Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020

Αφήστε τον Βαγγέλη «μου», το «Παιδί» μου Ελεύθερο

Γιάννης Περάκης


Βράδυ Κυριακής. Κάθομαι στην ασφάλεια του γραφείου μου και ενημερώνομε από το διαδίκτυο. Το απόγευμα κυλάει ήσυχα. Αίφνης το μάτι μου θολώνει. Διαβάζω ότι ένας 14χρονος κρατείται στην ΓΑΔΑ από την Πέμπτη. Ρωτάω τον εαυτό μου, άραγε τι έκανε;

Ήταν dealer ναρκωτικών, μήπως νταβατζής ή μήπως επιτέθηκε σ’ έναν «άγγελο» των ΜΑΤ;

Όχι το «παιδί» μου δεν διέπραξε τέτοιου είδους κακούργημα. Απλά ήταν ο Πρόεδρος ( το Π με κεφαλαία) του 15μελούς στο σχολείο του.

Διαβάζω... «Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στο χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο, όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης, τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά, πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα. Παρ’ όλα αυτά όμως συλλαμβάνεται, μεταφέρεται στη ΓΑΔΑ, όπου με τη διαδικασία του αυτοφώρου θα δικαστεί τη Δευτέρα το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος (Δευτέρα 17/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00).

Στην ηλικία των 14σσάρων το «παιδί» μου, έλεγε.... 
 
«Βρε εγώ γλίτωσα και δεν είμαι πλέον σαν κι εσάς. Και χόρτασα. Και λεφτά. Και οικογένεια κι αγάπη. Κυρίως αγάπη. Εγώ, που μέχρι πέρυσι, αν με άγγιζες ακόμα και εξ αποστάσεως, ούρλιαζα «πίσω μου σ’ έχω σατανά». Εγώ χόρτασα. Ένα χειμώνα αγάπη. Μια άνοιξη ελπίδα. Κι ένα καλοκαίρι προοπτική. Ολόκληρο προοπτικές. Εγώ, ο ξεγραμμένος. Χρειάστηκε να ξεγραφτώ για να μπορέσω και να συμμορφωθώ και να αγαπήσω και να αγγίξω και να ανταποδώσω και τα πάντα»... (Παραφράζοντας τα λόγια της Μαλβίνας Κάραλη).

«Τσακιστείτε» όλοι σας, Κουτσούμπας, Τσίπρας, Βαρουφάκης και όποιος άλλος θέλει να παραβρεθείτε στην Ευελπίδων την Δευτέρα 17/10 κτήριο 9 και ώρα 11:00. Νάστε σίγουροι ότι η παρουσία σας θα είναι η πλέον σοβαρή πολιτική δουλειά.

Γιάννης Περάκης

Οικονομολόγος

 "Λίγες μέρες πριν είχε εκλεγεί στο 15μελές του σχολείου του και ψηφίστηκε στη θέση του γραμματέα. Αποτελεί ένα από τα ενεργά και μυαλωμένα παιδιά του σχολείου, που ξεχωρίζει μέσα στη μικρή σχολική κοινότητα του γυμνασίου μας. Η αλήθεια είναι ότι βρέθηκε στον λάθος τόπο τη λάθος στιγμή. Όχι μόνο γιατί την ώρα που ψώνιζε από μαγαζί, ο μαγαζάτορας τούς πέταξε έξω, μιας και λόγω της έκρυθμης κατάστασης αποφάσισε να κλείσει. Όχι μόνο γιατί αμέσως μετά, στο σωρό, πιάστηκε χωρίς να ξέρει καν το λόγο, χωρίς να έχει τίποτα πάνω του που να δηλώνει και να αποδεικνύει «κακουργηματική» πρόθεση. Αλλά και γιατί ζει σε μία χώρα που οι ελευθερίες δοκιμάζονται, όπου οι νέοι απαγορεύεται να ομιλούν, όπου τα δημοκρατικά δικαιώματα συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης. Όπου η μόνιμη απάντηση σε οτιδήποτε είναι πρώτα η βία και μάλιστα απέναντι σε παιδιά και μετά όλα τα άλλα

Στο Βαγγέλη περάσαν χειροπέδες την Πέμπτη. Μέχρι την Δευτέρα θα έχει περάσει 3 άγρια βράδια φιλοξενούμενος στην ΓΑΔΑ, χωρίς κανείς να μπορεί να τον δει, παρά μόνο ο δικηγόρος της οικογένειάς του. Και είναι 14 χρονών… Ο Βαγγέλης έκανε το λάθος να ζει σε μία εποχή τεράτων. Μία επίφαση Δημοκρατίας κορόιδευε το καλοκαίρι αυξάνοντας τον αριθμό των συμμαθητών του μέσα στην τάξη. Μετά κάποιοι τον γελοιοποιούσαν παραγγέλνοντας μάσκες που θα τον προστάτευαν σε μέγεθος ανθρώπου που ο Δαρβίνος δεν έχει καταγράψει. Μετά τον συνέλαβαν. Η θέση του Βαγγέλη και του κάθε Βαγγέλη είναι στο σχολείο του, να μαθαίνει και να διδάσκεται από τον πλούτο της γνώσης που τον περιβάλλει, να ασκεί τα δικαιώματα του και να μαθαίνει τις υποχρεώσεις του, γευόμενος μια ζωή που οι ελευθερίες που γενιές πάλεψαν για να υπάρχουν θα υπάρχουν και γι' αυτόν.

Θέλουμε το Βαγγέλη κοντά μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωσή του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά.

Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Βαγγέλης Γρηγορίου πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του».

Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου