Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Ιλαρά στην Ελλάδα: Εμβόλιο στους «ψεκασμένους»

Σπύρος Σεραφείμ


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσιοποίησε την Πέμπτη έκθεσή του στην οποία τονίζεται πως η Ευρώπη βιώνει σοβαρή έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η ασθένεια επανεμφανίζεται σε τέσσερις χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, όπου θεωρείτο -ως τώρα- πως είχε εξαλειφθεί.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2018, καταγράφηκαν 2.193 κρούσματα, όλα αυτά για μια ασθένεια η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με εμβόλια και εάν αυτά δεν γίνουν μπορεί να πεθάνουν ή να μείνουν τα παιδιά που νόσησαν ανάπηρα. Α, ναι… Σύμφωνα με ειδικούς, ο ιός εξαπλώνεται ειδικά μεταξύ παιδιών που πάνε σχολεία και οι γονείς τους δεν τα έχουν εμβολιάσει.

Εάν κάνετε μια βόλτα στα σόσιαλ μίντια, θα δείτε στο timeline σας ότι έχετε πολλούς «φίλους» οι οποίοι έχουν φτιάξει ομάδες οι οποίες τάσσονται αναφανδόν κατά των εμβολίων. Τα «επιχειρήματά» τους προέρχονται από τα έγκατα του σκοταδισμού, οι απόψεις τους είναι τραγελαφικά έωλες και είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι -εάν το ψάξετε- ανήκουν και σε άλλα γκρουπ τα οποία υποστηρίζουν ότι «η Γη είναι επίπεδη» και, εννοείται, ότι «μας ψεκάζουν». Προτού, όμως, τους κάνετε block-delete-remove from friends-report, να ξέρετε πως μια παγκόσμια έρευνα -δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο- κατέδειξε πως η εμπιστοσύνη στα εμβόλια είναι υψηλότερη στις… φτωχότερες χώρες, αλλά μειώνεται στις πλουσιότερες, επειδή εκεί διαδίδεται ο σκεπτικισμός. Βέβαια, στην Ελλάδα η οποία προσπαθεί να βγει από την κρίση, οι εν λόγω σκεπτικιστές φιλοσοφούν επάνω από έναν φρέντο, γεμίζοντας με αποτσίγαρα την άμμο στις παραλίες.

Εννοείται πως αυτό το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αφού σε αρκετές ανεπτυγμένες χώρες υπάρχει αντίστοιχο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Η ανοησία δεν χρειάζεται διαβατήριο και εθνικότητα αφού, τόσο εντός συνόρων, όσο και εκτός, οι οπαδοί αυτού του κινήματος διατείνονται ότι, για παράδειγμα, υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο για την ιλαρά και τον αυτισμό. Ο ΠΟΥ, φυσικά, έχει διαψεύσει επανειλημμένα αυτή τη θεωρία, αλλά ουδείς εξ αυτών πείστηκε. «Τι να ξέρει, μωρέ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας; Όργανα, πιόνια είναι, των Εβραίων, των Αμερικανών», διατείνονται καγχάζοντας και είναι βέβαιοι για την αλήθεια των λόγων τους επειδή τους το είπε «η ξαδέρφη της κουμπάρας του γαμπρού της νύφης τους, η οποία το άκουσε να το λένε στην καφετέρια κάποιοι κοστουμαρισμένοι».

Εν έτει 2019, δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για τις -πραγματικά θανάσιμες- συνέπειες του αντιεμβολιαστικού κινήματος, είναι μάταιο να επιχειρηματολογήσεις απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους αναλύοντας το λάθος τους. Είναι μάταιο να τους αντιτάξεις ακόμα και το απλό, ότι «μία φαρμακευτική εταιρεία, ανόητη/ανόητε, τη συμφέρει περισσότερο να πουλάει φάρμακα, παρά εμβόλια για μία ασθένεια, όπως η ιλαρά, αφού τα φάρμακα για την αντιμετώπιση μίας επιδημίας φέρνουν πιο πολλά λεφτά στο ταμείο της». Αυτό που χρειάζεται να βρεθεί είναι ένα εμβόλιο για όλους αυτούς τους «ψεκασμένους» οι οποίοι αποτελούν υπαρκτό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, εξ αυτών κινδυνεύει το παιδί σου, η ύπαρξή σου. Και τι να το κάνω εάν τα δικά τους παιδιά γίνονται δεκτά στις εγγραφές των σχολείων επιδεικνύοντας εγγράφως την άρνησή τους να εμβολιάσουν τα βλαστάρια τους – τα οποία δεν φταίνε, κιόλας για τους γονείς τους.

Και το θέμα είναι πως αναφερόμαστε στους ίδιους ανθρώπους οι οποίοι, όταν το παιδί τους νοσήσει από ιλαρά, αφού το ξεματιάσουν πρώτα και δουν ότι δεν συνέρχεται, θα ψάχνουν στα διανυκτερεύοντα για μια ένεση, σαν εξαρτημένοι της παραπληροφόρησης στην οποία όχι μόνο υποκλίθηκαν άκριτα, αλλά βοήθησαν και να διατρανωθεί.

Εμβολιάστε τους «ψεκασμένους», τώρα.

Πηγή: Έθνος



Σπύρος Σεραφείμ: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου