Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Η Μύκονος και η ...ανοησία της αγέλης

Κώστας Γρίβας


Εδώ και πολλά χρόνια, η Μύκονος και το τουριστικό της μοντέλο αντιπροσωπεύει το πιο παρακμιακό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και το πιο στρεβλό και παθογενές μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Η Μύκονος έχει εξελιχθεί σε έναν χώρο εκδήλωσης χυδαίας επίδειξης πλούτου και ναρκισσιστικών συμπεριφορών, σε έναν χώρο όπου συναγελάζεται, συμβιεί και χαριεντίζεται το οργανωμένο έγκλημα με την παρασιτική μεγαλοαστική τάξη.

Την τάξη η οποία πλούτισε τις προηγούμενες δεκαετίες διαγουμίζοντας τον εθνικό πλούτο και το ευρωπαϊκό χρήμα, οδηγώντας την Ελλάδα στην κατάσταση που είναι σήμερα. Κοντά σε αυτούς μαφιόζοι και ολιγάρχες από τις χώρες της πρώην Σοβιετική Ένωσης, Άραβες και Τούρκοι που έρχονται να σκορπίσουν ευρώ και δολάρια, ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο σε χοντροκοπιά και εγωπάθεια. Και φυσικά, ελάχιστο από αυτό το χρήμα βρίσκει τον δρόμο του προς τα κρατικά ταμεία, αφού η φοροδιαφυγή είναι ο κανόνας.

Άρα, η εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξαν οι αγέλες των ανεύθυνων νεόπλουτων, συνωστιζόμενοι σε μπαρ και βίλες εν μέσω πανδημίας, αδιαφορώντας προκλητικά για τις δυνητικές συνέπειες που θα έχει η "διασκέδασή" τους, δεν είναι κάτι παράξενο. Αντιθέτως, είναι η φυσιολογική για αυτούς συμπεριφορά. Και εδώ φαίνεται ξεκάθαρα πως το μοντέλο της "βαριάς βιομηχανίας" του τουρισμού με ατμομηχανή τη Μύκονο, δεν είναι απλά ατελές, ή αντιπαραγωγικό. Είναι εγκληματικό.

Κι αυτό όχι μόνο γιατί έχει εγκλωβίσει την Ελλάδα σε έναν άκρως επισφαλή τομέα οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κυρίως γιατί καλλιεργεί και πριμοδοτεί τον μηδενιστικό ατομικισμό και τον παρασιτικό πλουτισμό εις βάρος της κοινωνίας. Άρα, το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό μοντέλο της Μυκόνου και κάθε άλλης "Μυκόνου" στον ελλαδικό χώρο, θα πρέπει να πεθάνει και να αντικατασταθεί με ένα άλλο που θα δίνει έμφαση στην παραγωγή και την υγιή οικονομία, αν θέλουμε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Η Μύκονος, λοιπόν, delenda est!

Πηγή: slpress.gr



Κώστας Γρίβας: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου