Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Ο "φίλος" μας Μπάιντεν και οι καμπάνες που δεν θα χτυπήσουν

Βενιζέλος Κώστας


Φεύγει ο Τραμπ, αναλαμβάνει από σήμερα ο Μπάιντεν. Τι αλλάζει; Για τους Αμερικανούς πολλά, ελπίζοντας πως θα ξεπερασθούν οι διχαστικές ακραίες εκφράσεις στην κοινωνία τους. Τι να περιμένουμε, όμως, Ελλάδα και Κύπρος από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν; Για να περιμένει κανείς οτιδήποτε πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους.

Να υπάρχει ένα πλαίσιο κινήσεων και να μην ακολουθούν ή να σύρονται σε εξελίξεις, όπως στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη και στις διερευνητικές επαφές. Και στις δύο διαδικασίες, εάν η συμμετοχή δεν ήταν μόνο για να μην εκτεθούμε ή να κατηγορηθούμε, θα ήταν πολύ διαφορετικά. Η διαχείριση των εξελίξεων, όταν γίνεται με φοβικά σύνδρομα και κάτω από πιέσεις, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, είτε με νέο αδιέξοδο είτε πληρώνοντας τον λογαριασμό.

Υπάρχουν εκτιμήσεις, σε σχέση με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, που θεωρούν πως ο "φιλέλληνας" Μπάιντεν θα βοηθήσει Ελλάδα και Κύπρο. Πώς; Έχουμε ξεκάθαρες επιδιώξεις, πλην τις επαναλαμβανόμενες, copy paste τοποθετήσεις, που εδράζονται σε διαχρονικές συνθηματολογίες; Και γιατί να βοηθήσει; Ο Μπάιντεν συνδέεται με την ομογένεια από τα πρώτα βήματα του στην πολιτική.

Έχει αναπτύξει καλές φιλικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μάλιστα τον φιλοξένησε στην διάρκεια δείπνου και στο σπίτι του στη Λεμεσό. Ήταν δε και μεταξύ εκείνων που επισκέφθηκαν τον Κύπριο Πρόεδρο, όταν υποβλήθηκε σε εγχείρηση στη Νέα Υόρκη. Όλα αυτά στην πολιτική μετρούν μέχρι του σημείου που ξεκινούν τα συμφέροντα.

Η διπλωματία της "πίσω πόρτας"

Στο προεδρικό θα θυμούνται εκείνη τη θυελλώδη συνάντηση που είχε γίνει στην Νέα Υόρκη με τον κύριο Μπάιντεν, όταν ο Κύπριος Πρόεδρος δεν πίστευε τι άκουγαν τα αυτιά του, τι του έλεγε ο κατά τα άλλα "φίλος" του. Ο τότε Αμερικανός αντιπρόεδρος ήταν επίμονος και εν πολλοίς επιθετικός σε σχέση με τα "βήματα", που καλείτο να κάνει η Λευκωσία στο Κυπριακό και όχι η Άγκυρα! Ο Τραμπ, ως γνωστό, είχε στραμμένη την προσοχή του στην Τουρκία και δημιούργησε μη θεσμικά κανάλια επικοινωνίας με την Άγκυρα, την γνωστή "διπλωματία των γαμπρούδων"!

Η διπλωματία της «πίσω πόρτας», όπως είχε χαρακτηρίσει ο γαμπρός του Ερντογάν Αλμπαϊράκ την συνεργασία του με τον γαμπρό του Τραμπ, τον Κούσνερ, έχει τερματιστεί εδώ και καιρό. Τέτοια κανάλια δεν αναμένεται να υπάρξουν γιατί, μεταξύ άλλων, είχαν και το στοιχείο των προσωπικών συμφερόντων. Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρξουν γιατί δεν ήταν νομιμοποιημένα θεσμικά.

Το επιτελείο εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Μπάιντεν, εκφράζει το βαθύ κράτος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ. Οι περισσότεροι είχαν αξιοποιηθεί και επί της εποχής της Χίλαρι Κλίντον στο υπουργείο Εξωτερικών. Σημειώνεται ιδιαίτερα από το νέο επιτελείο η επιστροφή της Βικτώρια Νούλαντ, που χρεώνεται την συμφωνία Αναστασιάδη- Έρογλου τον Φεβρουρίου του 2014 και της Αμάντα Σλόατ, γνωστές για τις απόψεις τους έναντι των κυπριακών θέσεων!

Η προσέγγιση τους, όπως και του Μπάιντεν, όπως και του υπουργού Εξωτερικών που έχει επιλέξει του Άντονι Μπλίνκεν, είναι πως θα πρέπει η κατοχική Τουρκία να μην φύγει από το δυτικό μαντρί. Δεν θέλουν να αφήσουν τον Ερντογάν στην αγκαλιά του Πούτιν. Αυτό αφορά τα συμφέροντα των ΗΠΑ και η επιδίωξη αυτή, ελπίζουμε, είναι να μην λειτουργήσει σε βάρος μας.

Οι ΗΠΑ μας θεωρούν δεδομένους

Δεν πρέπει να είμαστε στις παράπλευρες απώλειες, στα ενδεχόμενα ανταλλάγματα, αυτής της αμερικανοτουρκικής προσέγγισης. Αυτό όμως δεν θα γίνει με παρακάλια, αλλά με πρωτοβουλίες. Οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην περιοχή μας και η Κύπρος προσφέρει διευκολύνσεις χωρίς ανταλλάγματα. Την ίδια ώρα, είναι απολύτως σαφές πως η προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ευνοεί τους αμερικανικούς σχεδιασμούς και τους διευκολύνει σημαντικά.

Η Ουάσιγκτον, υπό την νέα κυβέρνηση, θα αξιοποιήσει τις συμμαχίες με την ΕΕ για να αντιμετωπίσει τόσο τη Ρωσία, όσο και την Κίνα, αλλά και να ενισχύσει τις γέφυρες επικοινωνίας με την κατοχική Τουρκία. Δεν θα πρέπει όμως να σπεύδει κανείς να προεξοφλήσει την αμερικανική στάση. Εκείνο, που θα πρέπει να γίνει, είναι κινήσεις προς τη νέα αμερικανική κυβέρνηση για να τεθούν εκ των προτέρων ζητήματα, τα οποία μας επηρεάζουν.

Οι ΗΠΑ προφανώς θεωρούν δεδομένες την Ελλάδα και την Κύπρο, για αυτό και θέλουν να καθορίζουν τους φίλους μας και δεν θα ασχοληθούν μαζί τους. Θα ασχοληθούν με τον θορυβοποιό Ερντογάν. Αυτό να το προσέξουν σε Αθήνα και Λευκωσία και να προσπαθήσουν να το αλλάξουν, για να μην βρεθούμε να είμαστε τα "δώρα" προς την Άγκυρα. 

Πηγή:slpress.gr


Κώστας Βενιζέλος Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου