Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Η Ρωσία θα δημιουργήσει 20 νέες στρατιωτικές μονάδες στα δυτικά για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ

VLADIMIR ISACHENKOV


Ο ρωσικός στρατός θα δημιουργήσει 20 νέες μονάδες στα δυτικά της χώρας φέτος για να αντιμετωπίσει την απειλή από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu σε συνάντηση με κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Επισήμανε έναν αυξημένο αριθμό πτήσεων από αμερικανικά βομβαρδιστικά κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ και όλο και πιο συχνές και σημαντικές ασκήσεις από τις δυνάμεις της συμμαχίας.

Κατηγόρησε ότι τέτοιες ενέργειες «καταστρέφουν το διεθνές σύστημα ασφαλείας και μας αναγκάζουν να λάβουμε τα αντίστοιχα αντίμετρα». "Θα σχηματίσουμε άλλες 20 μονάδες και σχηματισμούς στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή μέχρι το τέλος του έτους", δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές μονάδες στη Δυτική Ρωσία προμηθεύτηκαν περίπου 2.000 νέα όπλα φέτος.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα για τα σχέδια της Ρωσίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια η Ρωσία έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε νέες, σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες, από συμβατικά έως πυρηνικά οπλικά συστήματα» και «ήταν πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη εναντίον των γειτόνων της, την Γεωργία και την Ουκρανία».

«Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια αύξησε την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεών του στην περιοχή», είπε στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της συμμαχίας την Τρίτη.

Επί του παρόντος, χιλιάδες στρατεύματα του ΝΑΤΟ, πολλά πολεμικά πλοία και δεκάδες αεροσκάφη συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις που εκτείνονται σε ολόκληρο τον Ατλαντικό, μέσω της Ευρώπης και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το ΝΑΤΟ λέει ότι τα πολεμικά παιχνίδια δεν στοχεύουν στη Ρωσία, αλλά οι ασκήσεις της Steadfast Defender 21 προσομοιώνουν την ανταπόκριση της στρατιωτικής οργάνωσης των 30 κρατών έναντι επίθεσης σε οποιοδήποτε από τα μέλη της, δοκιμάζει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα από τις ΗΠΑ και να διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές εφοδιασμού.

Τον περασμένο μήνα, συγκέντρωση στρατευμάτων στα νότια και νοτιοδυτικά της Ρωσίας κοντά στα ουκρανικά σύνορα προκάλεσε ανησυχίες στην Ουκρανία και τη Δύση, η οποία πίεσε τη Μόσχα να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία τη Χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 μετά την απομάκρυνση του φιλικού στη Μόσχα προέδρου της χώρας και στη συνέχεια έριξε το βάρος της πίσω από αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επτά χρόνια μαχών στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει ανακαλέσει αριθμό στρατευμάτων από τα δυτικά σύνορα, αλλά ο Shoigu τους διέταξε να αφήσουν πίσω τα οπλικά συστήματα για τις στρατιωτικές ασκήσεις Zapad (West) 2021 της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο.

Σημείωσε επίσης ότι, οι προετοιμασίες για τις ασκήσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν από κοινού με τη Λευκορωσία, βρίσκονται τώρα στο τελικό τους στάδιο και τόνισε ότι οι ελιγμοί έχουν «αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα».


Πηγή:apnews.com



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου