Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Το σκωτσέζικο ντους της Μόσχας στον Ερντογάν

Του Απόστολου Αποστολόπουλου


Το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα αεροπλάνο με επιβάτες τους Ρώσους υπουργούς Εξωτερικών Λαβρόφ και Άμυνας Σοϊγκού δεν ολοκλήρωσε την πτήση του προς Κωνσταντινούπολη, αλλά έστριψε και προσγειώθηκε στη Σεβαστούπολη. Η συνάντησή τους με τον Τσαβούσογλου ματαιώθηκε. Αιτία ήταν διαφωνίες στο θέμα της Λιβύης.

Το επεισόδιο θεωρώ ότι επιβεβαιώνει πως ούτε η Ρωσία, ούτε και οι ΗΠΑ, έχουν συμφέρον να επιτρέψουν στην Τουρκία να αποκτήσει σταθερή, αυτοδύναμη ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Και δεν θα της το επιτρέψουν, ούτε η μια, ούτε η άλλη. Στο προσκήνιο ο Ερντογάν φαίνεται ότι υλοποιεί σταδιακά τα σχέδια του. Ωστόσο ο Ερντογάν δεν έχει εξασφαλίσει τίποτα το σταθερό και μόνιμο.

Είναι ίσως τόσο ευάλωτος, όσο ήταν ο Βενιζέλος όταν θριάμβευε με τη Συνθήκη των Σεβρών, λίγο πριν από την καταστροφή της Σμύρνης. Η ματαίωση της πτήσης ήταν προσβλητική και το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς τον Ερντογάν ότι δεν είναι, ούτε θα γίνει ισότιμος. Ούτε καν περιφερειακή δύναμη, όπως φιλοδοξεί. Μια τόσο περιφρονητική συμπεριφορά δεν είναι κίνηση ξαφνικής οργής από ψυχρόαιμους όπως ο Λαβρόφ, αλλά έχει προσχεδιαστεί και αποβλέπει στον φρονιματισμό του αλαζόνα συνέταιρου.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τους Τούρκους που προχωρούσαν να πάρουν τη Σύρτη. επιβεβαιώνοντας τη σκληρή στάση τους. Οι Τούρκοι ζήτησαν εξηγήσεις από τον Πεσκόφ, εκπρόσωπο του Πούτιν, αλλά οι Ρώσοι παίζοντας το παιχνίδι "από τον Άννα στον Καϊάφα", τους παρέπεμψαν μια βαθμίδα χαμηλότερα, στην εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα για εξηγήσεις. Η Ζαχάροβα (της απολύτου εμπιστοσύνης του Πούτιν και Λαβρόφ), θα διοριστεί, λένε, πρεσβευτής στην Ελλάδα, απέναντι (θα λέγαμε) στον Πάϊατ. Αν επαληθευτεί να περιμένουμε εκπλήξεις, ας ανασκουμπωθούμε, η Ελλάδα γίνεται κέντρο εξελίξεων.

Μία αποκαλυπτική συνέντευξη


Πριν από ένα-δυο φεγγάρια ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέϊ Μάσλοφ είπε (σύμφωνα με τις εντολές από τη Μόσχα, ευθυγραμμισμένες με τη δυτική οπτική), ότι αν υπάρξει αντιπαράθεση με την Τουρκία, η Ελλάδα θα είναι μόνη της. Ένα δωράκι στον Ερντογάν! Το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως, άλλαξαν οι εντολές και ο Μάσλοφ, με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, έστρωσε χαλί φιλίας και στήριξης στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία. Οι Ρώσοι ήλπιζαν, φαίνεται, προ διμήνου ότι ο Ερντογάν θα ήταν συνεννοήσιμος.

Όταν πείσθηκαν ότι έκαναν λάθος, το δωράκι έγινε χαστούκι. Επικρατούσα άποψη είναι ότι ένοπλη αναμέτρηση Ελλάδας-Τουρκίας είναι η χαρά της Ρωσίας, επειδή θα καταρρεύσει η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο Τραμπ, όμως, απειλεί ήδη με διάλυση τη Συμμαχία, θεωρώντας την "obsolete", παρωχημένη. Οι Γερμανοί μιλούν για αυτόνομη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη. Ο Μακρόν δηλώνει ότι το ΝΑΤΟ έχει πάθει εγκεφαλικό. Λείπει μόνο η ευνοϊκή συγκυρία, ώστε οι τρεις επιθυμίες να γίνουν μια πραγματικότητα.

Οι συνομιλίες Ρωσίας-Τουρκίας για τη Λιβύη θα συνεχιστούν (δήλωσαν και οι δυο πλευρές) με δεδομένο το ρωσικό χαστούκι. Ο Ερντογάν θέλει να ελέγχει τα λιβυκά πετρέλαια και να επηρεάζει τμήμα της Μεσογείου, αυτό τον πονάει. Και εκεί τον χτύπησαν οι Ρώσοι. Ανοίγεται προοπτική όπου ΗΠΑ και Ρωσία θα παίζουν το θεατρικό "οι γάτοι με το ποντικάκι Ερντογάν" και εμείς θα προτάσσουμε τα στήθη μας στις απειλές του.

Αν οι μεγάλες δυνάμεις αποφασίσουν να μας αναθέσουν ένα τέτοιο ρόλο, εκόντες-άκοντες θα τον επωμισθούμε. Ο Μάσλοφ είπε, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα πρέπει να μετέχει στις «πολυμερείς προσπάθειες» επίλυσης του λιβυκού. Το δώρο έχει τη γλύκα του, αλλά το γλυκό μπορεί να έχει δηλητήριο. Ιδίως αν βλέπεις τον εαυτό σου μόνο στο ρόλο του πειθήνιου υπηρέτη. Έχοντας την αυταπάτη ότι αν προσκυνάς θα σε αφήσουν στην ησυχία σου, για την ακρίβεια ότι θα σε αφήσουν στην κακομοιριά σου.

Η δουλοπρέπεια των ελληνικών ελίτ


Η ελληνική ελίτ δεν καταλαβαίνει ότι αν οι ισχυροί παίκτες σε χρειαστούν, θα σε βγάλουν από τη ναφθαλίνη και θα σε βάλουν στα κάρβουνα. Ρώσοι και Αμερικάνοι ενοχλούνται από τον Ερντογάν επειδή θέλει μερίδιο από πράγματα που θεωρούν ιδιοκτησία τους και μιλάει σαν μεγάλη δύναμη, ενώ μετά βίας φοράει το κοστούμι του γίγαντα με πήλινα πόδια. Αν η Τουρκία ήταν πολιτικά και στρατιωτικά τόσο ισχυρή, όσο καυχάται, θα μας είχε ήδη επιτεθεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.

Κατά τα άλλα, οι ανόητοι θα μιλάνε στην Αθήνα για το "ξανθό γένος", ενώ άλλοι ανόητοι θα λένε για τους «πάντα προδότες Ρώσους». Οι ισχυροί παίκτες, Μόσχα και Ουάσιγκτον, αδιαφορούν για τις ηλιθιότητες και τις δουλοπρέπειες των μικρών, όπως πχ η αποπομπή των Ρώσων διπλωματών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο ισχυρός παίκτης μπορεί να είναι φιλικός το πρωί, τυπικά ευγενής το μεσημέρι, εχθρικός το απόγευμα και αύριο βλέπουμε.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής κ. Παϊατ επανέλαβε ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, σε συγχορδία με τον κ. Μάσλοφ που είπε το ίδιο. Και πρόσθεσε ότι «είμαστε σε στενή επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών» και πως ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης «δεν συνάδει με τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας». Τη «στενή επικοινωνία» Αθήνας-Μόσχας την ακούμε πρώτη φορά, εκτός αν σε κάποια σκοτεινή γωνιά, οι δυο μεγάλοι συντονίζονται και απομένουν μόνο οι εθνομηδενιστές, ως "άχρηστοι ηλίθιοι", να ψέλνουν προς το Μαξίμου «Τσοβόλα δώστα όλα»!

Αντί επιλόγου, να σημειώσουμε πως τα ελληνικά ΜΜΕ απέφυγαν να προβάλλουν την αποκάλυψη ότι ο Ερντογάν είχε καταρτίσει σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα (και την Αρμενία) από το 2014. Η ύπαρξη του σχεδίου (αλλά όχι οι λεπτομέρειές του) αποκαλύφθηκε, υποτίθεται εκ τύχης το 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.

Το πιο ενδιαφέρον σημείο είναι η αναφορά σε Σελτζούκο ναύαρχο που είχε καταλάβει τα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος και Ρόδος, αλλά τα ανάκτησε σχεδόν αμέσως ο Βυζαντινός στρατηγός Θαλασσινός καταστρέφοντας τον τουρκικό στόλο. Ο Ερντογάν ασκεί εκφοβισμό. Αν πετύχει, είναι η μισή νίκη.

Πηγή: slpress.gr



Απόστολος Αποστολόπουλος: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου