Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Κυβέρνηση: Έτοιμη να συμμετάσχει σε δύναμη «επιβολής της ανακωχής» στη Λιβύη

Ελλάδα


Την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να συμμετάσχουν Έλληνες στρατιώτες σε δύναμη επιβολής της «ανακωχής» ή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στον στρατηγό, Χ. Χάφταρ, με τον οποίο συναντήθηκε τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός, K. Mητσοτάκης, στη συνέχεια, απογειώνοντας την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς.

Η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Χάφταρ στην Αθήνα προβλήθηκε από το Μαξίμου ως «διπλωματική αντεπίθεση» της Ελλάδας για την απουσία της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, καταδεικνύοντας την προσπάθεια του εγχώριου κεφαλαίου να διασφαλίσει ένα κομμάτι από τη λεία στην περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια, στη συνάντηση που είχε με τον Χάφταρ, συζητήθηκαν η κατάσταση στη Λιβύη, η Διαδικασία του Βερολίνου και η «επόμενη ημέρα» στη Λιβύη και την περιοχή. «Εμείς από την πλευρά μας ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να μετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στη Διαδικασία του Βερολίνου και να επιχειρήσει στο πλαίσιο των συνθηκών να πετύχει και την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σάρατζ», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Έλληνας ΥΠΕΞ. «Με ιδιαίτερη χαρά να σας πω ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ συμφώνησε με όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την κλιμάκωση της ελληνικής εμπλοκής, ο Ν. Δένδιας δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με συμμετοχή στις δυνάμεις εκείνες οι οποίες χρειάζονται για να υπάρξει η ανακωχή, είτε με τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων στην ευρωπαϊκή επιχείρηση επιβολής του εμπάργκο των όπλων και της μεταφοράς μισθοφόρων στη Λιβύη».

Για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, σημείωσε πως «συνεχίζουμε να νομίζουμε ότι οι παρούσες συνθήκες ήταν αυτές που θα οδηγούσαν να θεωρηθεί από την οικοδέσποινα Γερμανία η συμμετοχή μας σαν κάτι το θετικό». Παράλληλα, κάλεσε την οικοδέσποινα Γερμανία «να αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης για τα θέματα της Λιβύης», η οποία «αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση Σάρατζ και την Τουρκία».

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης που δεν κάλεσε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί σε επίπεδο ΕΕ πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα ακυρώνει το μνημόνιο με την Τουρκία και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί «θα βάλουμε βέτο».Χθες, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τις εξελίξεις στη Λιβύη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης να αποστείλει στρατιώτες στη Λιβύη.

Πηγή: www.imerodromos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου