Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Καλά ξεπουλήματα

Κώστας Γκιώνης


Είχα απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ 592€, από δικιά μου αμέλεια δεν πήγα να βάλω τα μισά τουλάχιστον χρήματα πού τα είχα ορμώμενος ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια και πάνω από 1000€ δεν γινότανε διακοπή, ώσπου ένα πρωί 10,30 μου το έκοψαν.

Μισή ώρα αργότερα βρέθηκα στα γραφεία της ΔΕΗ και εξόφλησα όλο το ποσό, με τό χαρτί της εξόφλησης πήγα στα γραφεία ώστε να γίνει η επανασύνδεση, μετά από αρκετές διατυπώσεις μου υποσχέθηκαν ότι σε 2 με 3 ώρες θα γινότανε η επανασύνδεση, υπέγραψα κάποια χαρτιά και ήμουν έτοιμος.


Όμως λίγο πριν φύγω μου είπε η κυρία ότι ξέρετε η εγγύηση πού υπάρχει είναι πολύ μικρή μόνο 0,59€, της απάντησα ότι όταν είχε δοθεί πριν 50 χρόνια ήταν αυτή πού έπρεπε, η απάντηση της ήταν ότι ξέρετε θα γίνει μία αναπροσαρμογή της εγγύησης και θα έρθει μαζί με τον επόμενο λογαριασμό, την ρώτησα σε πιο ποσό θα ανερχότανε η νέα εγγύηση, η απάντηση της ήρθε σαν κεραμίδα, 193,09€ μόνο.


Αυτό σήμαινε ότι μέσα σε ένα μήνα και λιγότερο πού ήρθε ο λογαριασμός της ΔΕΗ με το έναντι μαζί θα έπρεπε να δώσω 326€ συν τα 592€ πού ήδη είχα δώσει με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς θα έφτανα τα 918€, αν συνυπολογίσεις τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος, όπως και τους διακανονισμούς των 100 και 120 δόσεων, θα έπρεπε να τρέφεσαι με αέρα, να τηλεφωνείς με σήματα καπνού και να βγάλεις φτερά για τις μετακινήσεις σου.

Αποφάσισα να αλλάξω εταιρεία παροχής ενέργειας, να πάω σε μια ιδιωτική, ξεκίνησα λοιπόν την έρευνα, το πρώτο πράγμα πού κοίταξα ήταν το θέμα της εγγύησης, η εταιρία πού κατέληξα μου ζήτησε το ίδιο ποσό με την αναγραφόμενη στον προηγούμενο λογαριασμό εγγύηση, δηλαδή 0,59€(!) και όσον αφορά την κιλοβατώρα η τιμή της θα ήταν 0,062 σε αντίθεση με τη ΔΕΗ πού μου την χρέωνε 0,110, δηλαδή σχεδόν την διπλάσια τιμή.

Με δυό λόγια οι εταιρείες πού αγοράζουν το ρεύμα από τη ΔΕΗ έχουν την δυνατότητα να πωλούν το ρεύμα 40%-50% φθηνότερα στο καταναλωτή από ότι η ίδια η εταιρεία πού το παράγει, όπως και οι εταιρίες αυτές να τους αρκεί η μικρή εγγύηση αν και νέος πελάτης, σε αντίθεση με την ΔΕΗ πού δεν σέβεται τους παλιούς πελάτες της.

Αυτό βέβαια έχει μια λογική εξήγηση, φουσκώνεις τα τιμολόγια τα φτάνεις σε επίπεδα πού ξέρεις ότι ο μέσος καταναλωτής του είναι αδύνατον να ανταποκριθεί, αρχίζουν να συσσωρεύονται και να παγιώνονται χρέη πελατών, δίνεις άδειες σε μεσάζοντες να μεταπωλούν το προϊόν πού παράγεις σε πολύ μικρότερες τιμές, άρα αρχίζεις να χάνεις μεγάλο κύκλο εργασιών, με σκοπό να την καταστήσεις προβληματική, ώστε πολύ πιο εύκολα να την ξεπουλήσεις και μάλιστα σε εξευτελιστικές τιμές, αυτά είναι απλά μαθήματα καπιταλισμού χιλιοπαιγμένα!

Καλά ξεπουλήματα λοιπόν!



Κώστας Γκιώνης: Σχετικά με τον συντάκτη




1 σχόλιο:

  1. Αυτο το προτιμουν κατα 80% οι Ελληνες και το εδειξαν ξεκαθαρα στις εκλογες.Ειναι πεπεισμενοι πως εναλλακτικη ΔΕΝ υπαρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή