Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Αγνόησε τον Ερντογάν και κατέλαβε την Σαρακέμπ ο Άσαντ - Βλέπει Χαλέπι και Αφρίν;

Βαγγέλης Σαρακινός


Στα παλιά του τα παπούτσια έγραψε ο Άσαντ τις απειλές του Ερντογάν και συνέχισε την επέλαση του στην επαρχία της Ιντλίμπ, καταλαμβάνοντας και την Σαρακέμπ. Μια πόλη στρατηγικής σημασίας, με την οποία αποκτά πλέον τον έλεγχο στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας το Χαλέπι και φέρνει τον συριακό στρατό πολύ πιο κοντά στο κατεχόμενο από τους Τούρκους Αφρίν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μπήκαν στην Σαρακέμπ, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και υποστηριζόμενων από την Άγκυρα Σύρων ανταρτών. Μάλιστα όπως δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, εκατοντάδες τζιχαντιστές και συμμαχικές ομάδες του εγκατέλειψαν την πόλη και υποχώρησαν σε ένα χωριό στα βόρεια. Την ίδια ώρα, στρατιωτική πηγή φέρεται να δήλωσε ότι η Σαρακέμπ βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο της Δαμασκού.

Η εξέλιξη αυτή δεν ανοίγει για τον Άσαντ μόνον τον δρόμο για την πρωτεύουσα της επαρχίας, την πόλη της Ιντλίμπ. Με την ανακατάληψη της Σαρακέμπ ο συριακός στρατός αποκτά τον έλεγχο του αυτοκινητόδρομου Μ5, ο οποίος συνδέσει το Χαλέπι με τη Χάμα και κατ’ επέκταση με την πρωτεύουσα Δαμασκό. Πρόκειται για μία νίκη του Άσαντ που, αν επιβεβαιωθεί και από άλλες πηγές, αποτελεί άλλο ένα σημαντικό χτύπημα για τους εναπομείναντες, συνεργαζόμενους με τους Τούρκους, Σύρους αντικυβερνητικούς αντάρτες, αλλά και για τον ίδιο τον Ερντογάν.

Δεύτερη σημαντική νίκη


Είχε προηγηθεί, άλλωστε, πριν λίγες ημέρες η ανακατάληψη της εμβληματικής για την συριακή αντίσταση πόλης, της Μααράτ αλ Νουμάν, ένα γεγονός που εξόργισε ιδιαίτερα τον Τούρκο πρόεδρο. Ακολούθησαν οι συμπλοκές Σύρων και Τούρκων στρατιωτών, κοντά σε παρατηρητήρια του τουρκικού στρατού στην περιοχή, τα οποία λειτουργούν ως βάσεις, και νέες απειλές του Ερντογάν προς τον συριακό στρατό να κρατηθεί μακριά από αυτά. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν δυνατές αναταράξεις και στις σχέσεις Άγκυρας- Μόσχας, οι οποίες φαίνεται ότι δεν κάμφθηκαν πλήρως στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τρίτη οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε και το πρωί της Τετάρτης τις απειλές και τα τελεσίγραφα προς τον συριακό στρατό, καλώντας τον να αποχωρήσει στις αρχικές θέσεις του, μακριά από τα δώδεκα τουρκικά παρατηρητήρια, δύο από τα οποία έχουν περικυκλωθεί πλήρως. Έδωσε, ωστόσο, περιθώριο έως το τέλος Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι αν δεν αποσυρθούν μέχρι τότε «την δουλειά αυτή θα την κάνει η Τουρκία». Από την πλευρά του, ο στρατός του Άσαντ αγνόησε τις απειλές και ήδη μέχρι το μεσημέρι είχε “καθαρίσει” την περιοχή γύρω από την Σαρακέμπ, καταλαμβάνοντας περισσότερα από είκοσι χωριά και στρατιωτικές θέσεις,

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια αντίδραση της Άγκυρας για τη νέα εξέλιξη. Αντίδραση υπάρχει όμως από τον ΟΗΕ, όπου συγκαλείται αύριο Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα την κατάσταση στην Ιντλίμπ. Την συνεδρίαση ζήτησαν Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με τον συριακό στρατό στην περιοχή.

Φταίει και η Λιβύη


Εντύπωση προκαλεί πάντως η σιωπή και η έλλειψη αντίδρασης από την πλευρά της Άγκυρας τις τελευταίες ώρες. Πολύ περισσότερο όταν οι πληροφορίες από το συνήθως καλά πληροφορημένο Συριακό Παρατηρητήριο ήθελαν τουρκικές δυνάμεις να έχουν αναπτυχθεί από χθες μέσα στην Σαρακέμπ. Τι απέγιναν άραγε αυτές οι στρατιωτικές δυνάμεις; Μπήκαν ή δεν μπήκαν στην πόλη;

Γιατί, αν όντως αναπτύχθηκαν στην Σαρακέμπ, αλλά μετά την επίθεση δεν αντέδρασαν και αποχώρησαν, τότε ο Ερντογάν είναι σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και μάλλον τα “καρφιά” που έριξε ο Λαβρόφ έπιασαν τόπο. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο τουρκικός στρατός θέλει να παραμείνει στην επαρχία της Ιντλίμπ, όχι μόνο γιατί είναι αντίθετος με περαιτέρω ενδυνάμωση του Άσαντ, αλλά και γιατί, αν για κάποιο λόγο αποχωρήσει από εκεί, θα τεθεί αυτομάτως και το θέμα της παρουσίας του στο Αφρίν.

Από την άλλη, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τζιχαντιστές, στέλνοντάς τους μισθοφόρους στην Λιβύη για να στηρίξουν την αμφισβητούμενη, παρά την διεθνή αναγνώριση, κυβέρνηση του Σάρατζ. Αυτή τη διαδικασία “κάρφωσε” για πρώτη φορά επισήμως, χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Μετά τη σύνοδο του Βερολίνου άλλωστε, η οποία προκλήθηκε από τις “ταρζανιές” του Ερντογάν, σχεδόν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας απαιτεί την απομάκρυνση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Σε αυτούς όμως περιλαμβάνονται και οι Ρώσοι μισθοφόροι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται δίπλα στον στρατάρχη Χαφτάρ, που αντιμάχεται τον “εκλεκτό” του Ερντογάν, Σάρατζ.

Πηγή: SL press



Βαγγέλης Σαρακινός: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου