Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Στα δύσκολα ο Ερντογάν μετά την εμπλοκή του Άσαντ

Βαγγέλης Σαρακινός


Η ανάπτυξη συριακού στρατού σε κουρδικές περιοχές, μετά την συμφωνία των Κούρδων με τον Άσαντ, αποτελεί αναμφίβολα την σημαντικότερη εξέλιξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε ο Ερντογάν στη βόρεια Συρία. Πρόκειται, ωστόσο, για μια αναμενόμενη εξέλιξη, μετά την απόφαση του Τραμπ να γυρίσει την πλάτη στους μέχρι πρότινος Κούρδους συμμάχους του και να αποσύρει Αμερικανούς στρατιωτικούς από την περιοχή, διευκολύνοντας έτσι την εισβολή των Τούρκων.

Η αποστολή στρατού από την Δαμασκό στις κουρδικές περιοχές ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής και, ενώ οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν να γίνει μέσα στο επόμενο σαρανταοκτάωρο, τελικά επισπεύστηκε. Από την άλλη, αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι ο στρατός του Άσαντ θα αναπτυχθεί ανάμεσα στην Μανπίζ και το Κομπάνι, δηλαδή βόρεια προς βορειοδυτικά, ανάπτυξη στρατευμάτων γίνεται και στην Τελ Ταμρ, στο ανατολικό τμήμα της περιοχής που έχει “λοκάρει” ο Ερντογάν.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι δυνάμεις του συριακού στρατού ετοιμάζονται να εισέλθουν σε μεθοριακές περιοχές που εκτείνονται από την Μάνμπιτζ (δυτικά) μέχρι την Ντέρικ, στα ανατολικά, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτό προβλέπεται και από την συμφωνία στην οποία κατέληξαν την Κυριακή οι Κούρδοι και το καθεστώς της Δαμασκού.

Θερμή υποδοχή


Ήδη, όπως αναφέρει το ανεξάρτητο και τις περισσότερες φορές πολύ καλά ενημερωμένο, Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός έχει μπει στην Αΐν Ίσα, νότια της Τελ Αμπιάντ που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του τουρκικού στρατού. Από την κουρδική πόλη Τελ Αμπιάντ ξεκίνησε, άλλωστε, η τουρκική εισβολή, καθώς απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα, αλλά δεν έχει καταληφθεί ακόμη από τους Τούρκους, παρότι την εγκατέλειψε το σύνολο των κατοίκων της.

Η άφιξη του συριακού στρατού στην Αΐν Ίσα έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, υποστηρίζοντας ότι έχει και τα σχετικά πλάνα. Αυτό που προέχει άλλωστε για τους Κούρδους, στην παρούσα φάση, και το έχουν υποστηρίξει δημόσια ηγετικά στελέχη τους είναι η «ασφάλεια των συνόρων από τον τουρκικό κίνδυνο». Το γεγονός αυτό παραμερίζει μάλιστα και μεταθέτει στο μέλλον τις διαφορές των Κούρδων με το καθεστώς της Δαμασκού.

Την ίδια ώρα, άλλα συριακά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι στρατός πιστός στον Άσαντ αναπτύχθηκε και στην πόλη Τάμκα, κοντά στη Ράκα και ότι ελέγχει ήδη και το σημαντικό υδροηλεκτρικό φράγμα. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι, το 2017, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, είχαν δώσει σφοδρές μάχες για πολλές εβδομάδες έως ότου ανακαταλάβουν από το Ισλαμικό κράτος την πόλη Τάμκα και το συγκεκριμένο φράγμα.

Στρατός του Άσαντ εισήλθε όμως και στην πόλη Τελ Τάμρ της βορειοανατολικής Συρίας, η οποία βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρας αλ-Άιν, όπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι κουρδικές δυνάμεις μάχονται σκληρά εναντίων των Τούρκων εισβολέων και των “μισθοφόρων” συνεργατών τους. Η Τελ Τάμρ βρίσκεται επίσης πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ4 που ενώνει το ανατολικό και το δυτικό τμήμα του συριακού βορρά. Πρόκειται για τον αυτοκινητόδρομο, τον οποίο ο τουρκικός στρατός και η Άγκυρα υποστήριξαν ότι απέκοψαν την Κυριακή σε κάποιο σημείο κοντά στην Ρας αλ-Άιν.

Στρέφεται στη Μανμπίτζ ο Ερντογάν


Η προώθηση του συριακού στρατού στα συγκεκριμένα σημεία και η πρόθεσή του να ελέγξει εκτάσεις μέχρι την τουρκική μεθόριο προκαλεί μια ασυνέχεια στην “ζώνη ασφαλείας” που διακαώς επιθυμεί ο Ερντογάν. Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Τούρκος πρόεδρος, λίγο πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, εκτίμησε ότι η παρουσία του συριακού στρατού δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο Κομπάνι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και ο Πούτιν έχει δείξει μια «θετική προσέγγιση» σε αυτό.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στην Μανμπίτζ υπεραμύνθηκε του σχεδίου του για την απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG που βρίσκονται στην πόλη, προσθέτοντας ότι πρόθεση του είναι να εγκαταστήσει εκεί Άραβες. Την απομάκυνση των Κούρδων πολιτοφυλάκων προέβλεπε και ο “οδικός χάρτης” για την Μανμπίτζ, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πριν έναν χρόνο Άγκυρα και Ουάσινγκτον που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ, αφού οι Αμερικανοί άλλαξαν από τότε τρεις φορές υπουργό Άμυνας.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει επανειλημένως για μονομερείς ενέργειες και στην Μανμπίτζ, το ανέβαλε ωστόσο συνεχώς εξαιτίας της παρουσίας επίλεκτων αμερικανικών δυνάμεων. Μετά, όμως, την απόφαση του Τραμπ να αναδιπλώσει τους Αμερικανούς στρατιώτες νοτιότερα και να αποσύρει τελικά 1000 από αυτούς, ο δρόμος είναι τυπικά ανοιχτός και εκεί. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε βεβαίως ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα μπει στην Μανπίτζ, μέχρι να αδειάσει. Οι αναφορές του, ωστόσο, στους Άραβες ιδιοκτήτες της πόλης, την ασφάλεια των οποίων η Άγκυρα θα εγγυηθεί, προαναγγέλει για πολλούς μια επίθεση των αντικαθεστωτικών ανταρτών που συνεργάζονται “μισθοφορικά” με τον τουρκικό στρατό.

Το να ανοίξει πάντως ο Ερντογάν μέτωπο και στην Μανμπίτζ διασπά τις τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται στο κουρδικό μέτωπο. Πολύ περισσότερο όταν, όπως τουλάχιστον φαίνεται από την πληροφόρηση που υπάρχει, η “Πηγή της Ειρήνης” σκοντάφτει, παρά τις διευκολύνσεις των Αμερικανών. Και αυτό γιατί μάλλον δεν πρόκειται για “περίπατο”, αφού η Τελ Αμπιάντ και η Ρας αλ-Άιν αντιστέκονται, ενώ οι επιτυχίες του τουρκικού στρατού και των συμμάχων του περιορίζονται στην κατάληψη 11 χωριών και τις εκτελέσεις αμάχων.

Πηγή: SL press



Βαγγέλης Σαρακινός: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου