Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Το Συναξάρι του Μέλλοντος μας!

Του Κωστή Μουδάτσου


Ζούμε σε μια εποχή που νομίζομε ότι τη περνούμε ζάχαρη! Πλάνη οικτρά! Εξαιτίας του κορωνοϊού ανησυχήσαμε και επιζητούμε να ξαναγυρίσομε στην προηγούμενη εποχή της αφθονίας. Δεν υπάρχουν πια ιερά τείχη προστασίας. Ας δούμε μερικές από τις κρίσεις και τις καταστροφές που έρχονται… Έρχονται απειλητικές και βίαιες! Ακούμε μα δεν δίνομε δεκάρα τσακιστή, τι σημαίνουν οι συνέπειες της βιοποικιλότητας. Ακούμε το τελεβίζιον και δεν δίνομε σημασία στους επιστήμονες, στους φιλοσόφους, στους ποιητές! Πριν λίγα χρόνια ο Μισέλ Λορώ είπε κι ελάλησε, αλλά δεν έδινε συνταγές για την κουζίνα, για να τον προσέξομε: «Ξαφνικά θα αρχίσουν οι καταστροφές:

Εισβολές νέων ειδών


Αδυναμία ελέγχου των ασθενειών και εμφάνιση νέων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και ασθενειών των φυτών. Απώλεια παραγωγικότητας των οικοσυστημάτων... κτλ»

Τέτοια έλεγε ο Λορώ ενώ οι οικολόγοι μιλάνε ότι θα μείνει ελεύθερο το πεδίο σε βλαβερούς οργανισμούς, τους οποίους δεν θα μπορούν να καταπολεμούν οι συνήθεις εχθροί. Άρα θα έχομε μεγάλες επιδημίες! Κι επειδή ζούμε όλοι σε ένα πλανητικό χωριό, ας μην αισθανόμαστε καθόλου ασφαλείς. Γι αυτό βλέπομε τους ειδικούς να φοβούνται σε κάθε νέα μορφή επιδημίας η μετάλλαξης των ιών.

Τα ήθη μας νοσούν και θέλομε πλαστουργούς της νέα ζωής, γιατί όσο βλέπομε τους φρικτούς κυβερνήτες να παραφρονούν, υποβαθμίζοντας τα Δημόσια συστήματα Υγείας, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσομε τα μελλοντικά προβλήματα. Οι μέλλοντες χρόνοι θα χαίρονται τους ικανούς, που θα μας απαλλάξουν από την παραφροσύνη των χαλασοχώρηδων. Ο Μαρτιν Μακ Κι έλεγε για την απειλή των μολύνσεων, «Δεν μπορώ να αποκλείσω την υπόθεση, μακροπρόθεσμα, ένας άγνωστος οργανισμός να εμφανιστεί και να εξαφανίσει τον Homo Sapiens».

Ένας ολόκληρος πλανήτης διολισθαίνει προς τη παρανοϊκή τρέλα! Πνευματική παράλυση και ηλιθιότητα. Η κλιματική αλλαγή και το πετρελαϊκό σοκ οδηγούν σε πολέμους που καταστρέφουν πολιτισμούς, οικονομίες, κοινωνίες και δίνουν δύναμη στους φανατισμένους τυράννους!

Η υπερθέρμανση του πλανήτη Γη μειώνει τις κατοικήσιμες ζώνες. Άρα θα έχομε καταρρεύσεις και μετακινήσεις πληθυσμών. Ας αναλογιστούμε το μεταναστευτικό πρόβλημα και ας φανταστούμε τι μέλλει γενέσθαι!

Η απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας θα βλάψει ανεπανόρθωτα τα συστήματα μεταφοράς. Η αγροτική οικονομία θα αποδιοργανωθεί χωρίς μηχανήματα, αυτοκίνητα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, επεξεργαστική βιομηχανία κτλ Οι θερινές ξηρασίες θα μειώσουν τη παραγωγή τροφίμων. Και όλα αυτά θα φέρουν μαζική ανεργία και ελλείψεις τροφίμων.

Οι βίαιοι πόλεμοι για τον έλεγχο του πετρελαίου θα συνεχιστούν. Ήδη βλέπομε τι γίνεται στη Μέση Ανατολή. Άγριοι πόλεμοι, βομβαρδισμοί, βιβλικές καταστροφές, πρόσφυγες… Η ενεργειακή κρίση θα καθηλώσει τη παγκόσμια οικονομία και ας ξεχάσομε την άφθονη και φτηνή ενέργεια. Πάει η επιφανειακή μας ευημερία!

Οι τροπικές ασθένειες και οι επιδημίες θα πολλαπλασιαστούν και οι ιατρικές υποδομές δεν θα καταφέρνουν να ανταποκριθούν. Αυτό θα διογκώσει τις ανισότητες στην ιατρική περίθαλψη.

Οι Ανεμοστρόβιλοι και οι Καύσωνες είναι ενδείξεις του τι μας περιμένει. Ας δούμε τα σημερινά και ας φανταστούμε το μέλλον.

Η αποψίλωση των δασών, των βουνών, οι εκπομπές αερίου εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Βάλτε ακόμη τις ασφαλτοποιήσεις της υπαίθρου, τους νέους αυτοκινητόδρομους σε όλο το πλανήτη, τις εξαφανίσεις ειδών, τη μόλυνση των υδάτων κτλ και ας αναλογιστούμε το ζοφερό μέλλον που μας προσμένει. Οι πλούσιοι και οι φρικτοί κυβερνήτες αγνοούν την επιστήμη και δεν καταλαβαίνουν τα οικολογικά θέματα. Εκείνοι που διαμορφώνουν τη κοινή γνώμη είναι αποκομμένοι από το κοινωνικό και οικολογικό περιβάλλον. Ο τρόπος που ζούνε τους εμποδίζει να δούνε τι τους περιστοιχίζει και να νοιώσουν τι μας αναμένει.

Ανάξια και άθλια μυαλά φρικτών κυβερνητών και άπληστων πλουσίων οδηγούν το πλανήτη στο χείλος της καταστροφής. Πλαστογραφούν και μας θέλουν εύπιστους ακροατές και αφελείς αναγνώστες. Αστοχασιά να τους ψηφίζουν οι λαοί και να τους χειροκροτάνε! Κι όσο θεωρούμε παραφροσύνη τη γνώση, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και τη σοφία, θα ζήσομε όλοι μαζί, τη καταστροφή μας.

Ζούμε σαν το ασθενή, που αφού γιατρευτεί στο δημόσιο νοσοκομείο, δοξάζει τα θεία για την αποκατάσταση της υγείας του, και ψηφίζει εκείνους που θέλουν να ξεπουλήσουν και να συρρικνώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Μειώνεται ο χρόνος αντίδρασης. Οι φρικτοί κυβερνήτες του πλανήτη κοιμούνται στον ύπνο του κέρδους και οδηγούν το καράβι στα βράχια. Μα ακόμη και η αριστερά πρέπει να προσπαθήσει πολύ, για να ενσωματώσει τα θέματα της οικολογίας και να ερμηνεύσει το σύγχρονο κόσμο και τις νέες προκλήσεις! Η οικολογική και η κοινωνική κρίση είναι οι δυο πλευρές του ίδιου νομίσματος! Της ίδιας καταστροφής! Κι όσο περνάει ο χρόνος θα επιταχύνεται η καταστροφή του πλανήτη, με όλο και πιο γοργούς ρυθμούς. Ας ακούσομε επιτέλους των σοφών ανθρώπων τις σοφές γνώμες και το κάλεσμα της ίδιας της Φύσης!

Κι επειδή ο καταπονημένος νους επιζητεί τόπους ήσυχους, ας φροντίσομε το πλανήτη, όσο είναι καιρός. Στο ταραγμένο κόσμο ας ευχηθούμε καλούς στοχασμούς, για τις τωρινές και τις μέλλουσες ασθένειες και καλά ξέτελα!



Κωστής Μουδάτσος: Σχετικά με τον συντάκτη