Τρίτη 13 Απριλίου 2021

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ Προωθούν την κατάργηση κάθε δικλείδας ασφαλείας για την ψήφο των αποδήμων - ΚΚΕ: Να σταματήσουν τα πολιτικά παιχνίδια και η συμπαιγνία




Σε απόλυτη συμπαιγνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ σπεύδει να αλλάξει τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων, καταργώντας κάθε δικλείδα ασφαλείας απέναντι στον κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Σαν έτοιμη από καιρό, και αξιοποιώντας ως «λαγό» τη στάση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη, με απόφαση του πρωθυπουργού η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων από τον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα νόμο, για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα θα πρέπει οι ομογενείς να έχουν αποδεδειγμένη παρουσία στην Ελλάδα δύο έτη την τελευταία 35ετία, καθώς και να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στις ελληνικές αρχές. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα αίρει αυτούς τους δύο περιορισμούς, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε συμφωνηθεί και ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο. Τότε, το ΚΚΕ είχε τονίσει ότι προϋπόθεση για να απολαμβάνει κάποιος το δικαίωμα της ψήφου είναι να υφίσταται τις συνέπειες της πράξης του, στην προκειμένη περίπτωση της εκλογής, να απουσιάζει από την Ελλάδα εύλογο χρονικό διάστημα και να υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες και προξενεία, όχι δηλαδή επιστολική ψήφος που επιτρέπει τη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος. Η ΝΔ υπαναχώρησε από τις θέσεις της, που περιελάμβαναν ακόμη και επιστολική ψήφο, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές που απαιτούνταν.

Ο ένας «κόβει» και ο άλλος «ράβει»

Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», η Θ. Τζάκρη, η οποία είναι αρμόδια για θέματα Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι «άδικοι» και «υποτιμητικοί» . Ανακοίνωσε δε πως «όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας».

Παίρνοντας την «πάσα», ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, κάτι που ανακοίνωσε και επίσημα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρ. Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας πως πρόκειται για απόφαση του πρωθυπουργού. «Με τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίζεται η απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται από το Σύνταγμα», ανέφερε η Αρ. Πελώνη, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «να υπερψηφίσει την πλήρη κατάργηση αυτών των κριτηρίων, κάτι που και ο ίδιος επιθυμεί».

ΚΚΕ: Να σταματήσουν τώρα τα πολιτικά παιχνίδια και η συμπαιγνία

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ψήφο των αποδήμων αναφέρει:

«Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και τα κριτήρια που αυτό έθετε ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία πριν ενάμιση χρόνο, αρχικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη και στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών της ΝΔ Μ. Βορίδης, με συνεντεύξεις τους, ανοίγουν θέμα κατάργησης αυτών των κριτηρίων.

Ουσιαστικά η κα Τζάκρη εξελίσσεται σε "λαγό" της ΝΔ και ευρύτερων σχεδιασμών και προκαλεί μια συζήτηση για να αμφισβητηθεί και να αναθεωρηθεί αυτό που τα κόμματά τους πρόσφατα ψήφισαν στη Βουλή. Αν δεν υπάρχει άλλου τύπου συνεννόηση ανάμεσα στις ηγεσίες των κομμάτων τους, ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη...

Να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους απόδημους, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε συμπαιγνία προφανώς του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα». 

Πηγή:902.gr


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου