Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Αγαίο - τι είναι αυτό που προτείνει η ηγεσία του ΚΚΕ;

Σωτήρης Βλάχος


Η αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο κάνει μια πολεμική αναμέτρηση ολοένα και πιο πιθανή.

Κεντρικό σημείο στην πρόσφατη αύξηση της έντασης, αποτελεί η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης, η οποία σωστά θεωρείται ως μια προκλητική συμφωνία.

Η στρατιωτική συνεργασία όμως Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι το ίδιο προκλητική πράξη. Και αποτελεί ότι καλύτερο στα χέρια του Ερτογάν. Του δίνει επιχειρήματα για να πείσει τον Τουρκικό λαό ότι η Ελλάδα, που δεν διστάζει να κάνει συμμαχίες με ένα κράτος δολοφόνο, είναι ένας ανήθικος γείτονας από τον οποίο μπορείς να αναμένεις τα πάντα, εκτός από ένα έντιμο συμβιβασμό.

Ότι η Τουρκία του Ερτογάν έχει «ιμπεριαλιστικές» διαθέσεις, είναι μια πάγια θέση του ΚΚΕ. Η Ελλάδα των συμμαχιών με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ, τι διαθέσεις δείχνει να έχει;

Στα σίγουρα στις εξελίξεις στο Αιγαίο υπάρχει το αποτύπωμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στους οποίους συμμετέχει η Τούρκικη αστική τάξη. Τι γίνεται όμως με την Ελληνική και Ελληνοκυπριακή αστική τάξη; Συμμετέχουν σε αυτούς τους σχεδιασμούς με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα, ή είναι απλά θύματα αυτών των σχεδιασμών;

Στο δεύτερο συμπέρασμα οδηγούν κείμενα του Ριζοσπάστη.

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται προ πολλού στο κρεβάτι του Προκρούστη στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπό την «υψηλή εποπτεία» των ΗΠΑ, με επίδικο το πώς θα τρέξουν οι «μπίζνες» του κεφαλαίου και οι ευρωΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην Ανατολική Μεσόγειο» (Ριζοσπάστης, Τετάρτη 24 του Ιούνη).

Τέτοιες θέσεις εμφανίζονται επανειλημμένα στον Ριζοσπάστη. Θέσεις που παρουσιάζουν την Τουρκία συμμέτοχο στους Ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αλλά τις Ελλάδα και Κύπρο απλά θύματά τους.

Το μόνο για το οποίο μπορεί να προετοιμάζει τον Ελληνικό λαό και τους Ελληνοκύπριους μια τέτοια θέση, είναι ένα «ηρωικό» πόλεμο για να μπει φραγμός στις «ιμπεριαλιστικές πολτικές που εξυπηρετούν τους Τούρκους».

Για να αντισταθεί στην προοπτική του πολέμου το ΚΚΕ, θα έπρεπε να αναδεικνύει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η ελληνική ολιγαρχία και δεξιά δεν είναι λιγότερο υπεύθυνες για τις εξελίξεις. Και ότι το μόνο τους κίνητρο, όπως και της τουρκικής ολιγαρχίας, είναι η υπεράσπιση των δικών τους ταξικών συμφερόντων που τίποτε δεν έχουν να κάνουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Ταυτόχρονα η ανοικτή έκκληση στον Τούρκικο λαό για κοινή πάλη ενάντια στον πόλεμο θα έπρεπε να είναι καθημερινή τους ενασχόληση.

Δεν χρειάζεται καν να υποδείξουμε στο ΚΚΕ πια μορφή θα έπρεπε να έχουν αυτές οι εκκλήσεις προς τον τουρκικό λαό, που θα προετοιμάζουν και τον ελληνικό ανάλογα. Πρότυπο για εμάς είναι μια εξαιρετική κοινή ανακοίνωση ΚΚ Ελλάδας – ΚΚ Τουρκίας για τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις, που δημοσιεύτηκε στον ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟ, στις 20/01/2020:

«Τα Κομμουνιστικά Κόμματα Ελλάδας και Τουρκίας με την κοινή μας τοποθέτηση επιδιώκουμε να παρέμβουμε στις επικίνδυνες και ανησυχητικές εξελίξεις που διαμορφώνονται στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που προκαλούνται από κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να σύρουν τους δύο λαούς σε αιματηρές περιπέτειες για τα δικά τους συμφέροντα».

«Στον “φαύλο κύκλο” των ανταγωνισμών για τα συμφέροντα των μονοπωλίων συμμετέχουν διάφορα καπιταλιστικά κράτη και μεταξύ αυτών η Τουρκία και η Ελλάδα…»

«Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν μπορούν να προσμένουν τίποτα το θετικό για τις εξελίξεις..»

«Οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Έχουν συμφέρον να διεκδικήσουν να ζούνε ειρηνικά…»

«Εναντιωνόμαστε σε κάθε περίπτωση θερμού επεισοδίου και πολεμικής εμπλοκής…»

«Καταγγέλλουμε πως τα σχέδια για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο… αποσκοπούν στο να βάλουν στο χέρι τα ξένα και ντόπια μονοπώλια, τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών… Η εργατική τάξη, οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από αυτά τα σχέδια».

Πηγή: socialistikiekfrasi.com



Σωτήρης Βλάχος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου