Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Θα ρθει ανάποδα ο ντουνιάς;

Ισίδωρος Νερούτσος


Εάν οι αριστερές ομάδες και όχι μόνο αυτές, παρά τις όποιες και πολλές φορές ακραίες αντιθέσεις τους, αποφάσιζαν, αντί χαζά και απαράδεκτα, να αλληλοκατηγορούνται, να φερθούν για μιά φορά έξυπνα και να κατέβουν στις εκλογές, με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αυτή η μεθοδολογία, δεν θα σημαίνει συμφωνίες προγραμματικές ή ιδεολογικές ή αλλαγές στον τρόπο δράσης, στην αυτοτέλεια και την ονομασία ενός εκάστου. Αν συμβεί τέτοιο γεγονός η επόμενη ημέρα θα είναι τελείως διαφορετική και όπως λέει και ο μεγάλος μας ποιητής, “θα ρθει ανάποδα ο ντουνιάς”.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα συγκέντρωναν ποσοστό τουλάχιστον 11,15%, που σημαίνει κατ αρχήν, τρίτη δύναμη.


Επειδή λόγω απογοήτευσης των αριστερών ψηφοφόρων, πολλοί απέχουν ή σπανίως, ψηφίζουν άλλα κόμματα, ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς διακρίσεις, θα έδινε προωθητική τάση ανόδου.

Συνεπώς η βάση 11,15, έχει προοπτικές ανόδου και διεκδίκησης επί του παρόντος και της δεύτερης θέσης.

Η κοινή εκλογική κάθοδος δεν σημαίνει και διάλυση του κάθε κόμματος. Ούτε σημαίνει κοινή κοινοβουλευτική πορεία. Μετά τις εκλογές μπορεί το κάθε κόμμα να ακολουθεί την δική του πολιτική γραμμή και το δικό του όνομα.

Ποιό είναι το το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής. Το πρώτο είναι ότι σπάει το όριο του 3%, δεν το καρπώνεται το πρώτο κόμμα και ακούγεται η φωνή κάθε ομάδας στην βουλή και το δεύτερο ακυρώνει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος.

Η αριστερά δεν επιθυμεί μια τέτοιου είδους εξέλιξη, που σίγουρα θα βοηθήσει κάθε μέρος που αποτελεί αυτόν τον ιδιότυπο, αντιφατικό και ευκαιριακό συνασπισμό και ιδιαίτερα τον Ελληνικό λαό;

Το ΚΚΕ και όλα τα κόμματα, που θα συμμετάσχουν στο κοινό ψηφοδέλτιο δεν έχουν να χάσουν απολύτως τίποτα. Αντίθετα έχουν να κερδίσουν πολλά.

Η εξέλιξη μπορεί να κρύβει ευχάριστες και μη αναμενόμενες εκπλήξεις. Διαφορετικά θα ζούμε στην μιζέρια της ακινησίας και της κομματικής ρουτίνας και οι γυαλιστεροί θα συνεχίσουν το έργο τους.



Ισίδωρος Νερούτσος: Σχετικά με τον συντάκτη




1 σχόλιο: