Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ο πλανήτης σε κρίση

Κώστας Γκιώνης


Η γη όλη ένα καζάνι πού βράζει, πόλεμοι, αιματηρές διαδηλώσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, πείνα, τεράστιες μεταναστευτικές ροές, ακροβατεί σαν σχοινοβάτης σε τεντωμένο σχοινί, έτοιμο να σπάσει προ πολλού.

Βόρεια Συρία, Αφγανιστάν, Υεμένη, Υποσαχάρια Αφρική, η γη αναβλύζει φρέσκο αίμα, το μόνο πού ενδιαφέρει τους μεγάλους είναι το πόσα θα βγάλουν από την υπόθεση, κροκοδείλια δάκρυα χαρακώνουν τα παραφουσκωμένα μάγουλα τους, μπουκωμένα με τόνους ψευτιάς.

Οι λαοί έχουν φτάσει στα όρια τους, από την μία άκρη ως την άλλη, αιματηρές διαδηλώσεις, ένας κόσμος πού δεν κάνει πίσω παρ' όλη την ακραία αστυνομική η και στρατιωτική βία.

Χιλή: Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν βγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση στο 1,04 € της τιμής στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία, ο πρόεδρος της χώρας Σεμπάστιαν Πινιέρα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέθεσε την ασφάλεια σε ένα υποστράτηγο, με λίγα λόγια κήρυξε στρατιωτικό νόμο.

Εκουαδόρ: Η κατάργηση της επιδότησης των καυσίμων σε συνδυασμό με πακέτο μέτρων λιτότητας πού εξήγγειλε ο πρόεδρος Λένιν Μορένο με σκοπό της υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ, ήταν η φωτιά πού άναψε το φιτίλι της οργής, οδομαχίες, επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια, ανάγκασαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Κίτο και να καταφύγει στη παραλιακή πόλη Γουαγιακίλ, οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κοινοβούλιο και δω στρατιωτικός νόμος.

Καταλονία: Εκτός ελέγχου η κατάσταση, η κυβέρνηση της Μαδρίτης στέλνει πολιτοφυλακή για την καταστολή των κινητοποιήσεων, μετά από την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να καταδικάσει σε 13 χρόνια, 9 πολιτικούς και ακτιβιστές της Καταλονίας.

Λίβανος: Χιλιάδες οργισμένοι πολίτες στους δρόμους κατά της πολιτικής ελίτ, λόγω παρατεταμένης πολιτικής κρίσης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν προσπαθεί να ηρεμήσει την κατάσταση διαβεβαιώνοντας το λαό για μια καθησυχαστική λύση στην οικονομική κρίση πού βρίσκετε η χώρα. Χονγκ-Κόνγκ: Τεράστιες διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, πού ενώ αποσύρθηκε κάτω από το βάρος της λαϊκής οργής, οι διαδηλώσεις αντί να σταματήσουν, συνεχίστηκαν και μετατράπηκαν σε κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.

Όλη αυτή η κατάσταση πού έχει περιέλθει ο κόσμος είναι αποτέλεσμα των ακραίων αντιλαϊκών πολιτικών και των ξεδιάντροπων εξουσιών οι οποίες γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τους λαούς, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων και δυνατών.

Μέσα σ' αυτή τη κόλαση το παρήγορο είναι ότι λαοί αντιδρούν, πετυχαίνοντας μάλιστα νίκες και δίνοντας το παράδειγμα ανυπακοής πού τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας, φωτεινή εξαίρεση παραμένει η επί 10 χρόνια μαστιζόμενη από τα μνημόνια Ελλάδα, βλέπεις έχουμε πολύ σοβαρότερες δουλειές να ασχοληθούμε, όπως το να παρακολουθούμε τηλεσκουπίδια, να κατηγορούμε τους μετανάστες, να βασανίζουμε ανυπεράσπιστα ζωάκια, να βρίζουμε και να λοιδορούμε τα πάντα, να προσκυνάμε σωβρακοφανέλες και να περιμένουμε την βοήθεια του ξανθού γένους... Περαστικά μας!



Κώστας Γκιώνης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου