Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Η πανδημία χτυπά σκληρά τη γη των Ναβάχο

Τάσος Σαραντής


Με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους Covid-19 από οποιοδήποτε άλλο μέρος των ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη θεωρείται το επίκεντρο της νέας πανδημίας κορονοϊού από την έναρξη της επιδημίας. Ωστόσο στο Έθνος Ναβάχο, όπου ζει η μεγαλύτερη φυλή ιθαγενών στις ΗΠΑ, αναφέρουν ένα πιο ανησυχητικό κατά κεφαλή ποσοστό μόλυνσης σε λίγο περισσότερα από 27.000 τετραγωνικά μίλια γης στις νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Από τις 18 Μαΐου υπήρχαν 4.253 θετικά κρούσματα Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους και περισσότεροι από 146 θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στο Έθνος Ναβάχο. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα απογραφής των ΗΠΑ, το 2010 ζούσαν εκεί 173.667 ιθαγενείς, κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό μόλυνσης από τον κορονοϊό είναι 2,34%.

Παρ’ όλο που μπορεί να μην ακούγεται υψηλό ποσοστό, είναι σημαντικά υψηλότερο από το κατά κεφαλήν ποσοστό μόλυνσης της Νέας Υόρκης. Από τις 19 Μαΐου υπήρχαν 191.650 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 στη Νέα Υόρκη. Το 2018 η πόλη είχε εκτιμώμενο πληθυσμό 8.398.748 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, γεγονός που δίνει ποσοστό μόλυνσης περίπου 2,28%. Και παρ’ όλο που οι οργανισμοί υγείας και οι πόροι της Νέας Υόρκης πιέζονται εν μέσω της πανδημίας, γενικά εξακολουθούν να είναι πιο άφθονοι από αυτούς στο Έθνος Ναβάχο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων με κορονοϊό στους Ναβάχο ξεπέρασε τον αντίστοιχο της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ ανά 100.000 κατοίκους, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός των ιθαγενών είναι σχεδόν 25 φορές μικρότερος από αυτόν της Νέας Υόρκης (19,5 εκατομμύρια) και του Νιου Τζέρσεϊ (8,9 εκατομμύρια).

Αιτίες διασποράς



Όμως, παρά την επικινδυνότητα και την τραγικότητα της κατάστασης, οι κοινότητες των ιθαγενών της Αμερικής περίμεναν σχεδόν έξι εβδομάδες για να λάβουν το 60% του πακέτου ανακούφισης των οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατέθηκε στο πλαίσιο του νόμου CARES, ο οποίος ψηφίστηκε στην Ουάσινγκτον στις 18 Μαρτίου. Κι αυτό συνέβη μόνο μετά από μήνυση που κατέθεσε η τοπική κυβέρνηση. Αν και φαίνονται πολλά, τα χρήματα του πακέτου βοήθειας, που δόθηκαν πολύ αργά, είναι στην πραγματικότητα πολύ λίγα, αν αναλογιστεί κανείς ότι θα διατεθούν για σχεδόν 600 φυλές Αμερικανών ιθαγενών. Η εμφάνιση του κορονοϊού στο Έθνος Ναβάχο συνάντησε τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν και σε άλλες μειονοτικές ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα που συχνά εργάζονται σε θέσεις οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες αντιμετωπίζοντας υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης και άνθρωποι που δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως ισχύει και αλλού, υγειονομικοί υπάλληλοι υποπτεύονται ότι το ξέσπασμα του κορονοϊού στους Ναβάχο ενισχύθηκε από μια εκδήλωση στην οποία υπήρξε «υπερεξάπλωση» και συγκεκριμένα από μια συγκέντρωση που διοργανώθηκε από την Ευαγγελική Εκκλησία του Ναζωραίου στο Χιλχινβίτο και παρακολούθησαν άνθρωποι από όλο το Έθνος Ναβάχο. Ωστόσο ένας από τους λόγους για τη μαζική εξάπλωση του κορονοϊού είναι ότι οι Ναβάχο τείνουν να ζουν σε στενές συνοικίες με πολλές γενιές να συμβιώνουν σε ένα νοικοκυριό.

Για το 30 έως 40% του πληθυσμού, που δεν διαθέτει επαρκές τρεχούμενο νερό, είναι αδύνατο να πλένει τα χέρια του συχνά και σωστά, ενώ για κάποιους η εύρεση νερού απαιτεί ένα ταξίδι περίπου 40 μιλίων. Επιπλέον στην περιοχή υπάρχουν ήδη παράγοντες υψηλού κινδύνου συννοσηρότητας, όπως διαβήτης, πνευμονικοί νόσοι, υψηλή αρτηριακή πίεση, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις. Η κατάσταση της έκτακτης ανάγκης που διαμόρφωσε η πανδημία αντιμετωπίζεται από τα μόλις έξι νοσοκομεία και τα λίγα κέντρα υγείας που υπάρχουν στην περιοχή.

Το σύστημα δημόσιας υγείας της φυλής έχει φτάσει στα όριά του. Δεκαετίες παραμέλησης και ανεκπλήρωτες ανάγκες δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν αφήσει τις περιοχές που κατοικούν οι ιθαγενείς χωρίς βασικές υποδομές, όπως τρεχούμενο νερό και συστήματα αποχέτευσης, καθώς και αραιή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και μια μη χρηματοδοτούμενη υπηρεσία Υγείας. Όλα αυτά συνθέτουν τον απειλητικό για τη ζωή κίνδυνο που θέτει ο ιός στους ηλικιωμένους και σε ανοσοκατεσταλμένους. Οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής πάσχουν από την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού, όπως μάσκες και γάντια, για να βοηθήσουν κοινότητες με ήδη τρομερές ανισότητες στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών ποσοστών χρόνιων ασθενειών και του χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής.

Δυσανάλογο φορτίο



Αν και αναδύονται νέα δεδομένα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ανέφεραν ότι «τα τρέχοντα δεδομένα υποδηλώνουν ένα δυσανάλογο φορτίο ασθένειας και θανάτου μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων». Δυσανάλογα ποσοστά μόλυνσης από τον Covid-19 μεταξύ μειονοτήτων και φτωχότερων ανθρώπων αναφέρονται επίσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Στη Βομβάη, για παράδειγμα, καταργήθηκαν ορισμένοι περιορισμοί στη μεταποίηση, τη γεωργία και την αυτοαπασχόληση στις 4 Μαΐου, για να μειωθεί το βάρος για τους φτωχούς και άτυπους εργαζόμενους στον τομέα που αποτελούν την πλειονότητα του εργατικού δυναμικού της Ινδίας.

Ειδικά στη Νέα Υόρκη τα ποσοστά θνησιμότητας από τον κορονοϊό για τους μαύρους και τους Λατινοαμερικανούς «ήταν σημαντικά υψηλότερα από εκείνα των λευκών (45,2%) ή των Ασιατών (34,5%)» ανέφεραν τα CDC.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου