Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Στην υγειά της εστίασης!

ΕΦ.ΣΥΝ.


Το ανέκδοτο που εδώ και μέρες κυκλοφορούσε έλεγε ότι αν η Δευτέρα είχε οριστεί ως ημέρα επανεκκίνησης της εστίασης, η Τρίτη θα έπρεπε να κηρυχτεί μέρα «χανγκόβερ». Η υπερβολή προοικονομούσε την «επέλαση» των πολιτών –έπειτα από έξι μήνες περιορισμών– σε καφετέριες, μπαρ, τσιπουράδικα και εστιατόρια για μαζική οινοποσία.

Η αργία και ο καλοκαιρινός καιρός ευνόησαν την επιβεβαίωση της «προφητείας», αν και χωρίς την υπερβολή περί «χανγκόβερ». Γιατί αυτό που έλειψε στην κοινωνία, ιδιαίτερα στους νέους, δεν ήταν το αλκοόλ, αλλά η κοινωνική σχέση γύρω από ένα τραπέζι, είτε με καφέδες, είτε με ποτά σε γυάλινα ποτήρια, είτε με πιάτα φαγητού.

Δεν είναι το τι καταναλώνεται γύρω από τα τραπεζάκια έξω, αλλά το ποιοι κάθονται γύρω τους, τι τους δένει, τι λένε, για τι αγωνιούν. Από προσωπικές εκμυστηρεύσεις για ανεκπλήρωτους έρωτες μέχρι αντιγνωμίες για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η πλημμυρίδα ανθρώπων που κατέγραψαν τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ χθες σε πλατείες, πεζοδρόμους και παραλίες ήταν η φυσιολογική εκτόνωση του πολύμηνου περιορισμού εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πριν από μια εβδομάδα, η ίδια πλημμυρίδα σε πλατείες χωρίς τραπεζάκια, στα ρεπορτάζ των ίδιων ΜΜΕ στηλιτευόταν ως «εικόνες επικίνδυνου συνωστισμού» και «αυτοσχέδια κορονοπάρτι» που απαιτούσαν αστυνομική επέμβαση ως συνένοχα του «θανατικού» που μας πολιορκεί.

Είναι θέμα της κυβέρνησης και των φιλικών της ΜΜΕ να εξηγήσουν γιατί το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, που με φυσιολογικό ενθουσιασμό αγκαλιάζεται από τον κόσμο, είναι ασφαλέστερo από τις αυτοσχέδιες διεξόδους που αναζητούσαν κυρίως οι νέοι την περίοδο της «τραπεζο-απαγόρευσης».

Ωστόσο, πέρα από την ευφορία των ανθρώπων που έχουν την ευκαιρία για έναν καφέ ή μια μπίρα, έστω και άνευ μουσικής, υπάρχει και η αγωνία των ανθρώπων της εστίασης, που η κυβέρνηση οφείλει να αφουγκραστεί.

Πρώτον, γιατί το πείραμα του ανοίγματος δεν αφορά όλους τους επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου. Δεύτερον, γιατί ο κλάδος, κατεξοχήν στηριγμένος στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, επανεκκινεί βαριά τραυματισμένος και με τεράστιες ζημιές από την πανδημία, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να αντισταθμίσει μόνο μέρος τους και όχι για όλους.

Αν αυτές οι αγωνίες απαντηθούν στοιχειωδώς, τότε η ευφορία της επανεκκίνησης μπορεί να πιάσει τόπο και να πιουν όλοι στην υγειά της εστίασης.

Πηγή:efsyn.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου