Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ

Σωτήρης Βλάχος


Απογοητευτική αποτίμηση


Χωρίς να μπει, πόσω μάλλον να απαντηθεί, το ερώτημα τι πήγε λάθος στην πολιτική του κυβερνητικού Σύριζα, η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο, έθεσε κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει ο Σύριζα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει να χάσει την ψυχή του εφόσον δεν αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και δεν επιτύχει τη διαδικασία διεύρυνσης…»

«Ο μετασχηματισμός αποτελεί μονόδρομο» (Αλέξης Τσίπρας)

Σε πιο όμως μετασχηματισμό αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας; Του Σύριζα που βγήκε στην εξουσία για να συγκρουστεί με τους θεσμούς, να κινητοποιήσει τους Ευρωπαϊκούς λαούς και να σχίσει τα μνημόνια που καταδίκαζαν την οικονομία και τα λαϊκά στρώματα; Ή του Σύριζα που εφάρμοσε τα μνημόνια για να εξυγιάνει την οικονομία;

Πρέπει να απαντηθούν αυτά. Ο Σύριζα, ή καλύτερα η πολιτική της ηγεσίας του, είχε ήδη μετασχηματιστεί μετά το δημοψήφισμα, δεν έδωσε λύσεις και επέτρεψε στην πιο αντιδραστική δεξιά της Ευρώπης να επανέλθει θριαμβευτικά στην εξουσία.

Προβληματικό είναι επίσης και το «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινδυνεύσει να χάσει την ψυχή του εφόσον δεν αντιστοιχηθεί με την κοινωνία και δεν επιτύχει τη διαδικασία διεύρυνσής του…».

Δεν αντιστοιχήθηκε με την κοινωνία ο Σύριζα όταν χάραξε πορεία σύγκρουσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα μνημόνια και κέρδισε το 62% στο δημοψήφισμα, κόντρα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, την Ελληνική δεξιά, τις τράπεζες, τα ΜΜΕ;

Δεν έχασε αυτή την αντιστοίχηση όταν συνθηκολόγησε;

Την αντιστοίχηση που έχασε η ηγεσία με την πολιτική της, με το χάσιμο της ελπίδας από πλατιά στρώματα, φαίνεται να θέλει τώρα να την πετύχει με πολιτική που να «αντιστοιχεί» σε μια σειρά πολιτικές αποχρώσεις. Από τους πράσινους, μέχρι τη σοσιαλδημοκρατία και το «ριζοσπαστικό» κέντρο, όπως το ονόμασαν.

Σε τέτοια αντιστοίχηση στοχεύει τώρα η ηγεσία. Αντιστοίχηση μέσα από «το πλάτεμα και το βάθεμα… που δεν θα τρομάζει ούτε τον ‘ριζοσπάστη’ κεντρώο».

Αυτό όμως από μόνο του, αναιρεί την ίδια την ανάγκη ύπαρξης του Σύριζα. Αν ο Σύριζα καταλήξει σε μείγμα πολιτικής που να περιέχει στοιχεία από όλους αυτούς τους πολιτικούς χώρους, για να προσελκύσει από όλους αυτούς, τότε εξαφανίζεται το κίνητρο να εγκαταλείψει κάποιος το κόμμα του για να πάει στον Σύριζα.

Κίνητρο να αλλάξουν κόμμα σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν μόνο όσοι από τους πιο πάνω χώρους ενδιαφέρονται για καριέρα και υπολογίζουν ότι ο Σύριζα, ως πιο μαζικός, θα τους παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για θέση υπουργού, βουλευτή αλλά και γενικά θέσεις «προαγωγής» μέσα στον κομματικό αλλά και κρατικό μηχανισμό.


Οι θέσεις που καταγράφηκαν στη συνεδρία, από τις οποίες κάποιοι διαφοροποιήθηκαν δίνοντας και μια αισιόδοξη νότα, δείχνουν ότι η κατεύθυνση που επιδιώκεται από την ηγεσία είναι προς περεταίρω σοσιαλδημοκρατικοποίηση του Σύριζα. Περεταίρω δηλαδή ξεθώριασμα των γραμμών που τον διαχωρίζουν από τη Νέα Δημοκρατία.

Εξαγγέλλεται περεταίρω ξεθώριασμα των γραμμών, περισσότερη σοσιαλδημοκρατία σε εποχές που τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης συρρικνώνονται δραματικά αφού συμβιβάστηκαν με τον νεοφιλελευθερισμό, στηρίχθηκαν στις αγορές για ανάπτυξη, και έτσι δεν μπόρεσαν να παράσχουν προστασία στον κόσμο.

Εξαγγέλλεται περεταίρω προσαρμογή στα πλαίσια του σημερινού οικονομικού συστήματος, τις ίδιες μέρες που ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, ανάφερε σε εκδήλωση τραπεζιτών στο Λονδίνο, ότι, «…βλέπω τα σύννεφα να πυκνώνουν και φοβάμαι ότι δεν έχουμε κάνει όσα έπρεπε… ανοίγοντας ενδεχομένως την πόρτα μίας επόμενης -ενδεχομένως ακόμα σφοδρότερης- καπιταλιστικής κρίσης». Τα ζητήματα που προκύπτουν από την εμπειρία της πρώτης διακυβέρνησης Σύριζα είναι πολλά, σημαντικά και αφορούν την Ελληνική, αλλά και την παγκόσμια αριστερά. Για αυτό πρέπει να συζητηθούν όσο πιο εκτεταμένα γίνεται.

Πηγή: socialistikiekfrasi.com



Σωτήρης Βλάχος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου