Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Αν τα έκανε ο Ερντογάν…

Σωτήρης Βλάχος


Σε τελετή στην οποία τον «αναγόρευσαν» επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου ICD του Ισραήλ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι:

«Κύπρος και Ισραήλ έχουν αρχίσει μια νέα εποχή συνεργασίας»… «η Κύπρος καταδικάζει σθεναρά τη ρητορική που στρέφεται κατά του Ισραήλ και φυσικά και τις επιθέσεις κατά του κράτους του Ισραήλ που απειλούν την ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα της χώρας είτε από τρομοκρατικές οργανώσεις είτε από κράτη που υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα αυτές τις οργανώσεις».

Σε μια από τις πιο αιματοβαμμένες γωνιές του πλανήτη, όπου το κράτος του Ισραήλ κρατά για δεκαετίες τον πρωταγωνιστικό ρόλο, διεξάγοντας στην κυριολεξία γενοκτονία ενάντια στους Παλαιστίνιους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε σθεναρά όλους τους άλλους.

Οι για δεκαετίες καταδίκες του Κράτους του Ισραήλ από τα Ηνωμένα Έθνη, από κράτη της Δύσης που στην ουσία στηρίζουν αυτό το κράτος, αλλά δεν μπορούσαν να σωπάσουν μπροστά στα ακραία εγκλήματα, διαγράφονται όλα.

Καταδίκασε επίσης την πολιτική της Τουρκίας στην Κύπρο: «Η Τουρκία συνεχίζει… τις απειλές για εποικισμό της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου…»

Καταδίκασε τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου αλλά δεν βρήκε κάτι να πει για τον επί δεκαετίες εποικισμό παλαιστινιακών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ, που γίνεται κόντρα σε διεθνή ψηφίσματα και σε κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Το Διεθνές Δίκαιο όμως επικαλέστηκε όταν αναφέρθηκε στη συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας. Οι συνεργασίες αυτές, είπε, δεν αποκλείουν κανένα, «αρκεί να σέβεται και να υιοθετεί τους διεθνείς κανόνες δικαίου, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία των ανεξαρτήτων κρατών». Ότι δηλαδή κάνει το κράτος του Ισραήλ, στο οποίο εξέφρασε ευχαριστίες «για τη στάση αρχών του στο Κυπριακό…»

Ανάλογη επιπέδου ηθικής και αρχών πολιτική, ακολουθεί και η δεξιά κυβέρνηση της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, μιλώντας σε Δημοτική Τοπική Οργάνωση της ΝΔ, είπε ότι, «Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις των καιρών… με συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις οι οποίες στηρίζονται πάντα στο Διεθνές Δίκαιο…», αυτή την ίδια στιγμή υποδέχεται, συνομιλεί και χαράσσει πολιτική μαζί με τον στρατηγό Χαφτάρ. Τον Χαφτάρ που σύμφωνα με όλα τα κριτήρια της διεθνούς διπλωματίας, είναι πραξικοπηματίας που στρέφεται με ένοπλη βία ενάντια στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης που και ο ίδιος ο Μητσοτάκης αναγνωρίζει.

Πανηγυρίστηκε η «προσέγγιση» με τον Χαφτάρ ως μεγάλη εθνική επιτυχία και από τα συστημικά τουλάχιστον ΜΜΕ, τα οποία πανηγύρισαν ως μεγάλη εθνική επιτυχία και το ευχαριστήριο μήνυμα που έστειλε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ:

«Αν και δυστυχώς δεν ήταν παρόντες αυτοπροσώπως, η εξαιρετική διπλωματική παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν συντριπτικά ευεργετική για τον λαό της Λιβύης. Η Λιβύη σας ευχαριστεί»

Παρανομεί φυσικά η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης όταν υπογράφει μνημόνια με την Τουρκία για διαμοιρασμό ΑΟΖ που δεν τους ανήκουν. Που δεν ανήκουν όμως ούτε στην Ελλάδα. Είναι γεμάτη γκρίζες ζώνες αυτή η περιοχή της Μεσογείου. Και από την στιγμή που δεν τα βρίσκουν, ο μόνος νόμιμος τρόπος διεκδίκησης τους βάσει του Διεθνούς Δικαίου που όλοι επικαλούνται, είναι το Διεθνές Δικαστήριο.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο μέσα στα πλαίσια των Δικαίων και Αρχών της Διεθνούς τάξης πραγμάτων που η δεξιά παγκόσμια προσκυνά. Και ότι κάνουν τώρα όλοι, απλά κάνει ακόμα πιο φανερό ότι το Διεθνές τους Δίκαιο δεν υπάρχει παρά για να δίνουν αύρα νομιμότητας στην παγκόσμια ανομία τους.

Αν το ξέπλυμα που έκανε ο Αναστασιάδης στο κράτος του Ισραήλ και η «σύμπλευση» Μητσοτάκη με Χαφτάρ, είχαν γίνει από τον Ερτογάν, που στα σίγουρα ακολουθεί χωρίς ηθική πολιτική, θα έκαναν ουρά στα ΜΜΕ οι «ειδικοί επί εθνικών θεμάτων» «αναλύοντας» την ανηθικότητα του.

Πηγή: socialistikiekfrasi.com



Σωτήρης Βλάχος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου