Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

WWF Ελλάς: Η καταστολή, αντί της πρόληψης, δεν σβήνει πυρκαγιές

Τάσος Σαραντής


Με την περιορισμένων δυνατοτήτων στρατηγική της καταστολής, αντί της πρόληψης, καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει τη φετινή αντιπυρική περίοδο, προειδοποιεί το WWF Ελλάς. Οι οιωνοί για φέτος το καλοκαίρι δεν είναι καλοί. Το 2019 καταγράφηκε ως ένα από τα θερμότερα έτη στην Ευρώπη, ο χειμώνας ήταν σχετικά ήπιος και τον Απρίλιο στη χώρα μας σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά δασικών πυρκαγιών. Ομοίως, σε παγκόσμιο επίπεδο οι πυρκαγιές είναι ήδη αυξημένες κατά 13% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019.

Παρ’ όλο που το τελευταίο διάστημα γίνονται θετικές κινήσεις για την ενίσχυση του κατασταλτικού μηχανισμού της χώρας, όπως η ανανέωση του στόλου οχημάτων, η πρόσληψη 1.300 εποχικών δασοπυροσβεστών, αυτές δεν αρκούν, επισημαίνει το WWF.

Για ακόμα μία χρονιά δεν έχει υλοποιηθεί μια σειρά από σημαντικά διαχειριστικά μέτρα σε δασικές εκτάσεις τα οποία θα είχαν στόχο την αειφορική διαχείριση των δασών, τη μείωση της καύσιμης ύλης και την εκτέλεση δασοτεχνικών έργων, όπως οι στεγασμένες αντιπυρικές ζώνες. Επιπλέον, δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα τοπικά σχέδια πρόληψης δασικών πυρκαγιών υπό την ευθύνη των κατά τόπους ΟΤΑ και την επίβλεψη από την κυβέρνηση, τα οποία ιδανικά θα περιλάμβαναν προτάσεις για αντιπυρικά έργα και υποδομές, αναγνώριση κινδύνων και θα βασίζονταν σε μια σοβαρή στατιστική ανάλυση των αιτιών σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα, η Δασική Υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, ενώ ο νέος Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων, ο οποίος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- μια νέα προσπάθεια αξιοποίησης των εθελοντών, παραμένει ακόμα ανεφάρμοστος.

Στην Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια (τουλάχιστον 30%), μια σοβαρή και τακτική εκστρατεία ενημέρωσης θα εξασφάλιζε την ενεργό συμμετοχή της κοινωνίας, ώστε αυτή να μην παραμένει αμέτοχη σε ένα, εν τέλει, κοινωνικό ζήτημα όπως αυτό των πυρκαγιών. Εξάλλου, δεν έχει γίνει και πάλι επαναξιολόγηση σε εθνικό επίπεδο του κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις (η τελευταία ήταν το μακρινό 1980), ώστε να υπάρχει κατάλληλος σχεδιασμός αλλά και στρατηγική ιεράρχηση των δράσεων πρόληψης, αναφέρει το WWF.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου