι μια τόσο μικρή οργάνωση, όπως η Ταουχίτ Τζαμα’άτ, κατάφερε να οργανώσει τις συνολικά οκτώ φονικές επιθέσεις. Έτσι ερευνούν το ενδεχόμενο να δέχθηκε συνδρομή από το εξωτερικό και στο πλαίσιο αυτό λαμβάνουν υπόψη τους και την ανάληψη ευθύνης, στην οποία προχώρησε το Ισλαμικό Κράτος. Ο πρωθυπουργός Βικρεμεσίνγκε μάλιστα εκτιμά ότι υπάρχει σχέση και αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούν πολίτες που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και επέστρεψαν στην Σρι Λάνκα.

Ερωτήματα προκαλεί όμως και το γεγονός ότι η οργάνωση Εθνική Ταουχίτ Τζαμα’άτ (NTJ) είχε απασχολήσει πριν δέκα ημέρες τις αρχές, όταν δόθηκε σήμα συναγερμού για το ενδεχόμενο επιθέσεων σε εκκλησίες και στην πρεσβεία της Ινδίας. Το σήμα αυτό, ωστόσο, δεν έφτασε ποτέ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στον πρωθυπουργό Βικρεμεσίνγκε ούτε σε κάποιον αρμόδιο υπουργό. Η αστυνομία υπάγεται στον πρόεδρο Σιρισένα, ο οποίος όμως είναι σε σύγκρουση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η λογική των αντιποίνων


Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, που προκύπτει από τις μέχρι στιγμής έρευνες, είναι ότι αρχίζει να διαφαίνεται πως οι επιθέσεις στην Σρι Λάνκα έγιναν σε αντίποινα για το μακελειό σε τζαμιά της Νέας Ζηλανδίας. Για τις επιθέσεις δηλαδή που διέπραξε, στις 15 Μαρτίου, ο Αυστραλός Τάραντ, στις οποίες έχασαν την ζωή τους 50 άνθρωποι, την ώρα της προσευχής.

Αυτό που συνέβη πριν ένα μήνα στο στην Νέα Ζηλανδία, όπως και αυτά που συνέβησαν την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών στην Σρι Λάνκα είναι εγκληματικές ενέργειες ακραίων, καταδικαστέες από την παγκόσμια κοινότητα. Και στο Κράισττσερτς και στην Σρι Λάνκα δολοφονήθηκαν άνθρωποι την ώρα που τελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Το γεγονός ότι η περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας δεν μας επιτρέπει να μιλήσουμε για γενικευμένη αντιισλαμική τρομοκρατία, δεν μειώνει τον εγκληματικό χαρακτήρα εκείνης της επίθεσης. Από την άλλη, όπως διαφαίνεται από τις μέχρι στιγμής έρευνες, οι επιθέσεις στην Σρι Λάνκα εντάσσονται σε αυτό που αποκαλείται διεθνώς «ισλαμική τρομοκρατία» και ευθύνεται για σωρεία τρομοκρατικών ενεργειών στην Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ με πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων

Η λογική των αντιποίνων όμως είναι η λογική ότι «ο δικός μου θεός σκοτώνει καλύτερα από τον δικό σου». Αυτή η βλάσφημη λογική έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις αρχές όλων των θρησκειών, όπως και με τις πεποιθήσεις της συντριπτικής πλειονότητας των πιστών όλων των δογμάτων. Είναι, ωστόσο, γεγονός, ότι μια μερίδα μουσουλμάνων ερμηνεύει το Κοράνι με την λογική του φονικού τζιχάντ.

Πηγή: SL press



Βαγγέλης Σαρακινός: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου