Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Οι καταστροφές μετά από ένα χτύπημα με Ηλεκτρομαγνητικό Παλμό.

Γιάννης Αθανασιάδης


Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο κέντρο της Αθήνας. Είναι μια όμορφη βραδιά παραμονές Χριστουγέννων.

Τα καταστήματα είναι γεμάτα κόσμο, που μπαινοβγαίνει κάνοντας τις αγορές του για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και διαλέγοντας δώρα για τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Όλα είναι στολισμένα και φωταγωγημένα.

Η πλατεία Συντάγματος γεμάτη με γονείς με τα παιδιά τους που φωνάζουν ενθουσιασμένα στην ρόδα και το καρουζέλ.

Τα αυτοκίνητα έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους, ενώ το μετρό και τα λεωφορεία μεταφέρουν χιλιάδες επιβάτες.

Θόρυβος και φασαρία από την κίνηση και τον κόσμο παντού.

Ξαφνικά! Για λίγα δευτερόλεπτα ακούγεται μια υπόκωφη βοή. Σβήνουν όλα τα φώτα. Σταματούν επί τόπου όλα τα αυτοκίνητα. Οι αυτόματες πόρτες των καταστημάτων μπλοκάρουν. Οι κυλιόμενες σκάλες του μετρό σταματούν. Ο συρμός ακινητοποιείται στην μέση της διαδρομής και σβήνουν τα φώτα.

Τα κινητά σβήνουν και δεν λειτουργούν.

Η ρόδα και το καρουζέλ της πλατείας σταμάτησαν.

Κάποιοι άνθρωποι ηλικιωμένοι σωριάζονται στη μέση του δρόμου.

Επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Το μόνο φως που υπάρχει είναι το φως των αστεριών.

Για μερικά δευτερόλεπτα που φαίνονται σαν αιώνες, επικρατεί νεκρική σιωπή.

Αμέσως μετά επικρατεί το χάος... φωνές παντού.

Γονείς που φωνάζουν τα παιδιά τους. Παιδιά που κλαίνε. Πάνω από τους ηλικιωμένους που σωριάστηκαν, κάποιοι προσπαθούν να τους κάνουν ανάνηψη.

Οι οδηγοί βγήκαν από τα αυτοκίνητα και συζητάνε πανικόβλητοι να βρουν τι συμβαίνει.

Εγκλωβισμένοι σε ασανσέρ φωνάζουν για βοήθεια.

Κάποιοι λένε για πιθανό επερχόμενο σεισμό. Άλλοι λίγο πιο ψύχραιμοι προσπαθούν να καθησυχάσουν τους γύρω τους λέγοντας για Μπλακ άουτ που θα επανέλθει, παραβλέποντας το γεγονός των ακινητοποιημένων αυτοκινήτων. Όσο περνά η ώρα ο πανικός αυξάνεται. Χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν στους δρόμους αλληλοποδοπατούμενοι προσπαθώντας να γυρίσουν με κάθε τρόπο στα σπίτια τους, στους δικούς τους...

*****


Αυτή είναι μια εικόνα που πιθανόν κάποιοι να θεωρούν ότι αφορά σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Στην πραγματικότητα είναι οι επιπτώσεις ενός ισχυρού E.M.P. (ηλεκτρομαγνητικού παλμού).

Μια ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα που απορροφά κάθε μορφή ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αφορά δίκτυα ηλεκτροδότησης είτε συσσωρευτές. Αχρηστεύοντας κάθε πηγή ενέργειας και κάθε ηλεκτροδοτούμενη συσκευή. Από εργοστάσια μέχρι αυτοκίνητα και από υπολογιστές μέχρι βηματοδότες.

Δεν πλήττει άμεσα τους ανθρώπους αλλά έμμεσα. Π.χ. σε ένα νοσοκομείο θα έχουμε τα περισσότερα θύματα καθώς όλα τα μηχανήματα υποστήριξης των ασθενών θα αχρηστευτούν.

Ο ΗΜΠ προκαλείται από φυσικές αιτίες (ηλιακές καταιγίδες, κεραυνοί κλπ) αλλά η περίπτωση που μας ανησυχεί ιδιαίτερα και την οποία περιγράφω είναι η χρήση του ως πολεμικό όπλο με πρόκληση θερμοπυρινικής έκρηξης στα μεσαία στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από την περιοχή που θέλουν να πλήξουν.

Ο κύριος λόγος που μπορεί να επιλεγεί ένα τέτοιο χτύπημα είναι η καταστροφή των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών δικτύων, αχρηστεύοντας με αυτόν τον τρόπο και την δυνατότητα ενεργοποίησης αμυντικών όπλων αποτροπής υψηλής τεχνολογίας. Ενώ παράλληλα σε μια ακτίνα έως και 1000 χιλ. (καλύπτεται όλη η Ελλάδα και όλες οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ) ο πληθυσμός γυρίζει τεχνολογικά σε εποχές πριν τον 19 αιώνα, χωρίς ρεύμα, χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς τηλεπικοινωνίες.

Θα χρειαστούν χρόνια και χρήμα για να αποκατασταθούν πλήρως, με ότι αυτό συνεπάγεται στο μεσοδιάστημα.

Το θέμα του πλήγματος με ΗΜΠ έχει επανέλθει μετά από πολλές δεκαετίες (το 1962-63 σταμάτησαν οι δοκιμές από την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ) στην ατζέντα των απειλών μετά την μεγάλη ανάπτυξη των ηλεκτρονικών συστημάτων και την παράλληλη εξέλιξη πάνω στην συγκεκριμένη τεχνολογία.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ με πρόσφατο προεδρικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ, ξεκινούν την εκπαίδευση των πολιτών και των εργαζόμενων στις ευαίσθητες υπηρεσίες , για την αντιμετώπιση επίθεσης με όπλα ΗΜΠ.

Την ίδια ώρα 20000 τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά μόνο η Space X για την δημιουργία φτηνού και αξιόπιστου δορυφορικού ίντερνετ, ενώ κάτι αντίστοιχο ετοιμάζονται να κάνουν η Amazon και πολλές άλλες εταιρείες των ΗΠΑ, αλλά και των υπολοίπων τεχνολογικά αναπτυγμένων κρατών.

Σε επίπεδο πολεμικών εξοπλισμών και επιχειρήσεων στο διάστημα υπάρχει επίσης μεγάλη κινητικότητα.

Μετά την αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη της Ρωσίας, οι ΗΠΑ επαναφέρουν με άλλο πλάνο το σχέδιο για τον πόλεμο των άστρων, (που είχε εγκαταλειφθεί μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ), αναβαθμίζοντας την SPACECOM, ενώ παράλληλα στο "παιχνίδι" έχουν μπει η Κίνα, η Γαλλία, το Η.Β. και η Ινδία, ενώ ετοιμάζουν κάτι ανάλογο και άλλες χώρες.

Ο ανταγωνισμός για την επικράτηση στο διάστημα παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για ένα... "ατύχημα" με ολέθριες επιπτώσεις.



Γιάννης Αθανασιάδης: Σχετικά με τον Συντάκτη




1 σχόλιο:

  1. Η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος που περνάει από ένα κλειστό κύκλωμα όταν αυτό δέχεται ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ανάλογη της μαγνητικής ροής και αντιστρόφως ανάλογη του χρόνου που διαρκεί αυτή. Ι=Φ/t . Όταν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει διάρκεια ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου για παράδειγμα τότε η ένταση του ηλεκτρικού ρεύματος ανεβαίνει σε δυσθεώρητα ύψη, μία και ο χρόνος βρίσκεται στον παρονομαστή του κλάσματος. Αυτό σημαίνει ότι σε μία τέτοια μεταβολή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας μέσα σε απειροστό κλάσμα στο χρόνο, θα καταστρέψει λόγω αναπτυσσόμενης θερμότητας οποιοδήποτε κύκλωμα είναι κλειστό τη στιγμή εκείνη. Αυτό είναι το φαινόμενο ems . Έχουμε ένα ιστορικό προηγούμενο πολύ ενδιαφέρον κάποια στιγμή το 1960 μεσούντος του ψυχρού πολέμου συμφώνησαν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να σταματήσουν τις πυρηνικές δοκιμές στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Φαίνεται ότι ο πραγματικός λόγος ήταν ότι ολόκληρες οι περιοχές κάτω από τις πυρηνικές δοκιμές που δέχονταν την απότομη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία πέρναγαν στη λίθινη εποχή διότι καταστρεφόταν όλα τα ηλεκτρικά κυκλώματα αυτό των περιοχών.
    Επειδή είναι πολλά χρόνια που τα διάβασα αυτά εάν κάπου κάνω λάθος παρακαλώ κάποιος να με ενημερώσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή