Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Η Ν.Δ. , ο ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα 2.0 και η Οικονομία Ζόμπι



Η προσχώρηση του κ. Σ. Κεδίκογλου, ίσως να προβλημάτισε και παραξένεψε ορισμένους από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρείται από τον κ. Κούλογλου η απενεργοποίηση των αντιδράσεων των αριστερών και όχι μόνο ψηφοφόρων του, σε άρθρο του όταν γράφει:

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα διλήμματα που βασανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο καιρό;

Πρώτον,
η προσχώρηση Σοσιαλιστών, κεντροαριστερών στελεχών κλπ είναι ασφαλώς θετική. Τα κόμματα είναι σαν τις εκκλησίες: όποιος μπαίνει και προσκυνάει γίνεται δεκτός (με την εξαίρεση φυσικά όσων έκλεβαν το παγκάρι, όχι όσων έλεγαν άλλη προσευχή).

Σχόλιο: Η άποψη του για την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ…..

Δεύτερον
, οι επώνυμες προσχωρήσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Τα πρώην στελέχη-υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που προσχώρησαν προεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ κερδίζοντας και χαρτοφυλάκια, είναι αμφίβολο αν έφεραν περισσότερους ψήφους από αυτούς της οικογένειας τους (και δεν ευθύνονται οι ίδιοι για αυτό)
Τρίτον, πολλοί ψηφοφόροι ψηφίζουν με βάση παραδοσιακές αξίες. Έτσι εξηγείται , σε σημαντικό βαθμό, η δημοσκοπική ανθεκτικότητα της ΝΔ παρά τα φαινόμενα διαφθοράς, τις κωλοτούμπες και την προφανή κυβερνητική ανικανότητα (για αυτό και στον Κ. Μητσοτάκη αποτελεί σημαντικό πρόβλημα η εγκληματικότητα, στους αντίποδες της παραδοσιακής αξίας « του νόμου και της τάξης»). Ανάποδα, εξηγεί και τη μικρή επιρροή της ΝΔ στη νεολαία.

Τέταρτον, έχουμε μπει σε μια νέα εποχή, όπου οι παλιές συνταγές είναι για το «χρονοντούλαπο της ιστορίας». Δεν είναι ότι έχουν χαθεί οι διαφορές ή οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς-δεξιάς, όπως γράφεται κατά καιρούς. Υπάρχουν και με το παραπάνω, αλλά πρέπει να συνυπολογιστούν οι αλλαγές στην εργασία, στις σχέσεις παραγωγής, στον τρόπο ζωής και στην ιδεολογία. Στις ΗΠΑ υπήρχαν παλιότερα πανίσχυρα συνδικάτα. Κάτω από ειδικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι σε μια γιγαντιαία αποθήκη της Amazon ψήφισαν πρόσφατα, σε δημοψήφισμα, κατά της ίδρυσης σωματείου.

Χρειάζονται λοιπόν νέες ιδεολογικές-πολιτικές προσεγγίσεις και νέες, διευρυμένες μορφές οργάνωσης, ιδίως για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει βαθιές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες ή στα συνδικάτα. Αν, αντί αυτό να γίνει αντιληπτό, γίνεται κουβέντα για τον Συμεών Κεδίκογλου, πάει να πει ότι το κομματικό σώμα δεν έχει καταλάβει ότι το 2015 είναι ανεπανάληπτο.

Αλλά τα παραπάνω δεν γράφονται μόνο για την εξουδετέρωση των αντιδράσεων. Η τρέχουσα πραγματικότητα τον πρόλαβε. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα 56 εκ των 128 άρθρων του εργασιακού νομοσχεδίου;

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ελλάδα 2.0

Συνολικά 333 ορόσημα, που περιγράφονται αναλυτικά σε 260 σελίδες, πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα έως και το 2025 για να λάβει τα 30,5 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, που ενέκρινε η Κομισιόν.

Η χώρα καλείται να ικανοποιεί συγκεκριμένα «ορόσημα» και «στόχους», βάσει των δεσμεύσεων που έχουν συμφωνηθεί και περιλαμβάνονται στο «εθνικό» σχέδιο προκειμένου να εκταμιεύεται η κάθε δόση έως το 2026. Οι όροι του μνημονίου: Στα ορόσημα του 2021 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

1α)
Το νομικό πλαίσιο για τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σχόλιο: καταστρέψτε ότι καταστρέψτε, αλλά βάλτε τουλάχιστον ένα πρόγραμμα στην καταστροφή.

1β)
Μείωση clawback και εξορθολογισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

Σχόλιο: Εξορθολογισμός, η μετάφραση της μείωσης των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης.

· Έναρξη ισχύος ενός νομικού πλαισίου (πρωτογενές δίκαιο) για τον επιμερισμό των κινδύνων στον υπολογισμό του clawback με τον καθορισμό δεσμευτικού στόχου μείωσης clawback τα επόμενα χρόνια. Στον βαθμό που αυτό δεν επιτυγχάνεται, η διαφορά μεταξύ της στοχευμένης μείωσης και της πραγματικής μείωσης για κάθε έτος δεν θα ανακτηθεί από τη φαρμακευτική βιομηχανία και το σχετικό ποσό θα βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

1γ)
4η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Παρεμβάσεις στη φορολογική διοίκηση και την είσπραξη φόρων.

Σχόλιο: Στόχος μας δεν θα είναι μόνο η πρώτη σας κατοικία αλλά ότι άλλο έχει αξία.


·Έναρξη ισχύος της πρωτογενούς νομοθεσίας και του παράγωγου δικαίου για τη θέσπιση υπερ-έκπτωσης για φορολογικούς σκοπούς των επιλέξιμων δαπανών ΜΜΕ για πράσινη οικονομία και επενδύσεις ψηφιοποίησης (Σχόλιο: Και επιδοτούμενα και αφορολόγητα).

·Kωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας

·Απλούστευση του χρονοδιαγράμματος φορολογικής νομοθεσίας για την κωδικοποίηση φόρου.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων και του εμπορίου. Σχέδιο νομοθεσίας για την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων Επίσης, σχέδια για διαβούλευση πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας που παρέχουν βελτιώσεις του νομικού πλαισίου φορολογίας, χρηματοοικονομικής και αδειοδότησης, και κίνητρα για συγχωνεύσεις, μετατροπές και εξαγορές.

1δ)
Δημόσιες συγκοινωνίες: Έναρξη ισχύος αναθεωρημένου νομικού πλαισίου. Το αναθεωρημένο πλαίσιο πρέπει:

α) να επιβλέπει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τη λειτουργία των σχετικών δικτύων μεταφορών,

γ) να εξασφαλίσει υψηλή ποιότητα δημόσιων οδικών μεταφορών με το χαμηλότερο δυνατό κόστος,

δ)
να ρυθμίσει τη διαδικασία χορήγησης αποκλειστικών δικαιωμάτων για τη λειτουργία δημόσιων περιφερειακών και αστικών δρομολογίων (προγραμματισμένες και σταθερές διαδρομές), και

ε) να ρυθμίσει το επίπεδο αποζημίωσης για την παροχή των προαναφερθεισών υπηρεσιών.
Σχόλιο: «Με το χαμηλότερο δυνατό κόστος», μήπως υπονοείται ιδιωτικοποίηση;;;;;

1ε) Προώθηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Έναρξη ισχύος του εργατικού νόμου που θα «εκσυγχρονίσει»:

α) τον νόμο για το ατομικό εργατικό δίκαιο,

β) τον νόμο για τη συλλογική εργασία και τον συνδικαλιστικό νόμο,

γ) το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της αγοράς εργασίας και για τον εντοπισμό της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, και

δ) το πλαίσιο για την ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Έναρξη ισχύος της οργανωτικής μεταρρύθμισης του Οργανισμού Απασχόλησης του Ελληνικού Ανθρώπινου Δυναμικού (ΟΑΕΔ), αναδιάρθρωση, ανακαίνιση και μετονομασία των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας, της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Σχόλιο: Η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων έτσι ονομάζεται τώρα….Ο πρώτος όρος του μνημονίου ψηφίστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κάθε εξάμηνο οι Βρυξέλλες θα περνάνε από «κόσκινο» τα ορόσημα που η Αθήνα έχει συμπεριλάβει στο σχέδιο κι αν όλα κρίνονται ότι κινούνται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τότε θα ανάβει «πράσινο φως» για εκταμίευση χρημάτων.

Πιάνοντας το νήμα από την αρχή

Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση των 56 άρθρων του εργασιακού δηλώνει παρών και ενεργός στο πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. Δηλώνει ότι θα εφαρμόσει εάν και όποτε εκλεγεί τα προαπαιτούμενα του Ελλάδα 2.0.

Η «ερωτοτροπία» του με την «σοσιαλιστική» διεθνή αποδεικνύει την πλήρη ενσωμάτωση του στην σημερινή «ρεαλιστική» πολιτική πραγματικότητα.

Όσο για τον κ. Κούλογλου, που αναφέρει στο Τρίτον σημείο, «ότι πολλοί ψηφοφόροι ψηφίζουν με βάση παραδοσιακές αξίες», ας δούμε τις «παραδοσιακές αξίες» μέσα από το Ελλάδα 2.Ο.

Δηλώνει η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Το σχέδιο "Ελλάδα 2.0" θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία.

Σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο. Μόνο που η μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας θα είναι όχι απλώς καταστρεπτική αλλά θα την μεταμορφώσει σε οικονομία ζόμπι.

Εικόνες από το μέλλον της ελληνικής οικονομίας:

· Καταστροφή του ελληνικού τοπίου με τις ανεμογεννήτριες,

· Η χώρα θα μετατραπεί σε Ελ Ντοράντο με την «φτήνια» των θησαυρών της, τους Έλληνες εργαζόμενους,

· Η απουσία κάθε χρηματοδότησης στον παραγωγικό ιστό της χώρας, θα νεκρώσει την παραγωγική οικονομία, εξ ου και η οικονομία ζόμπι.

Το Αναπάντητο Ερώτημα

Με την επισημοποίηση του «σοσιαλιστικής» στροφής και ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ο χώρος της αριστεράς απαλλάσσετε και ξεφορτώνεται τον «ξενιστή» (με δικιά του πρωτοβουλία). Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη.

Δεν λύνει όμως το πρόβλημα του κατακερματισμού του χώρου. Η ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσης για την ενιαία έκφραση του χώρου, δύο πράγματα απαιτεί:

·Να ξεχάσουμε τις πίκρες και τις επικές αντιπαλότητες του παρελθόντος και

·Να θάψουμε τα τσεκούρια του πολέμου και να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με έντιμες και καλοπροαίρετες προθέσεις.


Γιάννης Περάκης
Οικονομολόγος




Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου