Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Δελτία θυέλλης, καλοκαιρινά και φθινοπωρινά

Το editorial του Δρόμου της Αριστεράς που κυκλοφορεί σήμερα Σάββατο 11 / 07 / 2020 στα περίπτερα


Τα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης επισυμβαίνουν σε ένα τοπίο δυσοσμίας και σκανδάλων που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνονται να συνδέονται, αλλά είναι μέσα στη λογική της λειτουργίας του συστήματος, στο πλαίσιο αλλαγών και ευθυγραμμίσεων που επιζητούνται σε εθνικά κυρίως θέματα, καθώς και πολλαπλών μηνυμάτων-εκβιασμών προς διάφορες πλευρές.

Η κυβέρνηση μπορεί να φαίνεται ότι κάνει περίπατο, ιδίως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα χάλια που παρουσιάζει. Αλλά και το δικό της μαγαζί τρίζει: εσωτερικές ομαδοποιήσεις (σαμαρικοί, καραμανλικοί, μπακογιαννικοί, μητσοτακικοί) συνωστίζονται, ενώ είναι φανερή η πίεση για μια διευθέτηση με την Τουρκία «α λα Πρέσπες», που θα στοιχίσει πολύ στον Κ. Μητσοτάκη. Οι πιέσεις από Αμερικανούς, Γερμανούς και Ε.Ε. για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν ενταθεί, και μάλλον έχουν τεθεί και προθεσμίες.

Όμως οι θύελλες δεν αφορούν (μόνο) τα σκάνδαλα και τις πιέσεις για υποχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία.

Η πανδημία καλά κρατεί και οι πύλες εισόδου των τουριστών είναι ανοικτές, χάρη στην τυχοδιωκτική στάση της κυβέρνησης. Οι αριθμοί αφίξεων είναι χαμηλοί ενώ ο ρυθμός κρουσμάτων αυξάνεται, και η πανδημία δυναμώνει στα Βαλκάνια. Ο λόγος είναι απλός: πολλοί μετανάστες εργαζόμενοι σε ευρωπαϊκές χώρες επιστρέφουν στις πατρίδες τους και φέρνουν μαζί τους τον κορωνοϊό. Έτσι είναι ανοικτό πάντα το μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας και της στήριξης όχι του τουρισμού, αλλά του δημόσιου συστήματος υγείας για ένα δεύτερο κύμα.

Η οικονομική κρίση αρχίζει να δείχνει τα δόντια της – όσο κι αν το αποκρύβουν τα ΜΜΕ που εισέπραξαν μεγάλο μέρος από τα 20 εκατομμύρια. Η ανεργία θα εκτοξευθεί, ο τουρισμός θα κινηθεί σε πενιχρά επίπεδα, και όλες οι εκθέσεις μιλάνε για πολύ μεγάλη ύφεση. Η χώρα θα καταφύγει ξανά σε δανεισμό με όρους μνημονίων.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Ν.Δ. βιάζεται να ψηφίσει πολλά νομοσχέδια τώρα, κατακαλόκαιρο, γιατί ξέρει ότι έρχονται θύελλες και θέλει να προλάβει. Εργασιακές σχέσεις, παιδεία, ενέργεια, περιβάλλον, μπουλντόζες στο Ελληνικό, διαδηλώσεις κ.λπ. μοιάζουν ως περίπατος της Ν.Δ., και έχει τη στήριξη όλων των ομίλων για αυτά τα ζητήματα.

Η βιασύνη συνδέεται με ένα άλλο γεγονός: Θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Ο Μητσοτάκης πιέζεται να επιλέξει εκλογές το φθινόπωρο (ως καλύτερη λύση για αυτόν), όμως ξέρει ότι οι Μεγάλοι μπορεί να θέλουν ευρύτερα κυβερνητικά σχήματα για να περάσουν όλα όσα θέλουν.

Υπάρχει πάντα –για όλους– ένας απρόβλεπτος παράγοντας. Πώς θα αντιδράσει ο λαός απέναντι σε αυτά που έρχονται; Γιατί ισχύει πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει σταθεροποίηση, ιδιαίτερα σε περίοδο ανέμων και θυελλών. Όσο κι αν κάνουν τους ξένοιαστους, το υπολογίζουν…

Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος της Αριστεράς: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου