Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

Μάνος Χατζιδάκις: Σαν σήμερα, πριν 27 χρόνια, πέταξε στην Οδό Ονείρων…Όμως, δεν έφυγε στιγμή από κοντά μας, καθώς με το τεράστιο έργο του, είναι εδώ.

Σήμερα, 27 χρόνια μετά, αξίζει να γίνει αναφορά, στη «Διάλεξη για το Ρεμπέτικο» που έδωσε το 1949.

Πήρε το Ρεμπέτικο από το χέρι και του έδωσε τη θέση που του άξιζε πάντα.

Ολόκληρη η διάλεξη εδώ (https://www.manoshadjidakis.com/dialexi-gia-to-rempetik%ce%bf/).

Τα λόγια είναι φτωχά. Εξάλλου, μιλάει πάντα η μουσική του.

Όπως εδώ.

Το τραγούδι Nesta Dia Nevoento, (ήταν μια ομιχλώδες ήμερα) ακούστηκε στην συναυλία Ο Κόσμος και ο Μάνος Χατζιδάκις 2004, στο θέατρο βράχων με την ορχήστρα Olla Vogala. Αρχικά ο Χατζιδάκις ήθελε να το τραγουδήσει η Αμαλία Ροντρίγκες στο ντοκιμαντέρ CARTE BLANCHE 1963. Επειδή το ντοκιμαντέρ δεν υπάρχει ολόκληρο, (στιγμιότυπα δείχνει πολλές φορές η τηλεόραση το Χατζιδάκι με την Μερκούρη να τραγουδούν τον κυρ Αντώνη) δεν είναι γνωστό αν τελικά ηχογραφήθηκε και ακούστηκε στο ντοκιμαντέρ αυτό. Ήταν ένα τραγούδι FANTOS που το είχε γράψει σε αυτόν τον ρυθμό, γιατί τα τραγούδια FANTOS είναι αγαπητά στην Πορτογαλία.Κι εδώ, όπου ο Χατζιδάκις είχε βάλει ένα ελαφρό τραγούδι στους τίτλους της ταινίας το “Πάμε στα μπουζούκια” (Ν.Φατσέα. Ν Γούναρη). Ίσως να μην συμπαθούσε το ελαφρό τραγούδι άλλα το συγκεκριμένο έχει υπέροχους στίχους:

Σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ

Μα πως θες να σου το πω;

Με της Άνοιξης πουλιά

Να στο μηνύσω

Ήταν μια εποχή που ένας ερωτευμένος μπορούσε σε ένα ταβερνάκι με ένα ζεϊμπεκάκι να “μαρτυρήσει” την αγάπη του.Σύνταξη – Επιμέλεια: Γιάννης Αγγέλου

Πηγές: https://www.manoshadjidakis.comalt.gr
Η Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου